Ο Πρόεδρος του Τμήματος Υπηρεσιών του Επιμελητηρίου Τρικάλων Χρήστος Ζαραμπούκας μιλά για την ΑΕΠΙ
Το Επιμελητήριο Τρικάλων και ειδικά το τμήμα υπηρεσιών
Το Επιμελητήριο Τρικάλων και ειδικά το τμήμα υπηρεσιών
Το Επιμελητήριο Τρικάλων και ειδικά το τμήμα υπηρεσιών έχει γίνει αποδέκτης παραπόνων από πολλές επιχειρήσεις – μέλη του για το «χαράτσι» της είσπραξης δικαιωμάτων δημόσιας εκτέλεσης από την ΑΕΠΙ, μια ανώνυμη εταιρεία, που χρησιμοποιεί το ίδιο το κράτος μέσω των δικαστικών λειτουργών και την Ελληνική Αστυνομία, για να εισπράττει αμοιβολόγια που η ίδια ορίζει αυθαίρετα.
Οι μηνύσεις που εκκρεμούν εις βάρος των επαγγελματιών από τους υπεύθυνους της ΑΕΠΙ ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες.
Όποιος θεωρήσει ότι το αντίτιμο είναι υπερβολικό ή άδικο, μπορεί να συρθεί στο αυτόφωρο, παρότι πρόκειται για μια ιδιωτική διαφορά.
Ένα ακόμη μελανό σημείο είναι πως κανένας δεν γνωρίζει με ποιο τρόπο αποδίδει η συγκεκριμένη εταιρεία τα έσοδα από τις εισπράξεις – και αν τα αποδίδει καθότι υπάρχουν καταγγελίες εκ μέρους των καλλιτεχνών – . Και όλα αυτά σε μια περίοδο που η ελληνική επιχειρηματικότητα προσπαθεί να ανταπεξέλθει στο ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον που έχει δημιουργήσει η κρίση και η ύφεση. Τα τσουχτερά πρόστιμα οδηγούν τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων σε απόγνωση δηλώνοντας ότι είναι αδύνατο να πληρώνουν το «χαράτσι» της ΑΕΠΙ όταν εκκρεμούν ήδη υποχρεώσεις από τη δυσβάσταχτη φορολογία.
Πέραν δε της ΑΕΠΙ, έχουν εμφανιστεί και άλλες εταιρείες οι οποίες εκπροσωπούν καλλιτέχνες (τραγουδιστές, ηχολήπτες, μουσικοί παραγωγοί, συνθέτες, στιχουργοί κλπ.) ζητώντας κα αυτοί συγγενικά δικαιώματα και πολλοί από τους συναδέλφους επιχειρηματίες βρίσκονται στα δικαστήρια λόγω της συγκεκριμένης υπηρεσίας.
Εύλογα δημιουργείται στον επαγγελματικό κόσμο μία σύγχυση με τη λειτουργία των εν λόγω εταιριών και τα ερωτήματα που γεννιούνται πολλά: Έχει γίνει ποτέ από το κράτος έλεγχος στην ΑΕΠΙ; Ο κος Αυγενάκης, από το βήμα της Βουλής ανέφερε τα παρακάτω για το συγκεκριμένο ζήτημα: «Πώς επιτρέπεται να λειτουργεί τέτοιο μονοπώλιο κάτω από τη «μύτη» των υπευθύνων χωρίς να δίνεται η πρέπουσα σημασία; Πώς επιτρέπει η Επιτροπή Ανταγωνισμού να συνεχίζεται αυτή η μονοπωλιακή κατάσταση χωρίς να παίρνει καμία πρωτοβουλία; Πώς οι Οικονομικοί Εισαγγελείς παραμένουν απαθείς βλέποντας δημόσιες καταγγελίες για την πορεία χρήματος που συγκεντρώνεται με άναρχο και εκβιαστικό τρόπο από μικρομεσαίους επαγγελματίες με τις ευλογίες σας με τις ευλογίες της Πολιτείας και του Υπουργού Πολιτισμού και στη συνέχεια να κατανέμεται όπως κατανέμεται χωρίς αποδεικτικά στοιχεία (συμβάσεις συνεργασίας, και αποδεικτικά στοιχεία χρήσης τραγουδιών εκπροσώπων των παραγωγών στην αγορά).»
Θεωρώντας ότι είναι υποχρέωση της Πολιτείας η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας των δημιουργών, το κράτος πρέπει παράλληλα να προστατεύσει τις εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις από την αυθαιρεσία & την ασυδοσία της ιδιωτικής επιχείρησης ΑΕΠΙ.
Όλα τα Επιμελητήρια σε κοινή δράση απαιτούν αλλαγή του νομικού καθεστώτος του Ν. 2121 με αποποινικοποίηση των οφειλών, εξορθολογισμό και συνδιαμόρφωση του αμοιβολογίου σε πλαίσια λογικά και αποδεκτά.
Τέλος, στις συναντήσεις μας με τον υφυπουργό πολιτισμού κο Γ. Ανδριανό, αποσπάσαμε τη διαβεβαίωση αλλαγής του υφιστάμενου πλαισίου.