Η μηνιαία ανασκόπηση του Λευτέρη Αβραμόπουλου για τον μήνα Ιούλιο

0 220

Καλημέρα, σε όλους και όλες. Βρισκόμαστε στην τελευταία Κυριακή του Ιουλίου τα 2/3 του φετινού καλοκαιριού ολοκληρώνονται και στο πλαίσιο της μηνιαίας ανασκόπησης θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι ο Ιούλιος υπήρξε ένας άκρως παραγωγικός μήνας για το Δήμο Μετεώρων ενώ παράλληλα βλέπουμε ο προγραμματισμός μας να παίρνει …σάρκα και οστά και να μεταφράζεται σε σημαντικά έργα τόσο για την πόλη της Καλαμπάκας όσο και για τα χωριά μας.

Όμως, πριν ξεκινήσω την ανασκόπηση θα ήθελα να σταθώ στη μεγάλη κρίση που αντιμετωπίζουμε σχετικά με την πανώλη που πλήττει μαζικά τα ζώα των μικρών μηρυκαστικών σε περιοχές της Θεσσαλίας, ξεκινώντας από την περιοχή μας. Από την πρώτη στιγμή, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, σταθήκαμε στο πλευρό των κτηνοτρόφων που πλήττονται από τα μέτρα κατά της διασποράς της πανώλης. Οφείλουμε όλοι να υπακούμε στα μέτρα που ανακοινώνονται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας προκειμένου να ελαττωθούν οι επιπτώσεις από τη διασπορά της πανώλης στην κτηνοτροφία και στην τοπική οικονομία. Όμως, θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τον Υπουργό κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα που άμεσα ανταποκρίθηκε στην επιστολή που του έστειλα καθώς μετά από λίγα εικοσιτετράωρα ανακοίνωσε ότι «η κυβέρνηση θα σταθεί στο πλευρό των κτηνοτρόφων που έχουν πληγεί. Θα τους στηρίξει με κάθε τρόπο αξιοποιώντας κάθε ευρωπαϊκό και εθνικό πόρο για να σταθούν στα πόδια τους». Αλλά και τον Υφυπουργό κ. Χρήστο Κέλλα που από την πρώτη μέρα βρέθηκε στην περιοχή μας συντονίζοντας τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Εμείς ως Δημοτική Αρχή είμαστε σε άμεση συνεργασία με τον Περιφερειάρχη κ. Δημήτρη Κουρέτα και την Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Τρικάλων κ. Χρύσα Ντιντή στο πλαίσιο της άμεσης εφαρμογής όλων εκείνων των μέτρων για την αποτροπή της διασποράς της νόσου. Συνεχίζουμε να βρισκόμαστε στο πλευρό των κτηνοτρόφων και μέσα από τη στενή μας συνεργασία μεταφέρουμε τα αιτήματά τους όπως έγινε στις επίσημες συσκέψεις που πραγματοποίηθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα και που με χαρά είδαμε τα αιτήματα αυτά να ικανοποιούνται τόσο από το Υπουργείο όσο και από την Περιφερειακή Αρχή προς όφελος της τοπικής κτηνοτροφίας και οικονομίας. Τέλος,

πρέπει για ακόμη μια φορά οι πολίτες να γνωρίζουν ότι η πανώλη των μικρών θηλαστικών δεν εγκυμονεί κανέναν απολύτως κίνδυνο για την δημόσια υγεία. Εμείς με σοβαρότητα και υπευθυνότητα να συνεργαζόμαστε με όλες τις αρμόδιες αρχές και τους κτηνοτρόφους μας για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Σιγά σιγά το τελευταίο διάστημα τα χωριά μας αρχίζουν να σφύζουν από ζωή και αυτό θα εντείνεται ενόψει και του Αυγούστου. Θα ξεκινήσω τη σημερινή ανασκόπηση από τα χωριά μας και ειδικά από την περιοχή του Ασπροποτάμου. Μια περιοχή που υπέστη μεγάλες καταστροφές από τις πρωτοφανείς πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου και μπορούμε να πούμε ότι άλλαξε σε μεγάλο βαθμό και η γεωλογική εικόνα της περιοχής. Κοντά ένα χρόνο μετά τις καταστροφές, είμαστε υπερήφανη ως Δημοτική Αρχή γιατί μέσα από τα έργα μας καταφέραμε τα χωριά μας να είναι ζωντανά αυτό το καλοκαίρι για να υποδεχτούν τους παραθεριστές αλλά και τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους.

Μέσα από ένα ευρύ πρόγραμμα παρεμβάσεων αποκαταστήσαμε τις ζημιές στην ύδρευση των χωριών, αποκαταστήσαμε ένα μεγάλο μέρος των αγροτικών δρόμων που καταστράφηκαν ολοσχερώς και παράλληλα δώσαμε «ζωή» μετά από σχεδόν 13 χρόνια στο Διοικητήριο Ασπροποτάμου, καθώς από τις αρχές του μήνα με πρωτοβουλία μας λειτουργεί ιατρείο με την εγκατάσταση ιατρού για την εξυπηρέτηση των παραθεριστών και των επισκεπτών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ακόμη, για την εξυπηρέτηση του κοινού έχει τοποθετηθεί υπάλληλος του Δήμου για την διεκπεραίωση υποθέσεων των Δημοτών.

Ενώ παραδώσαμε δυο οχήματα τα οποία για όλο το καλοκαίρι θα βρίσκονται στην περιοχή. Εδώ θέλω να κάνω μια παρένθεση και να πω ότι τα δυο οχήματα αφορούν ένα όχημα 4χ4 πολιτικής προστασίας που μας παραχώρησε ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης του Υμηττού (ΣΠΑΥ) και ένα συμβατικό όχημα για τη δομή «Βοήθεια στο Σπίτι» που έγινε δωρεά από τον Όμιλο Συγγελίδη. Παράλληλα, όλα τα χωριά του Ασπροποτάμου φέτος το καλοκαίρι διαθέτουν παιδικές χαρές, αθώς τηρώντας τις υποσχέσεις μας έχουν ήδη τοποθετηθεί νέα πιστοποιημένα όργανα. Καταφέραμε δηλαδή στους πρώτους έξι μήνες της διακυβέρνησης μας να εξασφαλίσουμε δυο οχήματα που δημιουργούν ένα αίσθημα ασφάλειας σε μια περιοχή που «χτυπήθηκε» σε μεγάλο βαθμό από την κακοκαιρία Daniel. Από εκεί και πέρα, όμως, οφείλω να επισημάνω και την μεγάλη βραδύτητα που έχει δείξει μέχρι σήμερα το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στην ολική αποκατάσταση των μεγάλων ζημιών στο οδικό δίκτυο αλλά και σε αντιπλημμυρικά έργα, αφήνοντας την περιοχή ανυπεράσπιστη σε ενδεχόμενη νέα κακοκαιρία.

Η σχέση μας με τα χωριά του Δήμου είναι ισχυρή και επιβεβαιώνεται καθημερινά μέσα από έργα μας όπως για παράδειγμα η αποκατάσταση της πλατείας στον Αμάραντο, οι εργασίες καλλωπισμού και καθαρισμού του δημοτικού γηπέδου της Βασιλικής, τα πεζοδρόμια στην Τρυγώνα, η πλατεία στην Παναγία, το κοιμητήριο στην Γλυκομηλιά και άλλα πολλά. Είμαστε δίπλα στα χωριά μας. Ακούμε τις ανάγκες τους και μέσα στο στενό δημοσιονομικό πλαίσιο που καλούμαστε να διοικήσουμε προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε τις επιθυμίες των κατοίκων των χωριών μας που για χρόνια έμειναν στο περιθώριο.

Συνεχίζουμε να δουλεύουμε καθημερινά σχεδιάζοντας έργα που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των χωριών μας και θα δώσουν λύσεις σε βασικά ζητήματα όπως είναι η υδροδότησή τους. Ακόμη, μέσα στον Ιούλιο υπογράψαμε την ένταξη στο τοπικό πρόγραμμα CLLD/LEADER τριών νέων έργων ύψους 1,1 εκατ. ευρώ. Έργα που αφορούν την βελτίωση αγροτικών δρόμων συνολικού μήκους 6,3 χλμ που οδηγούν σε αγροτικές και κτηνοτροφικές μονάδες στην Δημοτική Κοινότητα Καλαμπάκας, στην Κρύα Βρύση, στην Θεόπετρα, στον Κλεινό, στην Γλυκομηλιά, στην Αγναντιά και στην Καλομοίρα αλλά και την ανάπλαση του κέντρου της Βασιλικής.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των τακτικών επαφών μου με τους προέδρους των χωριών μας συναντήθηκα μαζί τους παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Τρικάλων Χρύσας Ντιντή και είχαμε μια άκρως εποικοδομητική συζήτηση που επικεντρώθηκε σε τρία βασικά θέματα που αφορούν τις τοπικές κοινότητες τα οποία ήταν ο φωτισμός στα χωριά, η αντικατάσταση των υδρομετρητών και η πορεία υλοποίησης του προγράμματος για τη βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας. Όλοι επισήμαναν τον ανεπαρκή και ελλιπή φωτισμό και την ανάγκη αντικατάστασης των παλαιών λαμπτήρων με σύγχρονους λαμπτήρες LED. Ανέλυσα το νέο πρόγραμμα μας για την επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος λαμβάνοντας την έγκριση από την συντριπτική πλειοψηφία να προχωρήσουμε το συγκεκριμένο έργο. Ακόμη, ενημέρωσα για το γιγαντιαίο πρόγραμμα αποκατάστασης αγροτικών δρόμων που το κόστος του έχει περάσει τις 400.000 και για το οποίο λάβαμε τη δέσμευση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας να συνδράμει καλύπτοντας περισσότερο από 70% του κόστους. Για το λόγο αυτό ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Περιφερειάρχη κ. Δημήτρη Κουρέτα και την Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Τρικάλων Χρύσα Ντιντή για τη στενή συνεργασία προς όφελος των πολιτών.

Στο Δημαρχείο υποδέχτηκα στα μέσα του μήνα τον Γενικό Διευθυντή Δασών και
Δασικού Περιβάλλοντος Ευάγγελο Γκουντούφα και υψηλόβαθμα υπηρεσιακά
στελέχη της Δασικής Υπηρεσίας. Στη σύσκεψη που είχαμε τους παρουσίασα τις προτάσεις του Δήμου για την αντιπυρική προστασία των περιαστικών δασών Καλαμπάκας, Μετεώρων και Βασιλικής, καθώς και την αξιοποίηση του Πλατανόδασους της Διάβας. Ακόμη ζήτησα και έλαβα τη δέσμευση τους για τη χρηματοδότηση των συγκεκριμένων προτάσεων. Να σταθώ σε αυτό το σημείο στο γεγονός ότι την προηγούμενη εβδομάδα η πυρκαγιά που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε σε μία από τις κορυφές των βράχων των Μετεώρων πάνω από την Καλαμπάκα, του «Άλτσου» ανέδειξε για ακόμη μια φορά την ανάγκη υλοποίησης όλων των απαραίτητων έργων για την αντιπυρική προστασία των Μετεώρων και της Καλαμπάκας. Είμαι σίγουρος ότι σύντομα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα έχουμε ευχάριστα νέα. Όμως, νε εκφράσω εδώ και τις ευχαριστίες μου στον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλη Κικίλια που όπως και στην μεγάλη φωτιά στο Ορθοβούνι έτσι και στην πυρκαγιά στα Μετέωρα μετά από επικοινωνία που είχαμε άμεσα συνέδραμε το έργο τις κατάσβεσης με εναερία μέσα. Ευχαριστίες οφείλω και στις επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμπάκας που σε όλα τα μέτωπα που έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν αυτό το καλοκαίρι έχουν επιδείξει μεγάλη ετοιμότητα και επιχειρησιακή επάρκεια.

Ο Δήμος Μετεώρων εκσυγχρονίζεται και μπαίνει δυναμικά στη νέα εποχή και αυτό φαίνεται σε όλα τα επίπεδα. Για παράδειγμα ενισχύσαμε την Υπηρεσία Καθαριότητας και Πρασίνου του Δήμου με δυο νέες ηλεκτροκίνητες «σκούπες» και ένα τεμαχιστή κλαδιών. Σύγχρονα μηχανήματα που ήδη έχουν κάνει την εμφάνιση τους στους δρόμους της πόλης δίδοντας νέα «όπλα» στα χέρια των εργαζομένων μας για τη δύσκολη μάχη της καθημερινότητας. Στο πλαίσιο, όμως, των μικρών έργων καθημερινότητας θα ήθελα να σταθώ στην τοποθέτηση νέων ρυθμιστικών – πληροφορικών πινακίδων που περιγράφουν με σαφήνεια τους κανόνες στάθμευσης και τις επιτρεπόμενες ώρες φορτοεκφόρτωσης στις κεντρικές αρτηρίες της πόλης. Ενώ μετά από πολλά χρόνια τοποθετήσαμε κιγκλίδωμα ασφαλείας στην οδό Λευκωσίας στην παλιά πόλη της Καλαμπάκας για την ασφαλή κίνηση πεζών και οχημάτων. Ακόμη, μετά από πολλά χρόνια πραγματοποιήθηκε καθαρισμός και πλύσιμο των κάδων απορριμμάτων στην πόλη της Καλαμπάκας και στο Καστράκι. Μια κίνηση που ακούγεται αυτονόητη ωστόσο η προηγούμενη Δημοτική Αρχή με την σύμβαση που υπέγραψε για την αποκομιδή των σκουπιδιών έκανε και αυτή την υπηρεσία «αόρατη».

Έχουμε πλέον έτοιμη τη μελέτη για το έργο της ολοκλήρωσης του Πάρκου «Χρ. Σινάνης» που οδηγεί σε ένα νέο έργο ύψους 240.000 ευρώ που αναμένεται να αποδώσει στην πόλη μας ένα σύγχρονο, λειτουργικό, «πράσινο» χώρο αναψυχής και κοινωνικής συναναστροφής. Το έργο είναι έτοιμο να ενταχθεί στο Πράσινο Ταμείο για χρηματοδότηση, προκειμένου το επόμενο διάστημα να δημοπρατηθεί και να ολοκληρωθεί η κατασκευή του το πρώτο εξάμηνο του 2025.

Την προηγούμενη εβδομάδα εγκρίθηκε και η χρηματοδότηση ύψους 2.000.000 από το Υπουργείο Εσωτερικών στο Δήμο μας για έργα αποκαταστάσεων για την κακοκαιρία Daniel. Πρόκειται για σημαντικά έργα αποκατάστασης των ζημιών στα χωριά μας τα οποία όμως η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν ψήφισε κατά τη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής. Οφείλουν να γνωρίζουν οι πολίτες ότι σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα η στάση της αντιπολίτευσης είναι άκρως μικροπολιτική. Οφείλει εξηγήσει τη θέση της ξεκάθαρα προκειμένου να γνωρίζουν οι πολίτες γιατί δεν θέλουν έργα τα οποία οι ίδιοι οι Πρόεδροι των χωριών έχουν ζητήσει και είναι άκρως σημαντικά προκειμένου τα χωριά μας να παραμείνουν ζωντανά.

Ο Δήμος Μετεώρων μετά από συνάντηση που είχα με το νέο Υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο κατάφερε να χρηματοδοτηθεί με επιπλέον 100.000 ευρώ για έργα αντιπυρικής προστασίας. Μέχρι σήμερα μας είχαν χρηματοδοτήσει με συνολικά 90.000 ευρώ με τα οποία προχωρήσαμε στην διάνοιξη τριών αντιπυρικών ζωνών
σε σημεία που υποδείχτηκαν από την Π.Υ. Καλαμπάκας και το δασαρχείο. Από εκεί και πέρα μετά τη συνάντηση και το σχέδιο που παρουσίασα στον Υπουργό μας ανέκρινε τη νέα χρηματοδότηση για την ικανοποίηση των μεγάλων αναγκών που έχουμε.

Ο Ιούλιος μου επιφύλαξε μια μοναδική εμπειρία. Μαζί με μια αντιπροσωπεία του Δήμου Μετεώρων μετά από πρόσκληση του Δημάρχου του Σβάμπαχ Peter Reiß ταξιδέψαμε στη Γερμανία. Εκεί συνάντησα μια “δεύτερη Ελλάδα” με περισσότερους από 20.000 Έλληνες, συμπατριώτες μας από Τρίκαλα και Καλαμπάκα η μεγάλη τους πλειοψηφία, που ζουν, εργάζονται και μεγαλουργούν σε Σβάμπαχ και Νυρεμβέργη. Πιάσαμε το «νήμα» που εδώ και 21 χρόνια συνδέει τις αδελφοποιημένες πόλεις Σβάμπαχ και Καλαμπάκα. Αυτό το νήμα οφείλουμε να το ενδυναμώσουμε μέσα από μια στενότερη συνεργασία πάνω σε δράσεις προς όφελος και των δυο πόλεων. Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου όλους τους Έλληνες του Σβάμπαχ για την θερμή υποδοχή και την αγάπη τους! Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Πρόεδρο της Επιτροπής Αδελφοποιημένων πόλεων Dr. Zellfelder Paul – Herman, την Αντιπρόεδρο κ. Ελενη Μπούση- Κατσικά, τον Πρωτοπρεσβύτερο του καθεδρικού ναού Αποστόλου Παύλου Νυρεμβέργης π. Σωτήριο Τσουρλή τον π.Τίττο Γιαννούλη ιερέα του Ιερού Ναού Κων/ νου και Ελένης, τον κ. Κώστα Κατσικά, τον επιχειρηματία κ. Γιώργο Νάστο για την ιδιαίτερα θερμή φιλοξενία, καθώς και το πρώην πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας του Σβάμπαχ κ. Χρήστος Γεωργαλή.

Θα κλείσω τη μηνιαία ανασκόπηση με το πρόγραμμα «ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΤΕΧΝΗΣ 2024» που δείχνει ότι ο Δήμος Μετέωρων μέσα από μικρές και μεγάλες πολιτιστικές δίνει διέξοδο ψυχαγωγίας στους Δημότες. Η συναυλία του μεγάλου έλληνα τραγουδιστή Στέλιου Ρόκου αλλά και άλλες μουσικές βραδιές κάνουν πράξη αυτό που είπαμε ότι ο Δήμος Μετεώρων αλλάζει …πίστα και ό,τι το καλοκαίρι του 2024 είναι μοναδικό για όσους επιλέγουν το Δήμο Μετεώρων. Ευχαριστώ ιδιαίτερα για το χρόνο σας, ευελπιστώ όσα ανέφερα να σας φανούν χρήσιμα. Εύχομαι να έχετε ένα όμορφο υπόλοιπο καλοκαιριού γεμάτο όμορφες αναμνήσεις.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr