Αναβίωση εθίμων στο Αγιόφυλλο Καλαμπάκας

Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος αναβίωσε στο Αγιόφυλλο το έθιμο του Λαζάρου. Σ’ όλη την Ελλάδα γιόρταζαν τη νεκρανάσταση του Λαζάρου κι εξιστορούσαν, αλλού με τραγούδια, αλλού με αναπαράσταση, το θαύμα της επιστροφής του από τον `Αδη στον κόσμο των ζωντανών.

0 393

Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος αναβίωσε στο Αγιόφυλλο το έθιμο του Λαζάρου. Σ’ όλη την Ελλάδα γιόρταζαν τη νεκρανάσταση του Λαζάρου κι εξιστορούσαν, αλλού με τραγούδια, αλλού με αναπαράσταση, το θαύμα της επιστροφής του από τον `Αδη στον κόσμο των ζωντανών.

Σ’ όλη την Ελλάδα γιόρταζαν τη νεκρανάσταση του Λαζάρου κι εξιστορούσαν, αλλού με τραγούδια, αλλού με αναπαράσταση, το θαύμα της επιστροφής του από τον `Αδη στον κόσμο των ζωντανών. Ξεχύνονταν τα παιδιά σε ομάδες, από σπίτι σε σπίτι, να διαλαλήσουν το χαρμόσυνο γεγονός, κρατώντας τα στολισμένα με ανοιξιάτικα λουλούδια καλαθάκια τους για να τους φιλέψουν οι νοικοκύρηδες με τα φρέσκα αυγά που θα βάφανε για το Πάσχα. Σε κάθε περιοχή του τόπου μας το έθιμο παράλλαζε.. αλλού τραγουδούσαν μονάχα τα κορίτσια, αλλού οι κοπέλες που ετοιμάζονταν για παντρειά, σε άλλα μέρη ομάδες αγοριών.

Εδώ, στο χωριό του Αγιοφύλλου, το έθιμο τούτο δεν έχει σβήσει, όπως ευτυχώς και σε πολλές άλλες περιοχές. Την ημέρα της εορτής, οι λεγόμενες Λαζαρίνες, κοριτσάκια του δημοτικού, αλλά και μεγάλα κορίτσια κυρίως ανύπανδρες στολίζουν πρωί- πρωί τα καλαθάκια τους με καμέλιες, πασχαλιές, βιολέτες, αγριόκρινους ή άλλα λουλούδια της εποχής φορώντας τοπικές ενδυμασίες και κρατώντας το καλαθάκι τους , πηγαίνουν σε όλα τα σπίτια του χωριού , τραγουδώντας τα κάλαντα του Λαζάρου. Εκτός από τα χρήματα που μαζεύουν, ακόμη συγκεντρώνουν στα καλαθάκια τους λίγα αυγά, αλλά κυρίως ζαχαρωτά και σοκολάτες.

Έτσι οι Λαζαρίνες υπάρχουν και συνεχίζουν να ξεσηκώνουν τους δρόμους των χωριών μας, με τις χαρούμενες φωνούλες τους.

 

Ήρθε ο Λάζαρος ήρθαν τα βάγια
ήρθε η Κυριακή που τρων τα ψάρια.
Σήκω Λάζαρε και μην κοιμάσαι
ήρθε η μάνα σου από την Πόλη
σου ’φερε χαρτί και κομπολόι (καλαμάρι)
γράψε Θόδωρε γράψε Δημήτρη
γράψε Λεμόνια και κυπαρίσσι
οι κοτούλες σας αυγά γεννούνε οι φωλίτσες σας δεν τα χωρούνε,
δώστε μας και μας καλέ να τα χαρούμε.

Η λεγόμενες μεγάλες λαζαρίνες τραγουδούν με σκοπό να παινέψουν τα μέλη της οικογένειας τη νοικοκυρά, το μικρό παιδί, το ελεύθερο κορίτσι η αγόρι, τους αρραβωνιασμένους, αλλά και κάποια άλλα πρόσωπα της παραδοσιακής κοινωνίας τον ιερέα, το βοσκό, το γεωργό, το δάσκαλο.

<<Για ανοίξτε μας για λάμψετε να μπουν οι Λαζαρίνες. Καλό σας έρθει ο Λάζαρος και φέτου και του χρόνου, με τη λαμπρή τη πασχαλιά με του καλό του λόγου. Η μάνα που ‘χει έναν η γιο η γιο και χαϊδεμένο των έλουζε των χτένιζε στο δάσκαλο των στέλνει, και ο δάσκαλος των έδερνε με μια χρυσή βεργούλα και πίσω- πίσω γύριζε στη μάνα του πηγαίνει, κι μάνα του των έλεγε κι μάνα του του λέγει . Παιδί μου πουν τα γράμματα παιδί μου που είναι ο νους σου. Τα γράμματα είναι στο χαρτί κι ο νους περιδιαβαίνει, περιδιαβαίνει, περιστράτει πέρα στις μαυρομάτες.>>

ΚΕΦΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Πρώην πρόεδρος Τ.Σ. Αγιοφύλλου

 

lazarines1.jpg
lazarines2.jpg
οι μικρές Λαζαρίνες, Γεωργία, Ραφαηλία, Γεωργία, Αθανασία, Βάϊα
lazarines6.jpg
Πολλά συγχαρητήρια στον κ. Ιωάννη Κέφο για την ευαισθησία του και την προσπάθεια ανάδειξης εθίμων του χωριού του. Ευχαριστούμε επίσης που επιλέγει το kalabakacity.gr για την προβολή τους. Ελπίζουμε να βρεθούν και άλλοι μιμητές για να μπορούμε να μαθαίνουμε αυτά τα όμορφα και χρήσιμα πράγματα… Και πάλι μπράβο… 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr