5 πράγματα για τα πυροτεχνήματα που ίσως δεν ξέρατε

0 11

Τα πυροτεχνήματα πέρα από την εκθαμβωτική τους εικόνα, κρύβουν τα δικά τους ενδιαφέροντα trivia και μια ιστορία αιώνων. Ας δούμε εδώ κάποια πράγματα που ίσως τα κάνουν… ακόμη πιο εντυπωσιακά.

1. Η προέλευση των πυροτεχνημάτων

Η ιστορία των πυροτεχνημάτων ξεκινά από την Κίνα, περίπου το 200 π.Χ. Πιστεύεται ότι η πρώτη διασκέδαση με… «μπαμ» ήταν κομματάκια μπαμπού που ριχνόταν στη φωτιά και τα οποία σκάγανε με έντονο ήχο. Αργότερα, κατά τον 9ο αιώνα, οι Κινέζοι ανακάλυψαν την πυρίτιδα και άρχισαν να την χρησιμοποιούν σε γιορτές και τελετές. Από την Κίνα η χρήση των πυροτεχνημάτων εξαπλώθηκε στην Ευρώπη μέσω του Δρόμου του Μεταξιού.

2. Από πού παίρνουν τα πυροτεχνήματα τα χρώματά τους;

Τα χρώματα στα πυροτεχνήματα προέρχονται από χημικές ενώσεις συγκεκριμένων μετάλλων. Για παράδειγμα, το νάτριο δίνει κίτρινο, το βάριο πράσινο, ο χαλκός μπλε και το στρόντιο κόκκινο. Ο σωστός συνδυασμός αυτών των στοιχείων είναι το «κλειδί» για την εντυπωσιακή παλέτα που βλέπουμε στον ουρανό. Ωστοσο, η πρόκληση είναι να επιτευχθεί το επιθυμητό χρώμα χωρίς να μειώνεται η ένταση της έκρηξης.

3. Πυροτεχνήματα και Τύχη

Σε πολλές ασιατικές κουλτούρες, τα πυροτεχνήματα συνδέονται με καλή τύχη και εξαγνισμό. Στην Κίνα, για παράδειγμα, χρησιμοποιούνται κατα τη διάρκεια του Νέου Έτους για να διώξουν τα κακά πνεύματα και να φέρουν ευημερία. Σε όλον τον κόσμο έχουν γίνει σύμβολο εορτασμού, από εθνικές επετείους μέχρι γάμους και γενέθλια.

4. Η Τέχνη της συγχρονισμένης έκρηξης!

Οι σύγχρονες παραστάσεις πυροτεχνημάτων δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, τα πυροτεχνήματα συγχρονίζονται με μουσική και δημιουργούν μοναδικές χορογραφίες στον ουρανό. Αυτή η διαδικασία απαιτεί ακρίβεια χιλιοστού, καθώς κάθε πυροτέχνημα πρέπει να πυροδοτείται τη σωστή στιγμή για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

5. Ασφάλεια και Περιβάλλον

Παρά τη μαγεία τους, τα πυροτεχνήματα πρέπει να χρησιμοποιούνται με υπευθυνότητα. Οι σύγχρονοι κατασκευαστές δίνουν έμφαση στην ασφάλεια και στην προστασία του περιβάλλοντος. Αναπτύσσονται νέες, φιλικές προς το περιβάλλον φόρμουλες για να μειωθεί η εκπομπή τοξικών ουσιών, ενώ οι επαγγελματικές επιδείξεις τηρούν αυστηρά πρωτόκολα ασφάλειας. Διάβασε εδώ περισσότερα: Πυροτεχνήματα – Ασφαλής Χρήση

 

Το παρόν άρθρο βασίστηκε εδώ: Πυροτεχνήματα: Πράγματα που ίσως δεν γνώριζες 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr