Προβληματισμός για τις αυτοκτονίες στον Στρατό Ξηράς
Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνουν οι αυτοκτονίες στον Στρατό Ξηράς, ακόμη και στις τάξεις των νεοσύλλεκτων στρατιωτών, σύμφωνα με τα πορίσματα σχετικής έρευνας, την οποία εκπόνησαν οι γιατροί της Ψυχιατρικής Κλινικής του 411 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Τριπόλεως.
Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνουν οι αυτοκτονίες στον Στρατό Ξηράς, ακόμη και στις τάξεις των νεοσύλλεκτων στρατιωτών, σύμφωνα με τα πορίσματα σχετικής έρευνας, την οποία εκπόνησαν οι γιατροί της Ψυχιατρικής Κλινικής του 411 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Τριπόλεως. Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνουν οι αυτοκτονίες στον Στρατό Ξηράς, ακόμη και στις τάξεις των νεοσύλλεκτων στρατιωτών, σύμφωνα με τα πορίσματα σχετικής έρευνας, την οποία εκπόνησαν οι γιατροί της Ψυχιατρικής Κλινικής του 411 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Τριπόλεως.
Όπως γράφει το Σάββατο η εφημερίδα Το Βήμα, επικαλούμενη τα αποτελέσματα της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.098 νεοσυλλέκτων στο 11ο Σύνταγμα Πεζικού, το οποίο εδρεύει στην Τρίπολη, περίπου ένας στους δύο νέους στρατευμένους εμφάνισε τάσεις αυτοκτονίας ή παραδέχτηκε ότι έκανε χρήση ναρκωτικών ουσιών στη διάρκεια της πρώτης περιόδου της θητείας του.
Ταυτόχρονα, ένας στους τέσσερις αισθανόταν ότι η ζωή του στο στρατόπεδο δεν είχε κανένα νόημα, ποσοστό υπερδιπλάσιο από όσους εκδήλωναν τέτοια αντίληψη για την πραγματικότητα πριν από την κατάταξη.
Εντύπωση προκαλεί το ειδικό κεφάλαιο πορισμάτων, στο οποίο καταγράφεται ότι για έναν στους δέκα εξ όσων έθεσαν τέρμα στη ζωή τους είχε επισημανθεί ιστορικό ψυχικής νόσου, αλλά οι αρμόδιες υγιεινομικές υπηρεσίες δεν είχαν διαπιστώσει το πρόβλημα παρά μόνο για τους μισούς εξ αυτών στη διάρκεια της καθιερωμένης πρώτης συνέντευξης, αμέσως μετά την κατάταξη του εφέδρου.
Επίσης, οι περισσότερες αυτοκτονίες καταγράφονται σε μονάδες της παραμεθορίου, στα νησιά και στον Έβρο, στις μονάδες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), αλλά και στα κέντρα κατάταξης, ενώ το χρονικό διάστημα κατά το οποίο εμφανίζονται τα περισσότερα κρούσματα είτε αυτοκτονιών είτε αποτυχημένης απόπειρας είναι το εξάμηνο από τα τέλη Μαΐου έως τα τέλη Νοεμβρίου, περίοδος κατά την οποία εντάσσονται στο πρόγραμμα εκπαίδευσης οι περισσότερες ασκήσεις, παράλληλα με το πρόγραμμα των τακτικών υπηρεσιών.
Σύμφωνα με τους στρατιωτικούς γιατρούς, τα αίτια που μπορούν να ωθήσουν έναν στρατεύσιμο στο απονενοημένο διάβημα αποδίδονται σε παράγοντες έξω από τη ζωή του στρατοπέδου, όπως διάφορα οικογενειακά και προσωπικά προβλήματα, κυρίως συναισθηματικής φύσης.