Γιώργος Βαΐου: Ιδιωτικά Πανεπιστήμια η μεγάλη μπίζνα

0 259

Η Ελλάδα αποτελεί, τη μόνη χώρα που δεν επιτρέπει τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, λέει η κυβέρνηση.
Είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο που υποχρηματοδοτεί και υποστελεχώνει τα δημόσια πανεπιστήμια για να ανοίξει τον δρόμο στα ιδιωτικά λέει η αντιπολίτευση.

Με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα επιστρέψουν από το εξωτερικό οι 40.000 Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν εκεί, λέει η κυβέρνηση.
Η μόνη πρόταση για να αντιστραφεί το brain drain είναι η στήριξη των δημόσιων πανεπιστημίων, ώστε να επιστρέψουν όσοι σπουδάζουν και όσοι εργάζονται σε πανεπιστήμια στο εξωτερικό, λέει η αντιπολίτευση.

Πρέπει να υπάρξει «απελευθέρωσης» της πανεπιστημιακής «αγοράς», λέει η κυβέρνηση.
Η πανεπιστημιακή «αγορά», όπως την αποκαλούν, δεν λειτουργεί πουθενά αλλού ανταγωνιστικά με τη δημόσια. Παντού, από την Ευρώπη μέχρι τη Βόρεια Κορέα, η Ανώτατη Εκπαίδευση είναι δημόσιο αγαθό και συνιστά βασική υποχρέωση της Πολιτείας να το παρέχει ισότιμα σε όλους τους πολίτες, λέει η αντιπολίτευση.

Και το γαϊτανάκι συνεχίζετε.

Έφτασε ο καιρός για την λειτουργία «μη κρατικών» και «μη κερδοσκοπικών»
ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Εφόσον τα πανεπιστήμια στην Ευρώπη και στην Ελλάδα δεν είναι κρατικά αλλά δημόσια, ως ΝΠΔΔ και ως αυτοδιοικούμενα, δεν υπάρχει η κατ’ αντιδιαστολή έννοια των μη κρατικών. Υπάρχουν μόνο δημόσια και ιδιωτικά. Ακόμη, εφόσον τα ιδιωτικά πανεπιστήμια χρηματοδοτούνται από funds, δεν μπορεί να υπάρχει η έννοια των «μη κερδοσκοπικών» ιδρυμάτων. Κανένας επιχειρηματίας και κανένα fund δεν επενδύουν χωρίς να περιμένουν ανταπόδοση.

Τα ιδιωτικά θα φέρουν στην Ελλάδα μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Θα μπορούσαν να έρθουν στη χώρα μας μεγάλα διεθνή πανεπιστήμια, με συνεργασίες όμως με τα υψηλού επιπέδου δημόσια πανεπιστήμια, τα οποία θα διασφάλιζαν την αξιοπιστία του εγχειρήματος. Τι χρειάζονται τα funds και οι επιχειρηματίες ως ενδιάμεσοι στην Παιδεία;

Το όλο εγχείρημα θα ενισχύσει το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας.
Το όλο εγχείρημα αποδυναμώνει τον βασικό πυλώνα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, τα δημόσια πανεπιστήμια, καθώς πρόκειται στην ουσία για το τέλος της δημόσιας και δωρεάν Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Η ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ δε θα λύσει το πρόβλημα της φοιτητικής μετανάστευσης. Οι σπουδές σε ένα καλό ΑΕΙ του εξωτερικού δε θα κοστίσουν περισσότερο από ό,τι στα ελληνικά ιδιωτικά ΑΕΙ, ιδίως γι’ αυτούς που κατάγονται από την επαρχία και επιπλέον τα πτυχία τους θα έχουν μεγαλύτερο κύρος. Οι καθηγητές των δημοσίων ΑΕΙ θα διδάσκουν στα ιδιωτικά για βελτίωση του μισθού τους και η ποιότητα θα πέσει στα δημόσια ΑΕΙ, η εκπαίδευση θα καταλήξει ολοκληρωτικά στα χέρια των μάνατζερς, λένε κάποιοι που γνωρίζουν.

Μήπως είναι τελικά η μόνη αλήθεια.

Για εμένα κλείνοντας, δεν είναι ούτε μεταρρύθμιση, ούτε εκσυγχρονισμός το νομοσχέδιο που έρχεται . Είναι αναχρονισμός και οπισθοδρόμηση.
Γιατί δεν ωφελεί τους πολλούς, αλλά τους λίγους και εκλεκτούς μιας ολιγαρχίας του κέρδους και του πλούτου.

Υ.Γ Μεγάλη εντύπωση επίσης, μου έκανε το ότι, άνθρωποι σοσιαλιστές, υποτίθεται αγωνιστές του δικαίου, έχουν κάνει τόσο μεγάλη κολοτούμπα και είναι τώρα ένθερμοι υποστηρικτές των μεγάλων συμφερόντων…

 

Γιώργος Βαΐου

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr