Με μεγάλη ικανοποίηση πληροφορήθηκα την αναβάθμιση της Ξυλογλυπτικής Σχολής σε Ι.Ε.Κ με την ειδικότητα του Τεχνικού Ξυλογλυπτικής και Εφαρμογής σε Ξύλινες Κατασκευές. Ας μην ξεχνάμε ότι ένας ιδιαίτερα σημαντικός τομέας για την αναβάθμιση της τοπικής κοινωνίας και του τουριστικού γίγνεσθαι είναι η εκπαίδευση.
Θέτοντας ως προσωπικό στοίχημα τη δυνατότητα για παροχή γνώσης και εξειδίκευσης προς το ανθρώπινο εργατικό δυναμικό του δήμου Μετεώρων, πραγματοποίησα εποικοδομητικές συζητήσεις με το Δήμαρχο κ. Αλέκο, ως ειδικός Σύμβουλός του σε θέματα Τουρισμού και Οικονομικών με στόχο την αναβάθμιση και διεύρυνση σχολών όπως το Δ.ΙΕΚ Τρικάλων (παράρτημα Καλαμπάκας) και την Ξυλογλυπτική Σχολή Καλαμπάκας.
Σε συνέχεια της εδραίωσης δύο τμημάτων στο ΙΕΚ Τρικάλων με έδρα την Καλαμπάκα ακολούθησε ένας νέος αγώνας με επικοινωνία και πρώτη επίσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όπου συναντήθηκα με το συντοπίτη μας Υπουργό κ. Σκρέκα. Η συνάντηση διήρκησε άνω των δύο ωρών κατά την οποία κατέθεσα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αναβάθμιση της ξυλογλυπτικής σχολής με επιχειρήματα που τεκμηριώνουν την εν γένει βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και την τοπική οικονομία, θίγοντας παράλληλα και άλλα θέματα. Ο κ. Υπουργός έδωσε ιδιαίτερη σημασία στις προτάσεις μου και ως εκ τούτου οφείλουμε να τον ευχαριστήσουμε για την καθοριστική του συμβολή.
Ακολούθησε επίσκεψή μου στα γραφεία του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ όπου συζήτησα με τη διοίκηση γνωστοποιώντας και στους ίδιους τις προτάσεις μου, όπως αυτές δομήθηκαν σε στενή συνεργασία με το Δήμαρχο κ. Αλέκο. Στο πλαίσιο αναγνώρισης και προβολής των δράσεων της Ξυλογλυπτικής Σχολής με το χαρακτηριστικό της ως μοναδική στην Ελλάδα, η διοίκησή της αποδέχθηκε πρόταση και στελέχη της εμπλούτισαν τη συμμετοχή του δήμου Μετεώρων στη διεθνή έκθεση τουρισμού στο Ζάππειο, η παρουσία των οποίων «έκλεψε την παράσταση».
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι επαφές με τον κ. Σκρέκα συνεχίστηκαν και κατά την ανάληψη των νέων καθηκόντων ως Υπουργού ενέργειας και περιβάλλοντος, με στόχο την ένταξη των κτηριακών δομών της Ξυλογλυπτικής Σχολής σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης καθώς η τρέχουσα κατάστασή τους κρίνεται ιδιαίτερα ενεργοβόρα.
Με απαρχή τη νέα σχολική χρονιά και την ευαισθησία που με διακρίνει σε θέματα εκπαίδευσης, αφουγκραζόμενος την προοπτική που προκύπτει στον τομέα της παιδείας, με τη δημιουργία νέων τμημάτων εξειδίκευσης, εύχομαι ολόψυχα τη λειτουργία μιας νέας χρονιάς με ακεραιότητα, υπομονή, προσήλωση στο στόχο και άριστη συνεργασία μαθητών, σπουδαστών και διδασκόντων…
Με εκτίμηση,
Σπυρίδων Δημ. Νικολογιάννης
Ειδικός Σύμβουλος Δημάρχου Δ. Μετεώρων
Τι λε ρε μεγάλε
Έρχονται 6 νέα Δημόσια ΙΕΚ με επτά νέες ειδικότητες – Πότε ξεκινά η λειτουργία τουςΕΛΛΑΔΑ
13.09.2021 05:30
Στόχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι η συνολική βελτίωση της αγροτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης
Μια νέα εποχή «ξημερώνει» στην εκπαίδευση των αγροτών με την ίδρυση έξι Δημόσιων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ) στην οποία προχώρησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αντικαθιστώντας τις παλιές Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ).
Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός «αναβαθμίζουμε την αγροτική εκπαίδευση και κατάρτιση. Προχωράμε άμεσα στην ίδρυση έξι Δημόσιων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης, που θα πάρουν την θέση των παλαιών ΕΠΑΣ, με αναβαθμισμένα προγράμματα σπουδών» και πρόσθεσε ότι «αυτό είναι το πρώτο βήμα μιας σειράς πρωτοβουλιών. Ταυτόχρονα εστιάζουμε και στη διεύρυνση των γνώσεων και την ανάπτυξη δεξιοτήτων των παιδιών μας σε θέματα σωστής διατροφής, παραγωγικής αλυσίδας και προστασίας του περιβάλλοντος».
Οι νέες σχολές θα έχουν αναβαθμισμένα προγράμματα σπουδών, με τους σπουδαστές να έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε επτά νέες ειδικότητες. Στόχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι η συνολική βελτίωση της αγροτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης προκειμένου οι Έλληνες αγρότες να μπορέσουν να εκσυγχρονίσουν τις καλλιέργειές τους, να βελτιώσουν τα προϊόντα τους, να αυξήσουν την παραγωγή τους και το εισόδημά τους και να συμβαδίσουν με τις φιλικές προς το περιβάλλον ευρωπαϊκές πολιτικές, οι οποίες αφορούν τόσο το περιβάλλον όσο και την υγεία όλων.
Επίσης, θα μπορέσουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους σχετικά με την εκμετάλλευση της γης, καθώς μέχρι σήμερα οι πρακτικές που χρησιμοποιεί η πλειοψηφία των αγροτών περνά από γενιά σε γενιά. Παράλληλα η προσπάθεια αυτή θα συμβάλει στο κλείσιμο της «ψαλίδας» σε ό,τι αφορά το ποσοστό εκπαίδευσης των Ελλήνων παραγωγών σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Κάτι το οποίο επισήμανε ο κ. Λιβανός κατά την επίσκεψή του στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή (ΑΓΣ), ενόψει της ΔΕΘ, λέγοντας «στην Ελλάδα δυστυχώς μόνο το 6% των παραγωγών έχει δεχτεί εκπαίδευση και κατάρτιση, όταν στην Ε.Ε. ο μέσος όρος είναι 55% και σε χώρες πρότυπα για τη γεωργική ανάπτυξη, όπως η Ολλανδία, το ποσοστό αυτό υπερβαίνει το 85%».
Ξεκινούν το τρέχον έτος
Η λειτουργία των έξι ΔΙΕΚ θα ξεκινήσει τον προσεχή Οκτώβριο, θα είναι διετούς φοίτησης, δωρεάν, ενώ η οργάνωση και λειτουργία τους έχει ανατεθεί στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.
Όπως είπαν στελέχη του υπουργείου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «Τα ΔΙΕΚ του ΥΠΑΑΤ με ενισχυμένο προϋπολογισμό και πόρους για τη συντήρηση και βελτίωση των υποδομών τους, θα συμβάλλουν σημαντικά στην αναβάθμιση της αγροτικής κατάρτισης παρέχοντας ολοκληρωμένη μεταλυκειακή τεχνική εκπαίδευση επιπέδου 5, σύμφωνα με το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων, στον αγροτικό χώρο».
Πιο αναλυτικά, στα Ιωάννινα δημιουργήθηκε η ειδικότητα του Τεχνικού Γαλακτοκομίας-Τυροκομίας, ενώ στο Ηράκλειο Κρήτης και συγκεκριμένα στη Μεσσαρά η ειδικότητα του Τεχνικού Θερμοκηπίων και Καλλιεργειών υπό κάλυψη.
Στο ΔΙΕΚ της Λάρισας οι σπουδαστές θα έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν μια από τις δύο νέες ειδικότητες, αυτή του Διαχειριστή Συστημάτων Εκτροφής Αγροτικών Ζώων και του Τεχνικού Συντήρησης και Επισκευής Γεωργικών Μηχανημάτων.
Στο Κτήμα Συγγρού στην Αττική οι μαθητές θα εκπαιδευτούν στην ειδικότητα του Τεχνικού Τεχνολογικών Εφαρμογών και Εγκαταστάσεων σε Έργα Τοπίου και Περιβάλλοντος.
Στη Νεμέα δημιουργήθηκε η ειδικότητα του Τεχνικού Αμπελουργίας και Οινολογίας ενώ στην Καλαμπάκα θα υπάρχει η δυνατότητα εκπαίδευσης στην ειδικότητα του Τεχνικού Ξυλογλυπτικής και Εφαρμογής σε Ξύλινες Κατασκευές.
Τέλος, όπως τόνισαν τα ίδια στελέχη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «αυτό είναι το πρώτο βήμα μιας σειράς πρωτοβουλιών και δράσεων που θα αναπτυχθούν τους επόμενους μήνες για τη στοχευμένη επιμόρφωση του Έλληνα αγρότη και μεταποιητή».