Τοποθέτηση του Διδάκτωρ Μετεωρολογίας Μιχάλη Σιούτα για το μπάχαλο.. με τις ονομασίες της κακοκαιρίας

0 1.113

Πολλά ονόματα αποδόθηκαν από την περασμένη κιόλας εβδομάδα στη διήμερη κακοκαιρία που έφερε τον χειμώνα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στη χώρα μας. Αρχικά, βαπτίστηκε «Alexis», όμως ξαφνικά προέκυψε το όνομα «Oliver», για να καταλήξουμε τελικά να τη λέμε «Bettina». Πού οφείλεται το μπάχαλο που προέκυψε και γιατί θα πρέπει να αποφεύγεται;

Αρχικά, την ονομασία στο σύστημα του Σαββατοκύριακου που «πάγωσε» τη χώρα την έδωσαν οι Ιταλοί μετεωρολόγοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ιταλική υπηρεσία της Ιταλίας μαζί με άλλες υπηρεσίες των Βαλκανίων το ονόμασε Alexis επειδή μετά το σύστημα αυτό ακολουθεί ψυχρή μάζα από τα βόρεια, προφανώς όχι από την Ιταλία. Μάλιστα, το σύστημα αυτό δεν ήταν βέβαιο ότι θα καταλήξει στη χώρα μας, όπως και τελικά δεν έγινε.

Στη συνέχεια, ωστόσο και μετά το έκτακτο δελτίο επικύρωσης των επικίνδυνων φαινομένων, εμφανίστηκε το όνομα «Oliver», που επίσης αποδείχτηκε τελείως λάθος, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ούτε αυτό ήταν που επηρέαζε τη χώρα μας, αλλά το Βέλγιο και γενικά τη ΒΔ Ευρώπη.

Τελικά, η σωστή ονομασία του βαρομετρικού συστήματος που «χτύπησε» τη χώρα μας, με τους θυελλώδεις ανέμους, την θεαματική πτώση της θερμοκρασίας, τα πρώτα χιόνια και τις καταιγίδες, ήταν η «Bettina»,  όνομα που μόλις πρόλαβε να… ακουστεί, λίγο πριν υποχωρήσει μάλιστα η κακοκαιρία, προσφέροντάς μας την πρώτη γεύση από χειμώνα.

«Η ονοματοδοσία των καιρικών συστημάτων πρέπει να γίνεται με βάση επιστημονικά κριτήρια. Επειδή στοχεύει στην προειδοποίηση του κοινού αλλά και φορέων πολιτικής προστασίας σχετικά με έντονα καιρικά φαινόμενα με πιθανές ζημιές και σοβαρά προβλήματα πρέπει να ανακοινώνεται έγκαιρα κι από ένα συγκεκριμένο φορέα ο οποίος είναι η ΕΜΥ, ώστε να μην προκαλείται σύγχυση στους πολίτες.», εξηγεί στο GRTimes, ο διδάκτωρ μετεωρολογίας, Μιχάλης Σιούτας και προσθέτει:

«Η ονοματοδοσία των κακοκαιριών αλλά και οι σχετικές ανακοινώσεις πρέπει να γίνονται σωστά και αξιόπιστα. Έτσι θα διασφαλισθεί η μεγαλύτερη απήχηση στους πολίτες και η αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή των μέτρων προστασίας και περιορισμού των ζημιών και των δυσμενών επιπτώσεων από τις καιρικές καταστροφές ακόμα και της προστασίας της ανθρώπινης ζωής».

 

Πώς προέκυψε η ιδέα της ονοματοδοσίας των βαρομετρικών συστημάτων

 

Η ιδέα της ονοματοδοσίας των βαρομετρικών συστημάτων που προβλέπεται να προκαλέσουν πολύ ισχυρά φαινόμενα στην Ευρώπη, ξεκίνησε το 1995 από μια ομάδα προγνωστών καιρού Εθνικών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών (WGCEF), η οποία από το 2013 λειτουργεί ως ομάδα του Δικτύου Ευρωπαϊκών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών (EUMETNET), με σκοπό τη συνεργασία μέσω ενός κοινού πλαισίου ενεργειών.

Η ΕΜΥ, έχει ξεκινήσει από το 2021 σε συνεργασία με τις Μετεωρολογικές Υπηρεσίες της Κύπρου και του Ισραήλ, την ονοματοδοσία τέτοιων συστημάτων κατά τη διάρκεια της ψυχρής αλλά και της θερμής περιόδου του έτους, συγκροτώντας την ομάδα της ανατολικής Μεσογείου. Πιο συγκεκριμένα, η ΕΜΥ επικοινωνεί σε εβδομαδιαία βάση με τις Μετεωρολογικές Υπηρεσίες της Κύπρου και του Ισραήλ, ανταλλάσσοντας απόψεις σχετικά με την εξέλιξη της κίνησης των καιρικών συστημάτων που αναμένεται να επηρεάσουν την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, ενώ παράλληλα με τη χρήση όλων των διαθέσιμων σύγχρονων προγνωστικών προϊόντων αποφασίζεται, ανάλογα με την ένταση των αναμενόμενων φαινομένων, η ονοματοδοσία τους (ή όχι).

Η ανωτέρω ονοματοδοσία αφορά στις προγνώσεις των Ευρωπαϊκών Εθνικών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών για την περιοχή της Ευρώπης ενώ όπως έχει συμφωνηθεί, η ονομασία που δίνεται αρχικά σε ένα σύστημα από μία από τις ανωτέρω ομάδες, διατηρείται και από τις επόμενες, αν κριθεί ότι το σύστημα που θα επηρεάσει βαθμιαία και άλλη χώρα, είναι το ίδιο.

Πού βοηθά η ονοματοδοσία
Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο πρώτος μετεωρολόγος που υλοποίησε την ονοματοδοσία των τυφώνων και των τροπικών καταιγίδων στα τέλη του 19ου αιώνα, ήταν ο Αυστραλοβρετανός Clement Wragge, στην Αυστραλία. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO), η ονοματοδοσία τροπικών κυκλώνων ξεκίνησε προκειμένου να βοηθήσει στην ταχεία αναγνώριση των συστημάτων, καθώς τα ονόματα εντυπώνονται ευκολότερα στη μνήμη από τους αριθμούς ή τα γράμματα. Πολλοί έχουν διαπιστώσει ότι η προσάρτηση ονομάτων στους κυκλώνες διευκολύνει τα ΜΜΕ και κυρίως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το ενδιαφέρον για τις προειδοποιήσεις και κατά συνέπεια η ετοιμότητα των πολιτών.

πηγη grtimes.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr