Εκδρομή -προσκύνημα στη ηρωική πόλη του Μεσολογγίου και της περιοχής από τον Σύλλογο Αδελφοποιημένων Πόλεων Καλαμπάκας

0 115

Το Σάββατο το πρωί 28/09/24 μια μεγάλη ομάδα μελών και φίλων του Συλλόγου ξεκινήσαμε το οδοιπορικό μας από τον σιδηροδρομικό σταθμό Καλαμπάκας με κατεύθυνση προς το γραφικό Γαλαξίδι, όπου απολαύσαμε τον καφέ μας.

Κατά την διάρκεια της διαδρομής ο κ. Τσιούμας μας έδωσε αρκετές πληροφορίες για την περιοχή που διασχίζαμε σχετικά με την γεωμορφία του φυσικού περιβάλλοντος και την εκμετάλλευση του μεταλλεύματος του Βωξίτη. Συνεχίσαμε προς την μαγευτική Ναύπακτο, όπου γευματίσαμε και περιηγηθήκαμε στην πόλη.

Το απόγευμα ξεκουραστήκαμε για λίγο στο ξενοδοχείο και αναχωρήσαμε για το Αιτωλικό όπου παρακολουθήσαμε τα εγκαίνια του Μουσείου Αλιείας και συμμετείχαμε στη γιορτή ψαριού. Σε αυτή την γιορτή απολαύσαμε λαβράκι και τσιπούρες με συμβολική είσοδο 3€ .

Επισκεφθήκαμε επίσης την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου θαυμάσαμε τον κεντητό Επιτάφιο αφιερωμένο από τον ίδιο τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Κομνηνό ,την Παναγία την Γλυκοφιλούσα εικόνα φερμένη από το Άγιο Όρος για να δοθεί η δυνατότητα και στον γυναικείο πληθυσμό να την προσκυνήσει και μια μοναδική απόδοση της Σταύρωσης τελείως διαφορετική .

Στην ίδια εκκλησία έγινε και η δίκη του Καραϊσκάκη, ως προδότη τα χρόνια του εμφύλιου διχασμού μετά την επανάσταση.

Καθόλη την διάρκεια του ταξιδιού έγιναν αναφορές στα ιστορικά γεγονότα που συνδέονται με την περιοχή από την κυρία Προύτσου, την κυρία Παπαθανασίου, την κυρία Γραββάνη και τον κ. Μιχαλίτση, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον Γρηγόρη Λιακατά με καταγωγή από τον Κλεινοβό , που θυσιάστηκε για να υπερασπιστεί το Μεσολόγγι .

Την άλλη μέρα επισκεφτήκαμε τον κήπο των ηρώων όπου με την βοήθεια ιδιώτη ξεναγού αντιληφθήκαμε την φοβερή αξία αυτών των μνημείων, ειδικά του τύμβου, όπου ακόμη και τώρα τοποθετούν τα οστά που έρχονται στην επιφάνεια μετά και από ένα μικρό σκάψιμο,η πόλη είναι διάσπαρτη με οστά από την έξοδο που βγαίνουν στην επιφάνεια.

Εντυπωσιακό μνημείο είναι και ο τάφος του Μπότσαρη με την μικρή Ελλάδα να τον θρηνεί από πάνω. Περιηγηθήκαμε στην πόλη , πόλη 5 πρωθυπουργών με επίσκεψη στην Εθνική Πινακοθήκη, την οικία του Χαρίλαου Τρικούπη και στο γραφικό λιμάνι.

Στην συνέχεια κατευθυνθήκαμε προς το Αιτωλικό όπου έγινε κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Γρ.Λιακατά απο τον Σύλλογο Αδελφοποιημένων Πόλεων- πολιτιστικού Συλλόγου Κλεινοβού και τον Δήμο Μετεώρων.

Το ταξίδι μας ολοκληρώθηκε με στάση στην όμορφη Άρτα, εκεί επισκεφθήκαμε το κάστρο, όπου υπήρχε έκθεση με τοιχογραφίες απο τα μοναστήρια και τις εκκλησίες της περιοχής και τον τρόπο συντήρησης τους, τον Ναό της Παναγίας της Παρηγορήτισσας ,γευματίσαμε, θαυμάσαμε το περίφημο γεφύρι και επιστρέψαμε γεμάτοι εντυπώσεις.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr