Πότε βγαίνουν οι βάσεις 2013 των σχολών ΑΕΙ και ΤΕΙ

Τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων μπήκε την Παρασκευή, καθώς γνωστοποιήθηκαν οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών 2013 στους πίνακες που αναρτήθηκαν στα Λύκεια ή στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας.

0 412

Τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων μπήκε την Παρασκευή, καθώς γνωστοποιήθηκαν οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών 2013 στους πίνακες που αναρτήθηκαν στα Λύκεια ή στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας.

Τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων μπήκε την Παρασκευή, καθώς γνωστοποιήθηκαν οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών 2013 στους πίνακες που αναρτήθηκαν στα Λύκεια ή στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας.

Το μόνο που πρέπει να περιμένουν οι υποψήφιοι είναι οι βάσεις 2013 των σχολών ΑΕ και ΤΕΙ που θα επιλέξουν στο μηχανογραφικό τους .Οι βάσεις 2013 βγαίνουν τέλος Αυγούστου .

Πάντως, η αγωνία λήγει για όσους έχουν πολύ υψηλούς ή πάρα πολύ χαμηλούς βαθμούς. Όμως για να είναι ένας υποψήφιος σίγουρος για την επιτυχία ή την αποτυχία του θα πρέπει να περιμένει το τέλος Αυγούστου που βγαίνουν οι βάσεις 2013 , οπότε και θα ανακοινωθούν τα οριστικά αποτελέσματα για τα Πανεπιστήμια και τα Τεχνολογικά Ιδρύματα.

Τα στατιστικά στοιχεία των φετινών βαθμολογιών ωστόσο που θα δείξουν ποια είναι τα μαθήματα «επιτυχίας» και «αποτυχίας», τα ποσοστά των φετινών αριστούχων, αλλά και εκείνων που έγραψαν κάτω από τη βάση, θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι βαθμοί των πανελλαδικών εξετάσεων των ΕΠΑΛ-Α’ θα ανακοινωθούν στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, ενώ οι βαθμοί των ειδικών μαθημάτων θα ανακοινωθούν στις αρχές Ιουλίου.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, στην ηλεκτρονική διεύθυνσή του θα αναρτηθούν τα πρότυπα των Μηχανογραφικών Δελτίων των Γενικών Λυκείων/ΕΠΑΛ-Β’ και των ΕΠΑΛ-Α’, ώστε οι υποψήφιοι να προετοιμάζονται για την ηλεκτρονική υποβολή. Επίσης, από σήμερα, Παρασκευή, ως και την επόμενη Παρασκευή, 28 Ιουνίου, όσοι υποψήφιοι Γενικών Λυκείων ή ΕΠΑΛ δεν απέκτησαν προσωπικό κωδικό ασφάλειας (password) ή δεν χαρακτηρίστηκαν ως υποψήφιοι ειδικών περιπτώσεων (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια), πρέπει να προσέλθουν στο λύκειό τους για την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών.

Τέλος, από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας στην ηλεκτρονική διεύθυνση exams.minedu.gov.gr όλοι οι υποψήφιοι θα μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά το μηχανογραφικό τους δελτίο και σε αποκλειστική προθεσμία που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Βάσεις 2013 εκτιμήσεις

Σε ποιες σχολές μειώνονται οι μαθητές που εισάγονται – Πώς επηρεάζονται οι βάσεις 2013 σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

6.806 λιγότεροι υποψήφιοι θα εισαχθούν φέτος σε σχέση με πέρυσι. Στα πανεπιστήμια θα εισαχθούν 2.113 περισσότερα άτομα σε σχέση με πέρυσι και στα ΤΕΙ 8.919 λιγότερα.
Ωστόσο οι Ιατρικές και Νομικές Σχολές των αστικών κέντρων (Αθήνα-Θεσσαλονίκη) δεν έχουν μείωση , αλλά μικρή αύξηση.
Συνολικά, ο αριθμός εισακτέων στις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης γενικά, μειώνεται κατά 8,94%. Στα Πανεπιστήμια αυξάνεται σε σχέση με πέρυσι κατά 4,76% (πέρυσι ήταν 44.381 και φέτος 46.494). Στα ΤΕΙ μειώνεται κατά 28,1% (πέρυσι ήταν 31.713 και φέτος 22.794 άτομα). Όσον αφορά την ειδική σειρά και στις κατηγορίες των πολυτέκνων, των τριτέκνων και των ειδικών περιπτώσεων με κοινωνικά κριτήρια οι εισακτέοι ανέρχονται σε ποσοστό 20%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Παιδείας:
– Στις Ιατρικές Σχολές είχαμε μικρή αύξηση εισακτέων και έτσι στην Αθήνα εισάγονται φέτος 170 άτομα, έναντι 160 πέρυσι. Και στην Θεσσαλονίκη όπου πέρυσι εισήχθησαν 160 άτομα, φέτος θα εισαχθούν 190. Στην Οδοντιατρική σχολή Αθήνας εισάγονται 90 έναντι 85 πέρυσι.
– Δεν παρατηρείται μεγάλη αύξηση των εισακτέων στις φυσικομαθηματικές σχολές, όπως αναμενόταν μετά τις αρχικές προτάσεις του υπουργείου Παιδείας κατά τον σχεδιασμό της «Αθηνάς». Έτσι, στο Μαθηματικό τμήμα Αθήνας θα εισαχθούν φέτος 260 υποψήφιοι, ενώ πέρυσι είχαν εισαχθεί 250. Στο τμήμα Φυσικής του Αριστοτέλειου Θεσσαλονίκης εισάγονται 180 ενώ πέρυσι είχαν εισαχθεί 170.
– Στις Νομικές Σχολές επίσης δεν είχαμε μείωση εισακτέων, αλλά μικρή αύξηση. Στην Αθήνα όπου πέρυσι είχαν εισαχθεί 400 άτομα, φέτος εισάγονται 415. Στην Θεσσαλονίκη φέτος εισάγονται 365 (πέρυσι 350). Στην περιφέρεια παρατηρείται μικρή μείωση. Έτσι, στην Θράκη, εισάγονται φέτος 400 άτομα, ενώ πέρυσι είχαν εισαχθεί 480.
– Στο Οικονομικό πανεπιστήμιο Αθηνών και το τμήμα Οικονομικής Επιστήμης εισάγονται φέτος 210 άτομα (πέρυσι εισήχθησαν 190 άτομα). Στην Στατιστική 110 άτομα (πέρυσι 70).
– Στα Παιδαγωγικά επίσης οι εισακτέοι μειώνονται, αφού τα τελευταία χρόνια μειώνεται συνεχώς και η ζήτησή τους. Φέτος δόθηκαν 190 θέσεις στο Παιδαγωγικό τμήμα δημοτικής εκπαίδευσης του πανεπιστημίου Αθηνών (πέρυσι ήταν 200).
-Στα Πολυτεχνεία δεν υπήρξε θεαματική αύξηση. Στην Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου φέτος εισάγονται 125 άτομα (πέρυσι 100). Στους Πολιτικούς Μηχανικούς του ΕΜΠ φέτος εισάγονται 140 (πέρυσι 130).
Βάσεις 2013 εκτιμήσεις απο τον ΟΕΦΕ

Η δυσκολία ορισμένων μαθημάτων, αλλά και τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργήσει οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων αναμένεται να προκαλέσουν μια διττή εικόνα στη φετινή εικόνα στις βάσεις 2013 , με σχολές όπως οι Πολυτεχνικές να παρουσιάζουν πτώση σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ενώ οι Νομικές και οι Στρατιωτικές άνοδο.

Ας μη ξεχνάμε, πάντως πως μεγάλο ρόλο σε κάθε περίπτωση θα παίξει και το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των υποψηφίων αναμένεται να δηλώσουν σχολές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με την περιφέρεια, λόγω οικονομικής κρίσης να περνά σε δεύτερο μοίρα.

Αναλυτικά τα επιστημονικά πεδία:

1ο Επιστημονικό Πεδίο Με τις θέσεις των νέων φοιτητών να είναι αρκετά πιο λίγες σε σχέση με πέρυσι οι Νομικές και Στρατιωτικές σχολές αναμένεται να είναι σαφώς ανεβασμένες. Ειδικά στις στρατιωτικές σχολές το γεγονός ότι οι προσφερόμενες θέσεις είναι κατά 30% λιγότερες αναμένεται να δημιουργήσει τεράστιο ανταγωνισμό. Κατά τα άλλα η εικόνα των άλλων σχολών σε αυτό το πεδίο δεν αναμένεται να έχουν τεράστιες μεταβολές, μιας και το επίπεδο δυσκολίας των μαθημάτων δεν διαφοροποιήθηκε πολύ σε σχέση με πέρυσι. Το ίδιο ισχύει και για τα ΤΕΙ. Έμπειροι καθηγητές επισημαίνουν πως στις «αδικίες» του συστήματος εισαγωγής συμπεριλαμβάνεται και το γεγονός, πως όσοι υποψήφιοι είχαν επιλέξει τη Βιολογία Γενικής Παιδείας είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα από αυτούς που επέλεξαν τα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, τα οποία παρουσίαζαν πολύ μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας. Το δύσκολο μάθημα αυτού του πεδίου ήταν τα Αρχαία, την εικόνα «διόρθωσαν», όμως τα Λατινικά και η Ιστορία.

2ο & 4ο Επιστημονικό Πεδίο Η «εξαφάνιση» των αριστούχων στα φετινά Μαθηματικά Κατεύθυνσης, αλλά και ο αυξημένος βαθμός δυσκολίας της Φυσικής θα οδηγήσουν σε πτώση των βάσεων σε Φυσικομαθηματικές και Πολυτεχνικές Σχολές. Αντισταθμιστικός παράγοντας θα είναι η αύξηση των προσφερόμενων θέσεων. Μικρή μείωση αναμένεται και στα ΤΕΙ, καθώς με το σχέδιο «Αθηνά» οι προσφερόμενες θέσεις έχουν μειωθεί κατά πολύ. Άνοδο υπολογίζεται πως θα έχουμε στα ΤΕΙ που απαιτούσαν μέχρι σήμερα πολύ χαμηλό βαθμό πρόσβασης. Η βουτιά των βάσεων σε αυτό το πεδίο δικαιολογείται και από τις επιδόσεις στην Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον, καθώς τα θέματα θεωρήθηκαν δυσκολότερα από τα περσινά.

3ο Επιστημονικό Πεδίο Μικρή υποχώρηση δεν αποκλείεται να δούμε και στις Ιατρικές σχολές με τις επιδόσεις στα Μαθηματικά και τη Φυσική να είναι χαμηλές, να εξισορροπούνται, όμως από τη Βιολογία και τη Χημεία.

5ο Επιστημονικό Πεδίο Καταλυτικός παράγοντας των φετινών πανελλαδικών είναι και εδώ η Φυσική και τα Μαθηματικά, όπου και στις Οικονομικές σχολές αναμένεται να υπάρχει πτώση.

dikaiologitika.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr