Και στην Καλαμπάκα βρέθηκε Λιθόκερος – Το μεγαλύτερο έντομο της Ευρώπης

0 2.308

Αρκετές είναι φέτος οι αναφορές για το μεγάλο έντομο Λιθόκερος που έχει κανει την εμφάνισή του σε διάφορες περιοχές στην Ελλάδα και προκαλεί ανησυχία καθώς όπως λένε οι πληροφορίες για το έντομο, είναι δηλητηριώδες (και το πιο μεγάλο υδρόβιο στην Ευρώπη), ωστόσο αυτό που θα πρέπει να έχει ο κόσμος στο μυαλό του, είναι πως δεν προκαλεί θάνατο.

Εκτός αν το άτομο που θα τσιμπήσει είναι αλλεργικό στο δηλητήριό του.

Σήμερα λοιπόν το μεσημέρι με ένα λιθόκερο είχε συνάντηση μια συμπολίτισσά μας στο κέντρο της Καλαμπάκας η οποία και έβγαλε τις σχετικές φωτογραφίες που δημοσιεύουμε καθώς τράβηξε το βλέμμα της το 9 εκ. περίπου έντομο!

Βέβαια δεν χρειάζεται ανησυχία από κανέναν και μάλλον θα πρεπει να μαθουμε να ζουμε με έντομα και ζώα που δεν φανταζόμασταν οτι ο πληθυσμός τους θα αυξανόταν λόγο και του θερμού κλίματος και αλλών συνθηκων και θα ήταν αναμεσά μας ( π.χ τριζόνια ).

 

Περισσότερα για την εμφάνιση του εντόμου στην χώρα μας αναδημοσιευουμε σχετικό ρεπορτάζ από το thetoc.gr

Η παρουσία του λιθόκερου (Lethocerus Patruelis Belostomatidae) σε παραλία της Ικαρίας, μπορεί να σκόρπισε μία κάποια ανησυχία εν πρώτοις στους κατοίκους του νησιού και τους επισκέπτες του κατ’ επέκταση, καθώς πρόκειται για δηλητηριώδες έντομο (και το πιο μεγάλο υδρόβιο στην Ευρώπη), ωστόσο αυτό που θα πρέπει να έχει ο κόσμος στο μυαλό του, είναι πως δεν προκαλεί θάνατο. Εκτός αν το άτομο που θα τσιμπήσει είναι αλλεργικό στο δηλητήριό του.

Ο λιθόκερος, μήκους έως και 12 εκατοστά, είναι ένα σαρκοφάγο -θηρευτής- αμφίβιο έντομο το οποίο απαντά συνήθως σε θερμά και τροπικά κλίματα, ωστόσο ελέω του θερμού μας κλίματος, τα τελευταία χρόνια επισκέπτεται πολύ συχνά την Ελλάδα. Δεν είναι μόνο η Ικαρία. Προ ημερών εντοπίστηκε στη Λάρισα, ενώ έχουν γίνει αναφορές για την εμφάνισή του στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική. Όχι μόνο φέτος…

Ο λιθόκερος είχε εντοπιστεί στο κέντρο της Κομοτηνής, τον Ιούνιο του 2020, γεγονός που είχε προκαλέσει εντύπωση αφού διαβιεί σε υδροβιότοπους.

Το 2018 είχε εμφανιστεί έξω από το Δημαρχείο Λαμίας και προκάλεσε φόβο και έκπληξη στους υπαλλήλους. Φόβο λόγω του μεγέθους του και έκπληξη γιατί κανείς δεν είχε ξαναδεί κάτι παρόμοιο και δεν ήξερε τι ακριβώς ήταν. Έτσι αποφασίστηκε τότε να ειδοποιηθεί ο φιλοζωικός σύλλογος Λαμίας.

Eπίσης, το 2019 είχε τσιμπήσει ένα 10χρονο αγοράκι που έκανε μπάνιο με την οικογένειά του στην παραλία Λακκόπετρα στην Αχαΐα, ενώ το 2020 είχε εμφανιστεί στον Πλαταμώνα.

Ερωτήσεις και απαντήσεις

Που ζει; Ζει μέσα σε γλυκά νερά, λίμνες, ποτάμια, στάσιμα νερά, αποστραγγιστικά κανάλια στα χωράφια ενώ προσελκύεται από τα φώτα και γι’ αυτό το λόγο εμφανίζεται τελευταία και σε αστικά περιβάλλοντα με εστίες νερού.

Με τί τρέφεται; Πρόκειται για ένα ωφέλιμο σαρκοφάγο έντομο, καθώς τρέφεται με αίμα άλλων εντόμων (προνύμφες κουνουπιών που εντοπίζονται στο νερό, γυρίνους βατράχων και μικρά ψάρια). Με την βελόνα του τρυπά την υποψήφια τροφή του και καταφέρνει να νεκρώσει το σώμα της λείας του.

Είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο; Ο λιθόκερος μπορεί να μάς τσιμπήσει αλλά θεωρείται φιλικό έντομο (ακόμα κι αν δεν φαίνεται) για τον άνθρωπο. Το τσίμπημά του δεν είναι θανατηφόρο. Εάν αισθανθεί ότι βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο τότε μόνο θα τσιμπήσει για άμυνα. Το δηλητηριώδες δάγκωμά του στον άνθρωπο μπορεί να προκαλέσει οξύ πόνο (πρήξιμο και παλμικό πόνο), ο οποίος διαρκεί για κάποιες ώρες (περίπου πέντε), αλλά δεν προκαλεί θάνατο, εκτός και αν το θύμα είναι αλλεργικό στο δηλητήριο του.

Να το σκοτώνουμε; Όχι. Γιατί αποτελεί έναν εξαιρετικό κρίκο στην οικολογική ισορροπία κάθε περιοχής. και μας απαλλάσσει από φίδια και κουνούπια.

Οι συνήθειές του

Η μεγαλύτερη ποικιλία ειδών βρίσκεται στην Αμερική, με ένα μόνο είδος στην Ευρώπη, δύο στην Αφρική, δύο στην Αυστραλία και τρία στην Ασία.

Σε αντίθεση με τα γιγάντια ζωύφια του νερού στην υποοικογένεια των Βελοστοματίδων, τα θηλυκά δεν γεννούν τα αυγά στην πλάτη των αρσενικών. Αντίθετα, μετά τη σύζευξη (συχνά πολλαπλές συνεδρίες τα αυγά τοποθετούνται σε αναδυόμενη βλάστηση (σπάνια σε ανθρωπογενείς κατασκευές) αρκετά ψηλά πάνω από την ίσαλο γραμμή ώστε τα αυγά να μην βυθίζονται μόνιμα. Στη συνέχεια, το αρσενικό προστατεύει τα αυγά από τα αρπακτικά και περιοδικά φέρνει νερό στα αυγά για να αποτρέψει την αποξήρανση τους.

Όπως και άλλα μέλη της οικογένειας των γιγαντιαίων ζωυφίων, τα είδη των λιθόκερων είναι αρπακτικά που εξουδετερώνουν το θήραμα “μαχαιρώνοντάς” το με το ρύγχος του και εγχύοντας ένα σάλιο που περιλαμβάνει μια σειρά από ένζυμα που διασπούν τις πρωτεΐνες. Έως και 132 συστατικά έχουν βρεθεί στο σάλιο ή το δηλητήριό τους, αρκετά παρόμοια με αυτά που βρέθηκαν στα ζωύφια δολοφόνων. Στη συνέχεια, η προβοσκίδα χρησιμοποιείται για να ρουφήξει το υγρό και ημι-χωνεμένο σωματικό υγρό του θηράματος. Το βήμα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για αυτοάμυνα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr