Παναγιώτα Δριτσέλη – Στο στόχαστρο ο αγροτικός κόσμος της χώρας…
Tο φορολογικό νομοσχέδιο που επιβάλλεται από την τρόικα και που με ιδιαίτερη προθυμία για άλλη μία φορά εφαρμόζουν οι εγχώριοι λογιστές της, εντάσσεται ακριβώς στην ίδια λογική με όλες τις προηγούμενες νομοθετικές αυθαιρεσίες που έχει φέρει αυτή η Κυβέρνηση ενώπιον της Βουλής.
Tο φορολογικό νομοσχέδιο που επιβάλλεται από την τρόικα και που με ιδιαίτερη προθυμία για άλλη μία φορά εφαρμόζουν οι εγχώριοι λογιστές της, εντάσσεται ακριβώς στην ίδια λογική με όλες τις προηγούμενες νομοθετικές αυθαιρεσίες που έχει φέρει αυτή η Κυβέρνηση ενώπιον της Βουλής.
Tο φορολογικό νομοσχέδιο που επιβάλλεται από την τρόικα και που με ιδιαίτερη προθυμία για άλλη μία φορά εφαρμόζουν οι εγχώριοι λογιστές της, εντάσσεται ακριβώς στην ίδια λογική με όλες τις προηγούμενες νομοθετικές αυθαιρεσίες που έχει φέρει αυτή η Κυβέρνηση ενώπιον της Βουλής.
Έχει ως στόχο την αναδιανομή του πλούτου προς όφελος της οικονομικής ολιγαρχίας, μέσω της άσκησης μιας άνευ προηγουμένου πολιτικής φορολογικής βίας, που έρχεται να συμπληρώσει το παζλ, των οικονομικών μέτρων εσωτερικής υποτίμησης και ύφεσης που επιβάλλονται τα τελευταία χρόνια και που έχουν δημιουργήσει την κατάσταση ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνουμε σήμερα.
Άκουσα με μεγάλη προσοχή τις τοποθετήσεις όλων των συναδέλφων Βουλευτών που απαρτίζουν τη συγκυβέρνηση, ωστόσο έκπληξη μου προκάλεσε η παραδοχή του συντοπίτη μου Βουλευτή του νομού Τρικάλων, του κ. Βλαχογιάννη, ότι πρόκειται για ένα όντως άδικο φορολογικό σύστημα, παρ’ όλα αυτά δικαιότερο από όλα τα προηγούμενα.
Άραγε, αναρωτιέμαι και εγώ -και φαντάζομαι κάθε έλλογο ον- αν εξακολουθεί να είναι δικαιότερο ένα σύστημα που επιβάλλει την εξοικονόμηση 2,5 περίπου δισεκατομμυρίων ευρώ από χαμηλοσυνταξιούχους, χαμηλόμισθους ή μεσαίες επιχειρήσεις που ήδη αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του λουκέτου, ενώ την ίδια στιγμή προβλέπονται φοροαπαλλαγές για τους εφοπλιστές που για ακόμη μία φορά μένουν στο απυρόβλητο.
Και θέλω να πω το εξής, γυρνώντας ο κ. Βλαχογιάννης και εγώ και όλοι οι άλλοι Βουλευτές στα Τρίκαλα προφανώς δεν θα συναντήσουμε κανέναν εφοπλιστή για να στηρίξουμε αυτό το επιχείρημα, αλλά θα δούμε εργαζομένους και ανέργους που μόλις και μετά βίας βγάζουν τα προς το ζην, θα δούμε νέους ανθρώπους να μαστίζονται από την ανεργία και την κατάθλιψη και να οδηγούνται στη μετανάστευση, θα δούμε καταργημένες και συγχωνευμένες υπηρεσίες και ΔΟΥ και θα δούμε και έναν χειμαζόμενο αγροτικό κόσμο που με τις πολιτικές σας, κύριοι της Κυβέρνησης, οδηγείτε στο αδιέξοδο.
Διότι στο στόχαστρό σας έχει μπει και ο αγροτικός κόσμος της χώρας. Αυτή η Κυβέρνηση διαλύει την αγροτική οικονομία. Γιατί; Τι προβλέπει αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο για τους αγρότες; Φορολογικές επιβαρύνσεις σε όλα τα επίπεδα. Οι αγρότες για το 2013 θα δουν τη φορολόγησή τους να αυξάνεται, καθώς υπάγονται στις νέες φορολογικές κατηγορίες, ενώ από το μεθεπόμενο έτος θα λογίζονται έως ελεύθεροι επαγγελματίες, θα αναγκαστούν να κρατούν βιβλία εσόδων και εξόδων, θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ και παρά τα αντιθέτως ειωθότα από τον Υπουργό Οικονομικών, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τις μικρές και μεσαίες αγροτικές παραγωγές, οι οποίες αν εφαρμοστούν οι νέες ρυθμίσεις, θα οδηγηθούν σε φορολογικό στραγγαλισμό.
Την ίδια στιγμή που η φορολογική επίθεση στον αγροτικό κόσμο εντείνεται, βλέπουμε το κόστος παραγωγής να αυξάνεται με ευθύνη της Κυβέρνησης. Η επιστροφή του Φ.Π.Α., καθώς και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο που καταναλώνεται για την αγροτική παραγωγή, θα εξαρτάται πλέον από τα έσοδα-έξοδα των αγροτών.
Να θυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι έχει αυξηθεί ο συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης κινητήρων που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, ενώ συγχρόνως μειώθηκε το ποσοστό με το οποίο υπολογίζονται οι επιστροφές Φ.Π.Α. στους αγρότες ειδικού καθεστώτος.
Έτσι το Υπουργείο Οικονομικών επιτίθεται στη μικρή και μεσαία αγροτική παραγωγή, ενώ η μνημονιακή Κυβέρνηση έχει φροντίσει όλο το προηγούμενο διάστημα να εξανεμίσει το εισόδημα της αγροτικής οικογένειας, αυξάνοντας τις εισφορές ασφάλισης και περίθαλψης στον ΟΓΑ, αποδομώντας παράλληλα τις πενιχρές προνοιακές πολιτικές, καθώς η κυβερνητική αναλγησία δεν σταματά ούτε στις συντάξεις των 330 ευρώ των αγροτών, ούτε στα πολυτεκνικά επιδόματα του ΟΓΑ, αλλά ούτε στις συντάξεις απορίας, καθώς και σε πολλά άλλα που θα μπορούσε κανένας να απαριθμεί ώρες.
Τι θα μπορούσε, λοιπόν, κανείς να αναγνώσει ανάμεσα από τις γραμμές αυτού του φορολογικού νομοσχεδίου και ποιο είναι το πραγματικό διακύβευμα της πρωτόγονης αυτής φορολογικής πίεσης στην αγροτική παραγωγή; Διεθνώς, η όξυνση της φοροεισπρακτικής λαίλαπας στην αγροτική δραστηριότητα, όπου αυτή εφαρμόστηκε, επέφερε σημαντικές ανακατατάξεις σε βάρος των μικρών και μεσαίων παραγωγών. Πολλοί μικροί και μεσαίοι αγρότες οδηγήθηκαν εκτός επαγγέλματος και η αγροτική γη συσσωρεύτηκε σε μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις, ερημώνοντας την ύπαιθρο και πλήττοντας καίρια τη διατροφική ποιότητα και τη βιοποικιλότητα σε διάφορες περιοχές στον πλανήτη.
Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η ελληνική αγροτική οικονομία έχει ως πυλώνες της τη μικρή και μεσαία αγροτική ιδιοκτησία. Ωστόσο, το γεγονός αυτό έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την αντίληψη των διεθνών οργανισμών που μας δανείζουν σε σχέση με το θέμα. Να υπογραμμίσουμε την επιμονή της κ. Λαγκάρντ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την επιβολή του ίδιου εξουθενωτικού φορολογικού μοντέλου σε όλους τους παραγωγούς, ανεξάρτητα από το μέγεθος της παραγωγής τους.
Για το ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ η διασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και η στήριξη της αποτελούν θέματα μείζονος οικονομικής και κοινωνικής σημασίας. Η θέση αυτή είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με την καταστροφική πολιτική της Κυβέρνησης η οποία δεν διστάζει να ξεπουλήσει έναντι πινακίου φακής τους πνεύμονες της αγροτικής οικονομίας, όπως η Αγροτική Τράπεζα αλλά και της ατμομηχανές της αγροτικής δραστηριότητας όπως η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.
Σε ό,τι αφορά το φορολογικό πλαίσιο για την αγροτική παραγωγή στη δική μας οπτική για τη φορολογική μεταρρύθμιση το αγροτικό εισόδημα και ιδιαίτερα το μικρό και μεσαίο πρέπει να προστατεύεται. Η προκλητική φορολογική πολιτική που επιθυμεί να εγκαθιδρύσει αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο για τους αγρότες και την αγροτική οικονομία, είναι μία πολιτική κοινωνικά επικίνδυνη και οικονομικά επιζήμια. Καταρρακώνει το ελληνικό αγροτικό προϊόν και καταστρέφει την αγροτική παραγωγή.
Εμείς υποστηρίζουμε ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο, στη βάση της οικονομίας των κοινωνικών αγαθών. Σε ένα γενικότερο επίπεδο το ζητούμενο για εμάς είναι η εφαρμογή ενός πραγματικά δίκαιου φορολογικού πλαισίου κι όσο κι αν φαίνεται κλισέ η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ στον κύριο Βoρίδη, η οποία ειρήσθω εν παρόδω συνάδει και με τη διάταξη του Συντάγματος που προβλέπει ότι οι Έλληνες πολίτες συμμετέχουν στα δημόσια βάρη χωρίς διακρίσεις ανάλογα με τη δυνατότητά τους κι όσο κι αν έχει την αίσθηση ότι η χώρα μας μετατράπηκε ή θα μετατραπεί σε μαγαζί και μαγαζί γωνία για λίγους, θα προσθέσω εγώ, να είναι σίγουροι οι κύριοι της συγκυβέρνησης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ μαζί με την κοινωνία θα βάλει λουκέτο σε ένα μοναδικό μαγαζί που θα είναι αυτό, δεν θα μεταβάλει τους εργαζόμενους, τους αγρότες, την οικογένεια, τα παιδιά σε φορολογικούς στόχους, αλλά αυτοί που θα πρέπει να πληρώσουν επιτέλους θα είναι η προστατευόμενη ολιγαρχία του πλούτου, η πραγματική ταυτότητα της οποίας κυκλοφορεί σε ξεχασμένες στα συρτάρια λίστες και σε φορολογικούς παραδείσους.