Άρθρο του Βασίλη Αγγέλη για την εικόνα του “Ιησού Χριστού Παντοκράτωρ” της Σαρακίνας

0 274

Στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων Σαρακίνας (εξωκλήσι- κοιμητήριο ) , που με Υπουργική απόφαση του 1996 χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο μνημείο και ο χρόνος κατασκευής του δεν είναι πλήρως τεκμηριωμένος, με μόνη βέβαιη χρονολογία ύπαρξης το 1615 , αφού υπάρχουν τοιχογραφίες του έτους 1615 από τον τότε ζωγράφο εκ Σταγών Γεώργιο, όπως αναφέρεται σε επιγραφή σε τοίχο του Ναού , υπήρχε μια εικόνα του ‘’Ιησού Χριστού Παντοκράτωρ’’ η οποία κοσμούσε τον τρούλο του Ναού .

Το 1966 όταν και στην περιοχή της Σαρακίνας γίνονταν η γνωστή κινηματογράφηση της ταινίας <το χώμα βάφτηκε κόκκινο> λέγεται ότι ο αείμνηστος και μεγάλος Έλληνας ηθοποιός Νίκος Κούρκουλος που ως γνωστό συμμετείχε στην ταινία αυτή, συμβούλευσε τον τότε Ιερέα του χωριού αείμνηστο πατήρ Αντώνιο Αλεξίου που μάλιστα τύγχανε αδερφός του παππού μου, να προστατέψουν την εικόνα του Παντοκράτωρ από τυχόν αρχαιοκάπηλους, που τότε άρχιζε να ανθίζει το φαινόμενο της αρχαιοκαπηλίας .

Έτσι και έγινε και η εικόνα αυτή , ανεκτίμητης θρησκευτικής και αρχαιολογικής αξίας, μεταφέρθηκε προς φύλαξη στην τότε Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών όπου ανήκε τότε η ενορία Σαρακίνας .

Λέγεται επίσης , ότι η εικόνα αυτή ήταν δωρεά κάποιας Αυτοκράτειρας και προφανώς είχε χειροτεχνηθεί πολλούς αιώνες νωρίτερα από το 1615.

Η εικόνα αυτή αναζητήθηκε δύο φορές από τον μετέπειτα εφημέριο του χωριού Σαρακίνας πατήρ Νικόλαο Τσουρλή που διαμέσου της Μητροπόλεως Σταγών και Μετεώρων υπέβαλε δύο φορές αιτήματα προς την τότε Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών , ώστε να παρθεί και να φυλαχθεί στην Ιερά Μονή Βαρλαάμ Μετεώρων και κάθε χρόνο στις 18 Ιανουαρίου εορτή του Αγίου Αθανασίου και στις 29 Ιουνίου εορτή Αγίων Αποστόλων να έρχεται για προσκύνημα στην Σαρακίνα .

Επ΄αυτών των αιτημάτων καμία απάντηση της τότε Μητρόπολης Τρίκκης και Σταγών .Σιωπή και μόνο σιωπή! . Που βρίσκεται σήμερα η εικόνα κανένας δεν ξέρει! . Μήπως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου μετά την σύσταση των δύο Μητροπόλεων στο Νομό Τρικάλων , να παραδοθεί η εικόνα στην Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων και να φυλαχθεί στην Ιερά Μονή Βαρλαάμ ή όπου αλλού κριθεί αναγκαίο , ώστε κάθε χρόνο να έρχεται για προσκύνημα στο χωριό Σαρακίνα και όπου αλλού ζητηθεί;

Πάντως η σιωπή στις εκκλήσεις του πατρός Νικολάου Τσουρλή για την επιστροφή της εικόνας και η άρνηση της τότε Μητρόπολης Τρίκκης και Σταγών να την παραδώσει , μου θυμίζει τα ελγίνεια μάρμαρα του Παρθενώνα .

Θέλω να πιστεύω ότι μετά την δημοσίευση αυτή, καταρχήν να τοποθετηθούν οι δύο Μητροπόλεις του Νομού επί αυτού του θέματος και το κυριότερο να γίνει η επιστροφή της Ιερής εικόνας στην Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων και να φυλαχθεί σε δικό μας χώρο . Αυτή η Ιερή εικόνα ανήκει στον τόπο μας , ανήκε στους προγόνους μας και ανήκει στις μελλοντικές γενιές του τόπου μας .

Ειλικρινά ,περιμένω απάντηση από τις δύο Μητροπόλεις του Νομού, καθώς και ενέργειες επιστροφής της εικόνας στον τόπο της .

Με Σεβασμό και Εκτίμηση

Βασίλειος Αγγέλης

Δικηγόρος–Ιστορικός.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr