Συνεδρίασαν Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια προκειμένου να στελεχώσουν τα μέλη της Επιτροπής σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο που ψήφισε η κυβέρνηση παραμονές μάλιστα εκλογών για την Αυτοδιοίκηση. Την συγχώνευση δηλαδή της Οικονομικής Επιτροπής και Ποιότητας Ζωής σε μία, την Δημοτική ή Περιφερειακή Επιτροπή αντίστοιχα. Τι σημαίνει αυτό, για να αναφερθώ στους Δήμους, αν συνυπολογίσουμε την κατάργηση των Νομικών Προσώπων και την υπαγωγή τους στη Δημοτική Αρχή, και την κατάργηση της Επιτροπής Διαβούλευσης στην οποία συμμετείχαν φορείς όπως πρόεδροι συλλόγων και δημότες και εξέφεραν γνώμη για μείζονος σημασίας θεμάτων όπως του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος του Δήμου.
Σημαίνει μια αντίληψη συγκεντρωτικής διοίκησης και λειτουργίας του Δήμου ώστε να ελέγχονται καλύτερα οι αποφάσεις. Ο συγκεντρωτισμός όμως δεν ενδείκνυται στη Δημοκρατία. Ούτε πτώχευση θεσμών και αξιών επιτρέπεται με πρόσχημα την οικονομία. Η συγχώνευση των επιτροπών σε μία, σημαίνει μείωση της αντιπροσώπευσης και της ίδιας της Δημοκρατίας σε ένα θεσμό που βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη και την καθημερινότητα του.
Στην πράξη τι έχουμε:
- Λιγότεροι Δημοτικοί Σύμβουλοι συμμετέχουν στα κέντρα λήψης αποφάσεων, άρα απαξιώνεται ο ρόλος του Δημοτικού Συμβούλου και κατ΄επέκταση του Δημοτικού Συμβουλίου και ενισχύεται η συγκεντρωτική λειτουργία του Δημάρχου.
- Απαιτούνται πολύ συχνές συνεδριάσεις ώστε να διεκπεραιώνονται όλα τα θέματα που αφορούσαν τις δύο επιτροπές.
- Τα θέματα της κάθε συνεδρίασης θα είναι περισσότερα, άρα είναι αμφίβολο αν γίνεται ουσιαστική και εξαντλητική συζήτηση και παραμονεύει ο κίνδυνος λανθασμένων αποφάσεων και ίσως μειωμένου ελέγχου και διαφάνειας.
- Εκ των πραγμάτων δυσχεραίνεται ο έλεγχος από την πλευρά της αντιπολίτευσης γιατί τα μέλη είναι ελάχιστα ( τρία μέλη από το σύνολο της αντιπολίτευσης στα εννέα π.χ. για το Δ. Τρικκαίων) και τα θέματα σίγουρα πολλά σε κάθε συνεδρίαση. Ελπίζουμε να δίνονται οι εισηγήσεις στη Αντιπολίτευση έγκαιρα, να είναι κατατοπιστικές και χωρίς ασάφειες.
Δεν γνωρίζω αν ο Δήμαρχος και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου ρωτήθηκαν για αυτές τις αλλαγές και συμφώνησαν. Ο πρώην Δήμαρχος ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ σίγουρα συμφώνησε αφού δεν καταγράφηκαν αντιδράσεις. Δυστυχώς η σημερινή κυβέρνηση αφαιρεί συνεχώς αρμοδιότητες σε συνέχεια των μνημονιακών νόμων, ενώ επαίρεται για την βελτίωση των μεγεθών της οικονομίας. Διαπνέεται από συγκεντρωτικές αντιλήψεις στην λειτουργία και των Δήμων με χονδρό παράδειγμα την αντιδημοκρατική πέρα για πέρα απόφαση να «πετάξει» εκτός Διοίκησης, τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Αθηναίων κ. Δούκα, από την αναπτυξιακή εταιρεία του Δήμου ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΕ προφανώς γιατί δεν είναι του κόμματος της ΝΔ (και προφανώς να μην γίνει έλεγχος στα πεπραγμένα του πρώην Δημάρχου κ. Μπακογιάννη).
Όμως όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά για το θεσμό της Αυτοδιοίκησης ως τον πιο κοντινό στον πολίτη, οφείλουν να είναι διεκδικητικοί απέναντι στην κεντρική εξουσία κι όχι να διαπνέονται από αντιλήψεις υποταγής και να επιτρέπουν στην εκάστοτε κυβέρνηση να χρησιμοποιεί την Αυτοδιοίκηση ως το μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας. Απαιτείται να διεκδικήσουμε την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων προς τους Δήμους και Περιφέρειες με αντίστοιχη μεταφορά πόρων, με ξεκάθαρους ρόλους για κάθε βαθμό ώστε να μην υπάρχουν επικαλύψεις που αποβαίνουν σε βάρος των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες. Όσο αφορά την συγκεντρωτική λειτουργία και του Δήμου μας, ως αντιπολίτευση θα προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε στο ρόλο μας για έλεγχο, λογοδοσία και διαφάνεια στις αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής, παρά τα εμπόδια, ώστε να μην απαξιωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο και οδηγήσει σε έκπτωση της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας του θεσμού της Αυτοδιοίκησης.
Λώρεν Κασσοπούλου
Δημ. Σύμβουλος Δ. Τρικκαίων
Συνδυασμού «Τρίκαλα τόπος να ζούμε»