Η Γρίπη και τι πρέπει να ξέρουμε

Η γρίπη γνωστή ως flu ή Influenza στην αγγλική γλώσσα,  είναι μία μεταδοτική αρρώστια, που οφείλεται στον ομώνυμο ιό.  Προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπου (μύτη, φάρυγγας, τραχεία και πνεύμονες).Είναι τελείως διαφορετική από το κοινό κρυολόγημα, γνωστό ως συνάχι.

0 369

Η γρίπη γνωστή ως flu ή Influenza στην αγγλική γλώσσα,  είναι μία μεταδοτική αρρώστια, που οφείλεται στον ομώνυμο ιό.  Προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπου (μύτη, φάρυγγας, τραχεία και πνεύμονες).Είναι τελείως διαφορετική από το κοινό κρυολόγημα, γνωστό ως συνάχι.

Η γρίπη γνωστή ως flu ή Influenza στην αγγλική γλώσσα,  είναι μία μεταδοτική αρρώστια, που οφείλεται στον ομώνυμο ιό.  Προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπου (μύτη, φάρυγγας, τραχεία και πνεύμονες).Είναι τελείως διαφορετική από το κοινό κρυολόγημα, γνωστό ως συνάχι.  Η γρίπη, συνήθως εισβάλλει ξαφνικά και τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που έχει είναι:

 

 

  • ·         Πυρετός
  • ·         Πονοκέφαλος
  • ·         Αδυναμία, κακουχία.
  • ·         Βήχας (συνήθως ξηρός)
  • ·         Πονόλαιμος
  • ·         Ρινική συμφόρηση και καταρροή
  • ·         Μυαλγίες

 

Αυτά τα μάλλον γενικά συμπτώματα, αποτελούν τη λεγόμενη γριπώδη συνδρομή( "flu-like symptoms.").

Ο καθένας μας μπορεί να πάθει γρίπη, αλλά η ασθένεια είναι πιο σοβαρή για ορισμένους ανθρώπους

Οι περισσότεροι άνθρωποι με γρίπη θα επανέλθουν σε μία με δύο εβδομάδες, αλλά κάποιοι θα εμφανίσουν επικίνδυνες για τη ζωή επιπλοκές (όπως πνευμονία), ως αποτέλεσμα της ίωσης. Εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ (περίπου το 10 με 20% των πολιτών) παθαίνουν γρίπη κάθε χρόνο. Κατά μέσο όρο 36000 άνθρωποι από αυτούς πεθαίνουν από τη γρίπη ενώ γίνονται περίπου 114000 εισαγωγές σε νοσοκομείο. Ακόμα και υγιή άτομα μπορεί να αρρωστήσουν και να παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές.  Συνηθέστερα όμως οι ηλικιωμένοι (άνω των 65 ετών), χρόνια πάσχοντες ανεξάρτητα ηλικίας, καθώς και τα πολύ μικρά παιδιά είναι που αναπτύσσουν επιπλοκές της γρίπης πιο εύκολα. Η πνευμονία, η ωτίτιδα, η παραρρινοκολπίτιδα, η οξεία βρογχίτις αποτελούν παραδείγματα επιπλοκών. Η γρίπη μπορεί να επιδεινώσει χρόνια προβλήματα υγείας. Για παράδειγμα χρόνιοι ασθματικοί μπορεί λόγω της γρίπης να έχουν ασθματική κρίση, ή ασθενείς με συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια να υποστούν πνευμονικό οίδημα. Ο εμβολιασμός για τον ιό απευθύνεται σε αυτές τις ομάδες πληθυσμού

Πως μεταδίδεται η γρίπη

Ο πάσχων από γρίπη γεμίζει τον περιβάλλοντα αέρα με τον ιό, όταν βήχει. φτερνίζεται, ή ακόμα και όταν μιλάει. Οι υπόλοιποι αναπνέουν τον αέρα αυτόν και ο ιός μπαίνει από τη μύτη, ή το στόμα στους πνεύμονες και αρχίζει ταχύτατα να πολλαπλασιάζεται προκαλώντας τη γρίπη.

Η γρίπη είναι μεταδοτική αρρώστια

Μία ημέρα από την έναρξη της γρίπης ο πάσχων αρχίζει να διασπείρει τον ιό. Οι ενήλικοι τον μεταδίδουν μέχρι και τρεις ημέρες από την έναρξη της συμπτωματολογίας, ενώ τα παιδιά μέχρι και επτά ή παραπάνω. Με την εισαγωγή του ιού στο σώμα τα συμπτώματα αρχίζουν μετά από ένα 24ωρο συνήθως. Μερικοί άνθρωποι δεν παρουσιάζουν συμπτώματα ή τα παρουσιάζουν πολύ ελαφριά, αλλά έχοντας τον ιό στο αναπνευστικό τους σύστημα τον μεταδίδουν στους άλλους.

Πως θα καταλάβω ότι έχω γρίπη

Στο Βόρειο Ημισφαίριο η περίοδος που εμφανίζεται η γρίπη είναι από το Νοέμβριο μέχρι τον Απρίλιο (χωρίς να σημαίνει ότι το καλοκαίρι δε συμβαίνει η γρίπη). Αιφνίδια έναρξη πυρετού, μυαλγιών και συμπτωματολογίας από το αναπνευστικό μπορεί να σημαίνουν γρίπη. Παρά ταύτα και άλλα νοσήματα του αναπνευστικού που οφείλονται σε ιούς ή βακτήρια μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια συμπτωματολογία. Επειδή τα συμπτώματα της γρίπης είναι πολύ γενικά (είναι κοινά δηλαδή και με άλλα νοσήματα ) είναι αδύνατο να γίνει η διάγνωση της γρίπης με βάση μόνο αυτά. Σε περιόδους επιδημίας, η διάγνωση είναι πιο εύκολη. Ειδικές εξετάσεις αίματος για τον ιό υπάρχουν, αλλά σπάνια χρησιμοποιούνται στην καθημερινή ιατρική πρακτική.

 Τι θα κάνω αν έχω γρίπη

Απλά η γρίπη συνήθως απαιτεί:

  • Ανάπαυση
  • Λήψη άφθονης ποσότητας υγρών (χυμοί)
  • Αποφυγή αλκοόλ και καπνού
  • Φάρμακα για ανακούφιση των συμπτωμάτων (παυσίπονα και αντιπυρετικά)

Τα αντιβιοτικά στη γρίπη δε βοηθούν(όπως και σε όλες τις ιώσεις) Ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβίωση, αν υποψιάζεται βακτηριακή επιπλοκή (π.χ πνευμονία)

Ο εμβολιασμός κάθε χρόνο είναι ένα καλό μέσο αποφυγής της γρίπης.

Όχι ασπιρίνη σε παιδιά και εφήβους με γρίπη

Η ασπιρίνη στα παιδιά και στους εφήβους με γρίπη (και άλλες ιώσεις), σχετίζεται με την εμφάνιση της σπάνιας αλλά θανατηφόρας κατάστασης που ονομάζεται σύνδρομο του Reye και δεν πρέπει να δίδεται. Η χορήγηση στους μικρούς ασθενείς υγρών, αντιπυρετικών με παρακεταμόλη (Depon, Panadol, Apotel), τα συχνά μπάνια αρκούν συνήθως να ελέγξουν τον πυρετό και την κακουχία που συνοδεύουν τη γρίπη.

Μύθοι και πραγματικότητα

1.      Έχω γρίπη στομάχου.

Όχι βέβαια. Η γρίπη αποτελεί ιογενές νόσημα του αναπνευστικού συστήματος. Συμπτώματα όπως κοιλιακός πόνος, εμετοί , διάρροια και πυρετός μπορεί να σχετίζονται με ιούς, τοξίνες, βακτήρια ή και παράσιτα, αλλά όχι με τον ιό της γρίπης.

2.      Η γρίπη είναι αθώα αρρώστια.

  Όχι βέβαια. Αυτή η πεποίθηση οφείλεται στη σύγχυση που υπάρχει μεταξύ της γρίπης και του κοινού κρυολογήματος (συναχιού).  Η γρίπη έχει στοιχίσει στην ανθρωπότητα εκατομμύρια θύματα ( βλέπε Ισπανική γρίπη το 1918) και συνεχίζει να σκοτώνει πολύ κόσμο κάθε χρόνο.

3.      Μη βγεις στο κρύο γιατί θα πάθεις γρίπη.

Ο τρόπος μετάδοσης του ιού αναφέρθηκε. Λόγω της εμφάνισης της νόσου στους χειμερινούς μήνες υπάρχει η πεποίθηση ότι αυτή οφείλεται στο κρύο. Στην πραγματικότητα ο συγχρωτισμός, τα κακώς αεριζόμενα δωμάτια αυξάνουν την πιθανότητα μετάδοσης του ιού.

4.      Αν δεν πάρω αντιβίωση δεν θα γίνω καλά

Εδώ τα έχουμε πει και τα έχουμε ξαναπεί. Τα αντιβιοτικά είναι σωτήρια φάρμακα στις βακτηριακές λοιμώξεις. Στη γρίπη απλά δεν κάνουν τίποτα. Η εμφάνιση ανθεκτικών στα αντιβιοτικά στελεχών βακτηρίων οφείλεται σε αυτήν ακριβώς την κακή χρήση.

5.   Το εμβόλιο δεν προστατεύει ή μπορεί από μόνο του να προκαλέσει γρίπη

Απλά μύθος.

 

ΚΕΦΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΣ   ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΣ

ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr