Γιώργος Τσιάκαλος: Υποχρέωση της κυβέρνησης να συγκρατήσει την τιμή της κιλοβατώρας στους λογαριασμούς ρεύματος

0 42

Σε απόγνωση τα ελληνικά νοικοκυριά μετά τις αυξήσεις των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, ιδιαίτερα του πράσινου τιμολογίου, τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο. Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να πείσει ότι τα τιμολόγια ρεύματος είναι χαμηλότερα από αυτά στις αρχές του έτους οφείλουμε να τονίσουμε ότι στα τιμολόγια του Ιουλίου σε σχέση με τον Ιανουάριο του 24 υπάρχει μια αύξηση της τάξης του 10%.

Επίσης παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση παρουσιάζει ως ήπιες τις αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος τον Ιούλιο είναι αποδεδειγμένο ότι η αύξηση στο ρεύμα τους τελευταίους δύο μήνες ξεπερνά το 50%.

Η πραγματικότητα  είναι αμείλικτη γιατί μόνο για τον μήνα Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο η αύξηση στο ρεύμα είναι της τάξης του 51%, ενώ για τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο υπάρχει μια περαιτέρω αύξηση της τάξης του 10%. Η τιμή της μέσης κιλοβατώρας τον Μάιο κυμαινόταν περίπου στα 11 λεπτά ενώ σήμερα κυμαίνεται στα 16,6 λεπτά.

Τα μηνύματα σε σχέση με την τιμή ρεύματος στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά είναι δυσοίωνα καθώς αναμένονται περαιτέρω αυξήσεις οι οποίες θα επιβαρύνουν αισθητά την τσέπη του Έλληνα καταναλωτή. Άγνωστο που θα κυμαίνεται η τιμή ρεύματος και πού θα κυμανθούν εν τέλει τα τιμολόγια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χώρα τους επόμενους δύο μήνες. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχοντας να αντιμετωπίσουν τις ανατιμήσεις των βασικών υλών στο χονδρεμπόριο αλλά και τις ανατιμήσεις των προϊόντων για τη δική τους επιβίωση βρίσκονται μπροστά σε αδιέξοδο. Μπροστά σε αυτό το οικονομικό αδιέξοδο τόσο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όσο και των Ελλήνων καταναλωτών πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα. Η κυβέρνηση οφείλει: 1) να φορολογήσει τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας  2)  να φορολογήσει τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων για το 2023 στο 90% 3) να ορίσει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των ηλεκτροπαραγωγών όπου αυτό χρειάζεται 4) η κυβέρνηση οφείλει να επιδοτήσει  τους Έλληνες καταναλωτές  στους λογαριασμούς ρεύματος σε τέτοιο βαθμό που να είναι αντίστοιχος των ανατιμήσεων στην τιμή ρεύματος των τελευταίων δύο μηνών. 5) Οι τιμές στους λογαριασμούς ρεύματος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων πρέπει να είναι αισθητά συγκρατημένες και να επιδοτηθούν  μεσοσταθμικά στο ποσοστό των αυξήσεων της τιμής του ρεύματος των τελευταίων δύο μηνών με την πρόβλεψη της επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος για κάθε μελλοντική αύξηση που θα θέσει σε κίνδυνο τη λειτουργία της επιχείρησης.

 

Γεώργιος Τσιάκαλος

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr