Περιβαλλοντικό ολίσθημα της Ελλάδας

Στην καταδίκη της χώρας μας προχώρησε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καθώς δεν εφαρμόζει, ως όφειλε, κοινοτική οδηγία για την προστασία και διαχείριση των υδάτων της. Η καταδικαστική απόφαση βασίζεται στην διαπίστωση ότι η χώρα μας έχει παραβεί τις υποχρεώσεις της.

0 368

Στην καταδίκη της χώρας μας προχώρησε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καθώς δεν εφαρμόζει, ως όφειλε, κοινοτική οδηγία για την προστασία και διαχείριση των υδάτων της. Η καταδικαστική απόφαση βασίζεται στην διαπίστωση ότι η χώρα μας έχει παραβεί τις υποχρεώσεις της. Plim_Dia100_0151.jpgΣτην καταδίκη της χώρας μας προχώρησε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καθώς δεν εφαρμόζει, ως όφειλε, κοινοτική οδηγία για την προστασία και διαχείριση των υδάτων της.
Η καταδικαστική απόφαση βασίζεται στην διαπίστωση ότι η χώρα μας έχει παραβεί τις υποχρεώσεις της, "μη εκπονώντας, για κάθε ποτάμι μελέτη για τις επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας σε επιφανειακά και υπόγεια ύδατα και οικονομική ανάλυση της χρήσης ύδατος".
Παράλληλα, η Ελλάδα δεν έχει υποβάλει στην Κομισιόν τις αναγκαίες συνοπτικές εκθέσεις σχετικά με όλες τις παραπάνω αναλύσεις που απαιτεί η κοινοτική οδηγία.
Ενδεικτική του κλίματος στις Βρυξέλλες, είναι η δήλωση του Δημήτρη Γιωτάκου. Ο νομικός σύμβουλος του έλληνα επιτρόπου Σταύρου Δήμα, τονίζει ότι "η Ελλάδα παρανομεί και θα έπρεπε να είχε καταθέσει συγκεκριμένο σχέδιο διαχείρισης των αποβλήτων εδώ και 14 χρόνια».
Να υπενθυμίσουμε ότι και ο Πηνειός περιλαμβάνεται μέσα στα ποτάμια που παρουσιάζουν υψηλές εστίες μόλυνσης έχοντας γίνει μάλιστα και σχετικές παρεμβάσεις στην Ευρωβουλή κατά το πρόσφατο παρελθόν. Σε μια εξ’ αυτών από τον κ. Δημ. Παπαδημούλη για τη ρύπανση του ποταμού είχε απαντήσει ο αρμόδιος έλληνας κοινοτικός επίτροπος για θέματα περιβάλλοντος Στ. Δήμας.
Όπως είχε αναφέρει «ορισμένα μέρη του Πηνειού περιλαμβάνουν σημαντικά ενδιαιτήματα (οικότοποι) και είδη σύμφωνα με την οδηγία 92/43/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 21ης Μαΐου 1992 για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας(2) και διάφοροι τόποι έχουν προταθεί από την Ελλάδα για να συμπεριληφθούν στο δίκτυο Natura 2000 ως τόποι κοινοτικής σημασίας (ΤΚΣ).
Πρόκειται για τους εξής τόπους: «Περιοχή Λίμνης Ταυρωπού», «Ασπροπόταμος», «Αντιχάσια Όρη – Μετέωρα».
Εξάλλου, οι ακόλουθες ζώνες έχουν χαρακτηρισθεί από την Ελλάδα ως ζώνες ειδικής προστασίας (ΖΕΠ) σύμφωνα με την οδηγία 79/409/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 2ας Απριλίου 1979 περί της διατηρήσεως των αγρίων πτηνών: «Κάτω Όλυμπος, Όρος Γοδαμάνι και Κοιλάδα Ροδιάς», «Όρος Όσσα», «Στενά Καλαμακίου και Όρη Ζάρκου» και «Ποταμός Πηνειός – Αντιχάσια Όρη».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr