4 Λόγοι που αξίζει να ξεκινήσεις ψυχοθεραπεία
Παρά τις προσπάθειες που γίνονται στην εποχή μας ώστε να πάψει να θεωρείται ταμπού και αδυναμία αν κάποιος αντιμετωπίζει προβλήματα ψυχικής υγείας και πηγαίνει σε ψυχολόγο, ακόμα πολλοί είναι εκείνοι που διστάζουν να ζητήσουν βοήθεια από κάποιον ειδικό, γιατί φοβούνται τι γνώμη θα σχηματίσουν για εκείνους η οικογένεια, οι φίλοι και ο πιο μακρινός περίγυρος. Άλλοι, μάλιστα, “βάζουν τρικλοποδιά” στον ίδιο τους τον εαυτό πιστεύοντας ότι μόνο ένας τρελός θα πήγαινε σε έναν ψυχολόγο.
Αυτό, όμως, που πολλοί ξεχνούν είναι ότι ως ανθρώπινα και θνητά όντα όλοι κάνουμε λάθη και όλοι χρειαζόμαστε βοήθεια και καθοδήγηση για να κατανοήσουμε, να βελτιώσουμε και να αποδεχτούμε τον εαυτό μας. Ο Dr. Γρηγόρης Βασιλειάδης θα σε ακούσει προσεκτικά και θα σε καθοδηγήσει, ώστε να πιάσεις το νήμα των προβλημάτων σου και να βγεις από τον λαβύρινθό σου.
Παρακάτω θα βρεις 4 μόνο από τους πολλούς και διαφορετικούς λόγους οι οποίοι αποτελούν σοβαρή αιτία για να επισκεφτείς έναν ψυχοθεραπευτή.
1. Φόβος για το αύριο και καταστροφολογία
Η αλήθεια είναι ότι σε έναν κόσμο που καθημερινά ακούμε για γυναικοκτονίες και ανθρωποκτονίες, πανδημίες, περιβαλλοντικές καταστροφές, οικονομικές κρίσεις, διαφθορά και απάτες είναι δύσκολο να κοιμηθεί κανείς ήρεμος το βράδυ και να φανταστεί έναν όμορφο και γαλήνιο κόσμο, όπου θα ζήσει ο ίδιος και τα παιδιά του με ασφάλεια. Είναι λογικό, λοιπόν, να ξυπνάς και να ζεις με τον φόβο ότι οι δυσάρεστες ειδήσεις δεν θα σταματήσουν ποτέ και είναι πλέον αδύνατο να καταφέρουμε να σώσουμε τον πλανήτη και τον εαυτό μας. Παρόλα αυτά, όσο και αν είναι δύσκολο να το πιστέψεις, δεν είναι ακόμα αργά.
2. Ανασφάλειες και αρνητικές σκέψεις
Πέρα από τις καταστροφολογικές σκέψεις για τον κόσμο γύρω μας, συχνό φαινόμενο είναι οι άνθρωποι να σκέφτονται αρνητικά και υποτιμητικά για τον ίδιο τους τον εαυτό. Είναι πολύ διαφορετικό όταν είμαστε ρεαλιστές και κατανοούμε ότι δεν μπορούμε να είμαστε καλοί σε όλα και αρεστοί σε όλους, και είναι κάτι εντελώς διαφορετικό όταν είμαστε σίγουροι ότι θα αποτύχουμε σε ό,τι στόχο και αν θέσουμε και ότι δεν αξίζουμε σαν προσωπικότητες. Ο δεύτερος τρόπος σκέψης είναι εσφαλμένος και τοξικός προς τον ίδιο μας τον εαυτό. Για να μην γίνει επικίνδυνος και καταστρέψει τόσο την δική σου όσο και την ζωή των ανθρώπων που σε αγαπούν καλό είναι σύντομα να μιλήσεις με έναν ειδικό, για να κατανοήσεις από πού πηγάζει αυτή η έλλειψη αυτοπεποίθησης.
3. Κρίσεις άγχους και πανικού
Αν υποφέρεις από άγχος, καθώς, πέρα από τα εργασιακά ή οικογενειακά βάρη, ακόμα και δραστηριότητες που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να σου φέρνουν ευχαρίστηση, κάνουν την καρδιά να σου σφίγγεται, σίγουρα θα σου κάνει καλό να μιλήσεις με έναν ειδικό. Είτε έχεις φτάσει στο σημείο να υποφέρεις και από κρίσεις πανικού είτε όχι, όταν περνάς το όριο του παραγωγικού άγχους είναι συνετό να βρεις τρόπους για να επανέρχεται η ανησυχία σου για κάτι σε φυσιολογικά επίπεδα.
4. Προβληματισμοί για την ζωή
Δεν χρειάζεται να έχεις περάσει κάποιο τραυματικό γεγονός ή να πάσχεις από κάποια μορφή ήπιας ή βαριάς ψυχικής ασθένειας για να πας σε ψυχοθεραπευτή. Ούτε πρέπει ντε και καλά να υπάρχει κάποιο πρόβλημα που σε ταλανίζει για να κλείσεις ραντεβού σε έναν τέτοιο γιατρό. Το να θέλεις να μιλήσεις και να μοιραστείς με κάποιον τις ιδέες και τους προβληματισμούς σου για τον πλανήτη γύρω σου και τον κόσμο μέσα σου είναι αρκετό. Μέσα από αυτές τις συζητήσεις μπορείς να κατανοήσεις καλύτερα εσένα και τους γύρω σου.