Επίσκεψη Καθηγητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΗΣ και ΞΕΝΩΝΑ Μαλακασίου με στόχο τη διερεύνηση μελλοντικών συνεργασιών
Όπως έχει ανακοινωθεί από το Δήμο Μετεώρων, υπάρχει πρωτοβουλία αξιοποίηση του κτιρίου του ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΦΥΣΗΣ στο Μαλακάσι, που ολοκληρώθηκε με το Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ από τον Δήμο Μαλακασίου και παρέλαβε ο Δήμος Μετεώρων.
Στα πλαίσια αυτά, την Τρίτη 8/2/2022 υλοποιήθηκε ενημερωτική επίσκεψη και αυτοψία κλιμακίου μελών ΔΕΠ του Τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου & Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αποτελούμενη από τους κκ καθηγητές Ιωάννη Παπαδόπουλο, Πρόεδρο του Τμήματος, Γεώργιο Νταλό, Μιχάλη Βραχνάκη, Αναπλ. Καθ. Ιωάννη Καζόγλου και Μάριο Τρίγκα.
Την επίσκεψη οργάνωσαν μετά από επαφές με τον Δήμο Μετεώρων και τον Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων, οι κάτοικοι του χωρίου Ευάγγελος Γερομίχος, Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας, Γεώργιος Μήσιος, πτυχιούχος του σχετικού Τμήματος και ο Γεώργιος Δαφούλας, ιατρός – επιστημονικός συνεργάτης του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Το τριώροφο κτίριο του ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΦΥΣΗΣ Μαλακασίου, διαθέτει χώρους για εργαστήρια, γραφεία, εκθεσιακούς χώρους και ημερίδες και θα μπορούσε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να λειτουργήσει ως Ερευνητικό Κέντρο σε επιστημονικά αντικείμενα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου & Σχεδιασμού αλλά και άλλων Τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με επισκέπτες μεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες και ερευνητές. Το κλιμάκιο επισκέφτηκε επιπλέον τον Δημοτικό ΞΕΝΩΝΑ Μαλακασίου, που ενοικιάζει ο Δήμος σε ιδιώτη, και διαθέτει δωμάτια, εστιατόριο και καφέ, που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν το ερευνητικό προσωπικό. Έγινε ανταλλαγή απόψεων για τους τρόπους που θα μπορούσαν να προταθούν από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στον Δήμο Μετεώρων και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, για χρηματοδότηση και λειτουργία των συγκεκριμένων δημοτικών υποδομών στο Μαλακάσι.
Το Μαλακάσι διαθέσει μεγάλη έκταση δημόσιου δάσους που υλοτομείται από τον Δασικό Συνεταιρισμό Κατοίκων Μαλακασίου, με άδεια του Δασαρχείου και σημαντικές περιοχές NATURA με μεγάλη βιοποικιλότητα δασικού οικοσυστήματος. Η αξιοποίηση των σχετικών υποδομών του Δήμου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στην αειφόρα ανάπτυξη της περιοχής του Δήμου Μετεώρων και στη μελέτη και προστασία των δασών της περιοχής.