Ημέρα της γυναίκας – Μηνύματα των Βουλευτών Χρ. Χάϊδου και Αθ. Μερεντίτη
Η 8η Μάρτη σε όλο τον κόσμο είναι μέρα μνήμης των αγώνων των γυναικών, μέρα αποτίμησης των κατακτήσεων και αφετηρία νέων στόχων για την ουσιαστική κατοχύρωση της Ισότητας των φύλων. Αυτή η ημέρα είναι μέρα αποτίμησης , μνήμης και σεβασμού για τους αγώνες των πρωτοπόρων γυναικών που διεκδίκησαν δικαιώματα, τα οποία εμείς σήμερα θεωρούμε αυτονόητα.
Η 8η Μάρτη σε όλο τον κόσμο είναι μέρα μνήμης των αγώνων των γυναικών, μέρα αποτίμησης των κατακτήσεων και αφετηρία νέων στόχων για την ουσιαστική κατοχύρωση της Ισότητας των φύλων. Αυτή η ημέρα είναι μέρα αποτίμησης , μνήμης και σεβασμού για τους αγώνες των πρωτοπόρων γυναικών που διεκδίκησαν δικαιώματα, τα οποία εμείς σήμερα θεωρούμε αυτονόητα.
ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΣΟΥΛΑΣ ΜΕΡΕΝΤΙΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
Η 8η Μάρτη σε όλο τον κόσμο είναι μέρα μνήμης των αγώνων των γυναικών, μέρα αποτίμησης των κατακτήσεων και αφετηρία νέων στόχων για την ουσιαστική κατοχύρωση της Ισότητας των φύλων. Αυτή η ημέρα είναι μέρα αποτίμησης , μνήμης και σεβασμού για τους αγώνες των πρωτοπόρων γυναικών που διεκδίκησαν δικαιώματα, τα οποία εμείς σήμερα θεωρούμε αυτονόητα. Η ημέρα αυτή, είναι ημέρα περισυλλογής, γιατί παρά την πρόοδο που έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες για την ισότητα γυναικών και ανδρών, εξακολουθούν να υφίστανται οι ανισότητες και οι διακρίσεις εις βάρος των γυναικών.
Δεν μπορούμε να μιλάμε για ισότητα όσο υπάρχουν εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον πλανήτη που εξακολουθούν να γίνονται θύματα διακρίσεων. Να ζουν στη σκιά των ανδρών, απληροφόρητες, αγράμματες, μακριά από τη δημόσια και οικονομική ζωή του τόπου τους. Να βιάζονται, να κακοποιούνται , να αποστερούνται από τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν μπορούμε να μιλάμε για πρόοδο στον τομέα της ισότητας, όσο υπάρχουν γυναίκες που υποφέρουν ζώντας σε συνθήκες σκλαβιάς στον 21ο αιώνα. Όσο υπάρχουν γυναίκες από φτωχές, κυρίως χώρες, οι οποίες χωρίς επιλογές και μέσα επιβίωσης, γίνονται εύκολα θύματα κάθε είδους εκμετάλλευσης.
Στην πατρίδα μας, τα τελευταία χρόνια άλλαξαν πολλά στη θέση της γυναίκας στον κοινωνικό επαγγελματικό στίβο άλλα και στο ζήτημα της εκπροσώπησης στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Το ΠΑΣΟΚ με την αλλαγή του οικογενειακού δικαίου και με μια σειρά ιστορικών μέτρων και νομοθετημάτων που θέσπισε, ενίσχυσε τη θέση της γυναίκας. Όμως ακόμα στην Ελλάδα η συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα εξουσίας παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και είναι αναντίστοιχη με την πρόοδο που έχει συντελεσθεί σε άλλους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.
Με όλο και περισσότερες γυναίκες σε θέσεις εξουσίας, με την όλο και αυξανόμενη αναγνώριση και ανάδειξη γυναικείων προτύπων σε κάθε τομέα της κοινωνικής δραστηριότητας, θα περιμέναμε οι γυναίκες να έχουν κερδίσει πραγματική ισότητα. Δυστυχώς, όμως η αλήθεια είναι, ότι οι γυναίκες εξακολουθούν να μην έχουν τις ίδιες μισθολογικές απολαβές με τους άνδρες συναδέλφους τους, ενώ αγωνίζονται διπλά και τριπλά για να προχωρήσουν στον επαγγελματικό τομέα, βιώνοντας ταυτόχρονα και ένα καθημερινό μαραθώνιο προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο τριπλό ρόλο της εργαζόμενης, της μητέρας και της νοικοκυράς.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι καθοριστικό να αναληφθούν πρωτοβουλίες προκειμένου να στηριχθούν οι γυναίκες στις απαιτητικές συνθήκες της καθημερινότητας μας. Σήμερα είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο να αναβαθμίσουμε την κοινωνία και την ποιότητα της δημοκρατίας μας για να έχουμε ουσιαστικά αποτελέσματα στο μέλλον στον τομέα της ισότητας των δύο φύλων .
Από το πολιτικό γραφείο κ.Μερεντίτη
ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΪΔΟΣ Τρίκαλα 8-3-2008
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ
ΝΟΜΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ
ΓΥΝΑΙΚΑΣ
Τις τελευταίες δεκαετίες η θέση της γυναίκας στην κοινωνία βελτιώθηκε σημαντικά. Συνέβαλαν σε αυτό τόσο οι αγώνες του κινήματός τους όσο και η ενίσχυση των αξιών της ισότητας, που οδήγησαν τις προοδευτικές Κυβερνήσεις σε νομοθετικές ρυθμίσεις άρσης των διακρίσεων λόγω του φύλου.
Παρά τη μεγάλη όμως πρόοδο εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα, αφού η γυναίκα στην πατρίδα μας εξακολουθεί να είναι και μάνα και εργαζόμενη και νοικοκυρά, συνδυάζοντας με δυσκολία και κόπο αυτούς τους ρόλους. Όταν πολλές φορές αναγκάζεται να επιλέξει μεταξύ καριέρας και οικογένειας, το κάνει με πόνο ψυχής. Οι νεοφιλελεύθερες απόψεις, που θεοποιούν το κέρδος, φέρνουν καινούργια εμπόδια στις δραστηριότητές της, ενώ η ενίσχυση υπερσυντηρητικών φονταμενταλιστικών απόψεων σε παγκόσμιο επίπεδο ελλοχεύουν ως κίνδυνοι δημιουργίας συρματοπλεγμάτων αποκλεισμού της.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της πολιτικής λογικής αποτελεί η αφαίρεση θεμελιωδών δικαιωμάτων των γυναικών και των εργαζόμενων μητέρων που επιχειρεί η Κυβέρνηση, με τις διατάξεις του υπό ψήφιση Ασφαλιστικού Νομοσχεδίου το οποίο κατέθεσε στη Βουλή. Αυτά τα δικαιώματα, που κατακτήθηκαν με αγώνες και θυσίες, αποδόθηκαν στις γυναίκες από την πολιτεία σαν αντάλλαγμα στις ελλείψεις του κοινωνικού κράτους, τις οποίες στην πατρίδα μας αυτές αναπληρώνουν και για εξισορρόπηση των όποιων ανισοτήτων και αδικιών υφίστανται ακόμη απέναντι στους άνδρες.
Σε αυτές τις νέες προκλήσεις, σε αυτές τις σύγχρονες απειλές που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, πρέπει να είμαστε όλοι στο πλευρό τους, για τη διατήρηση και την ενίσχυση των δικαιωμάτων που κατέκτησαν με κόπους και θυσίες. Γιατί το «άρωμα» της γυναίκας πρέπει να συνεχίσει να ευωδιάζει ελεύθερα στην κοινωνία, γιατί τα χιλιάδες «χρώματά» τους πρέπει να συνεχίζουν να ομορφαίνουν τον κόσμο μας.
Για να γίνουν όλες οι μέρες του αύριο, ημέρες της γυναίκας, σε μια κοινωνία αλληλεγγύης, δημιουργίας και προόδου για όλους.