ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν στην Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων Καλαμπάκας οι εκδηλώσεις προς τιμήν των ομώνυμων Αγίων στους οποίους είναι αφιερωμένο το καθολικό της Μονής. Έτσι το απόγευμα της Παρασκευής, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη «Σταγών και Μετεώρων» τελέστηκε ο Μέγας Εσπερινός και στη συνέχεια η ακολουθία των πρώτων χαιρετισμών.

agtheodori1.jpg
0 249

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν στην Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων Καλαμπάκας οι εκδηλώσεις προς τιμήν των ομώνυμων Αγίων στους οποίους είναι αφιερωμένο το καθολικό της Μονής. Έτσι το απόγευμα της Παρασκευής, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη «Σταγών και Μετεώρων» τελέστηκε ο Μέγας Εσπερινός και στη συνέχεια η ακολουθία των πρώτων χαιρετισμών.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν στην Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων Καλαμπάκας οι εκδηλώσεις προς τιμήν των ομώνυμων Αγίων στους οποίους είναι αφιερωμένο το καθολικό της Μονής.
Έτσι το απόγευμα της Παρασκευής, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη «Σταγών και Μετεώρων» τελέστηκε ο Μέγας Εσπερινός και στη συνέχεια η ακολουθία των πρώτων χαιρετισμών. Στις λατρευτικές εκδηλώσεις παραβρέθηκε πλήθος προσκυνητών από την ευρύτερη περιοχή των δήμων Βασιλικής, Καλαμπάκας, Παραληθαίων, Παλαιοκάστρου κλπ.
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η πανήγυρη της Μονής παλαιότερα αποτελούσε κορυφαίο κοινωνικό και θρησκευτικό γεγονός δεδομένου ότι η παράδοση αναφέρει για θαύματα που έχουν γίνει κατά καιρούς και αποδίδονται στους Αγίους Θεοδώρους.
Επίσης θα πρέπει να τονιστεί ότι φέτος οι εορταστικές εκδηλώσεις συμπίπτουν με την ολοκλήρωση των εργασιών ανέγερσης νέου καθολικού ώστε να μπορέσει η Ιερά Μονή να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πιστών που καθημερινά το κατακλύζουν.
Λίγα ιστορικά στοιχεία
Όπως σημειώνει σε γράμμα του τον Νοέμβριο του 1541 ο Μητροπολίτης Λαρίσης Νεόφυτος Β΄ το Μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων αναφέρεται ως προέκταση των Μετεωρίτικων Μοναστηριών.
Μια σημαντική χρονική στιγμή στην ιστορία της Μονής είναι η ανακαίνιση που πιθανόν έγινε, όπως πληροφορεί σχετική επιγραφή, τον Δεκέμβριο του 1718 όπου μνημονεύονται τα ονόματα τεσσάρων ιερομονάχων και τριών μοναχών.
Σε έκδοση ενός τριωδίου της Βενετίας, που φυλάγεται στο Ναό Αγ. Αθανασίου Ζηλευτής, στις 9 Μαρτίου 1891 κατέρρευσε τμήμα της μονής και σκοτώθηκαν 20 άτομα ενώ άλλα 100 τραυματίστηκαν. Να πούμε ότι η μονή Κάκκε στην Γερμανο-Ιταλική κατοχή (1941-44) ως, επίσης και το 1961. Σήμερα η ολιγομελής αδελφότητα είναι γυναικεία με ηγουμένη την μοναχή Ταβιθά Πολίτσου έχει να επιδείξει πολύπλευρο αναστυλωτικό, πνευματικό και κοινωνικό έργο που πραγματικά έχει αναστήσει το Μοναστήρι καθιερώνοντάς το ως ένα από τα σημαντικά πνευματικά κέντρα της περιοχής.
Το όραμα του κ. Σεραφείμ
Η Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων παρά την έντονη παρουσία στην μακρά της ιστορική διαδρομή μέχρι την ανασύσταση της επισκοπής «Σταγών» (902-1899) και την αναβάθμισή της σε Μητρόπολη (1991) ήταν διαλυμένη και υπό κατάρρευση.
Όμως αν διεσώθη από την φθορά του χρόνου και την εγκατάλειψη, αναμφίβολα τούτο οφείλεται στο ενδιαφέρον που επέδειξε από την πρώτη στιγμή της ποιμαντορίας του ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ.
Χάριν των δικών του προσπαθειών και του οράματός του ανασύστασης και αναπαλαίωσης του Μοναστηριού των Αγίων Θεοδώρων οι πιστοί αλλά και γενικότερα η τοπική κοινωνία συνέβαλε στην προσπάθεια.
Η πρώτη ενέργεια του Σεβασμιωτάτου ήταν να εγκαταστήσει σ’ αυτό αδελφότητα που θα αναλάμβανε να φέρει σε πέρας το όραμά του.
Τούτο, μετά από πολλές προσπάθειες αλλά και ανυπέρβλητες δυσκολίες κατέστη εφικτό. Έτσι μετά από πολλά χρόνια το Μοναστήρι απέκτησε αδελφότητα.
Μέσα από την πνευματική καθοδήγηση και τη συνεργασία κ.κ. Σεραφείμ και αδελφότητας ξεκίνησε δειλά – δειλά να ξεδιπλώνεται το σχέδιο ανάδειξης του Μοναστηριού που σχεδόν αναστυλώθηκε εκ βαθέων και αναπτύχθηκε με νέες κτιριακές εγκαταστάσεις.
Το νέο καθολικό
Μια σημαντική στιγμή στην σύγχρονη ιστορία της Μονής, η θεμελίωση, πέρσι το καλοκαίρι, από τον κ. Σεραφείμ, του νέου καθολικού που ανεγείρεται δίπλα στην Μονή.
Ήδη οι εργασίες έχουν προχωρήσει σημαντικά και βρίσκονται στο τελικό στάδιο ανέγερσης του σκελετού.
Πρόκειται για έναν περικαλλή ναό Αγιορίτικης αρχιτεκτονικής που αναμφίβολα θα αποτελέσει κόσμημα για την περιοχή. Να πούμε ότι τα σχέδια, την μελέτη και την επίβλεψη του έργου έχει ο Καλαμπακιώτης αρχιτέκτονας Χρήστος Πεντεδήμος. Ολόκληρο το οικοδόμημα θα επενδυθεί με τοπική πέτρα ώστε να συνδέεται με τα παλαιά κτίσματα διατηρώντας έτσι όλα τα αρχιτεκτονικά στοιχεία και χαρακτηριστικά.
Επίσης σε συνεργασία με τον δήμο Βασιλικής και προσωπικά του δημάρχου κ. Βάϊου Ζιάκα το Μοναστήρι θα περιφραχθεί με πέτρινο μαντρότοιχο ενώ θα γίνει νέα χάραξη σ’ ένα τμήμα του δρόμου που τώρα περνάει σχεδόν μέσα απ’ το μοναστήρι.
Όλα αυτά με την οικονομική συνδρομή της Ιεράς Μητρόπολης «Σταγών και Μετεώρων».
Τι λέει ο κ. Σεραφείμ
Στην ομιλία του προς τους προσκυνητές το απόγευμα της Παρασκευής, μετά την τέλεση του Μέγα Εσπερινού και της ακολουθίας των Χαιρετισμών, ο κ.κ. Σεραφείμ εκτός των άλλων αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλει ο ίδιος και η Μητρόπολη για την ανάδειξη του Μοναστηριού των Αγίων Θεοδώρων.
agtheodori.jpg Ο κ. Σεραφείμ υπογράμμισε ότι με την ολοκλήρωση των εργασιών ανέγερσης του νέου καθολικού θα έχει γίνει πράξη το όραμά του να αποτελέσει έναν πραγματικό πνευματικό φάρο. Δεν παρέλειψε δε να ευχαριστήσει όλους όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση του έργου ο κ. Σεραφείμ δεν έκρυψε την συγκίνησή του για το γεγονός, ότι ένα διαλυμένο και υπό κατάρρευση μοναστήρι ανασυγκροτείται και ξαναζωντανεύει αποτελώντας σημείο αναφοράς για την περιοχή και την τοπική κοινωνία.
Να επισημάνουμε τέλος ότι σε ανάλογη φάση βρίσκεται και η προσπάθεια για αναστύλωση και ανασύσταση των διαλυμένων Ιερών Μονών Κοιμ. Θεοτόκου Χρυσίκου και Αγίου Νικολάου Σιαμάδων.
Τέλος ο κ. Σεραφείμ ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και τη δημοτική αρχή Βασιλικής για την ανταπόκριση και το ενδιαφέρον της για το Μοναστήρι.

 

Βαγγέλης Γκιάτας 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr