Δ. Παπαστεργίου: Με τους πόρους των Smart Cities οι Δήμοι αποκτούν υποδομές για πιο βιώσιμες πόλεις

0 39

Με αναφορά στις καταστροφικές πλημμύρες στη Βαλένθια της Ισπανίας ξεκίνησε την ομιλία του ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου στο συνέδριο Green Deal Greece 2024, με θέμα: Η Ανθεκτικότητα στο επίκεντρο της βιώσιμης ανάπτυξης και του πράσινου & ψηφιακού μετασχηματισμού.

O Υπουργός τόνισε ότι είναι απαραίτητη η λήψη μέτρων και συμπλήρωσε ότι η τεχνολογία μπορεί να είναι κομμάτι αυτής της επόμενης πρωτοβουλίας, δέσμης ενεργειών που πρέπει να αναληφθούν σε όλους τους τομείς και σε επίπεδο χωροταξίας, πολεοδομίας, πρόληψης.

«Το πρώτο που θα έλεγα και πρέπει να επιμείνουμε και την ώρα αυτή στη χώρα μας είναι το πώς το 112 σε ανάλογες περιπτώσεις μπόρεσε και βοήθησε στην έγκαιρη ειδοποίηση. Στη χώρα μας όλο αυτό το διάστημα έχει φανεί η αξία του να λειτουργεί συντονισμένα και χωρίς προβλήματα αυτή η ειδοποίηση, έστω και αν μερικές φορές γίνεται χρήση σε περιπτώσεις που τελικά δεν δικαιολογείται από τα φαινόμενα, αλλά καλύτερα να φύγουμε σε μια περίπτωση που τελικά δεν είναι τόσο ακραία τα φαινόμενα παρά να μην λάβουμε ποτέ μήνυμα και τελικά να μας βρουν τα φαινόμενα σε σημεία στα οποία δεν πρέπει. Το θετικό μάλιστα είναι πως την ώρα αυτή ολοκληρώνεται και η αναβάθμιση του 112, έτσι ώστε τα συστήματα τα οποία έχουμε να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα», επεσήμανε ο Υπουργός. Και πρόσθεσε πως «Το επόμενο βήμα είναι πώς μπορούμε να έχουμε τα δεδομένα για να κάνουμε τον σχεδιασμό της πολιτικής προστασίας. Και εδώ πέρα τα νέα είναι πολύ καλά. Νιώθουμε πάρα πολύ υπερήφανοι στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για όλη τη δουλειά που έγινε τον τελευταίο χρόνο στην αλλαγή της πολιτικής και στρατηγικής γύρω από το διάστημα, για το πώς μπορούν δηλαδή οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης πλέον να καθοδηγηθούν, να επενδυθούν σε υποδομές, οι οποίες θα μας βοηθήσουν σε πάρα πολλά επίπεδα, κυρίως στην έγκαιρη πρόγνωση, στη μετεωρολογία, στη διάβρωση των ακτών, στην χωροταξία και πολεοδομία, στη στήριξη του πράσινου, στα δάση, στις αγροτικές καλλιέργειες. Όλα αυτά είναι μόνο κάποια κομμάτια από τη βοήθεια που μπορούμε να πάρουμε από το σμήνος πλέον των ελληνικών μικροδορυφόρων».

Ο Υπουργός ανέφερε ακόμα ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό επίσης το να επενδυθούν σωστά τα χρήματα τα οποία σήμερα τρέχουν μέσω των προγραμμάτων των Smart Cities. «Ενενήντα εκατομμύρια για 17 μεγάλους δήμους, 230 εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ για τους υπόλοιπους δήμους, προκειμένου οι δήμοι να αποκτήσουν υποδομές που θα τους είναι χρήσιμες το επόμενο διάστημα για πολλούς λόγους και για πολιτική προστασία», επεσήμανε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι είναι κομβικό τα χρήματα αυτά να αξιοποιηθούν κατάλληλα ώστε να επενδυθούν σε αυτές τις υποδομές που θα βοηθήσουν τους πολίτες να ζήσουν πιο βιώσιμα, να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν λιγότερη ενέργεια, να μπορέσουν να διαχειριστούν την ενέργεια των πόλεων.

Ο κ. Παπαστεργίου μίλησε στη συνέχεια για τις επενδύσεις που γίνονται στη χώρα σε data centers. «Έχουμε μια πολύ σοβαρή δουλειά να κάνουμε στο επόμενο διάστημα. Να χωρέσουμε στη ζωή μας και στα δίκτυα μας τόσα δεδομένα αλλά και τόσα κέντρα δεδομένων όσα μπορούμε πραγματικά να υποστηρίξουμε με έναν πράσινο, βιώσιμο τρόπο. Θέλουμε τεχνολογία στη ζωή μας και νομίζω πως αυτό θα αναδειχθεί ακόμα περισσότερο στο επόμενο πολύ ενδιαφέρον πάνελ. Αλλά πρέπει όντως να δούμε πως το πρόσημο θα είναι ένα μεγάλο θετικό πράσινο πρόσημο για την τεχνολογία που χρειαζόμαστε. Η ψηφιοποίηση είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της επόμενης μέρας, διότι ακριβώς είναι τα δεδομένα αυτά τα οποία θα μας οδηγήσουν σε ασφαλή αποτελέσματα», τόνισε ο Υπουργός, ενώ έκλεισε την ομιλία του αναφερόμενος στην ελληνική πρόταση που κατατέθηκε σήμερα για τα εργοστάσια Τεχνητής Νοημοσύνης που αποτελούν μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Είναι μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία η οποία φέρνει περισσότερη τεχνητή νοημοσύνη. Βγάζει τα δεδομένα από τους σέρβερς, τους δίνει ζωή, τους δίνει φωνή αλλά δημιουργεί και τοπικά οικοσυστήματα προκειμένου να εκμεταλλευτούν όλο αυτό τον πλούτο των δεδομένων που υπάρχει. Δεν θέλουμε μια κρατικοδίαιτη τεχνητή νοημοσύνη. Ίσα ίσα είναι ο ιδιωτικός τομέας αυτός ο οποίος πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο. Γι’ αυτό και στο σχήμα της πρότασης που καταθέσαμε, πέρα από τη δική μας χρηματοδότηση του υπουργείου, αλλά και τις υποδομές που βάζουμε με τον εθνικό υπερυπολογιστή, έρχεται το Υπερταμείο να καλύψει το μεγαλύτερο ποσοστό, προκειμένου να είναι αυτό το οποίο θα κινήσει συζητήσεις και θα δημιουργήσει χώρο για ιδιωτική πρωτοβουλία και ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες θα βρούν τα προβλήματα, θα βρούν τις λύσεις και φυσικά θα συνδυάσουμε δεδομένα και λύσεις για να πάμε μπροστά», κατέληξε ο Υπουργός.

Φ. Δουλγκέρη

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr