Αρκετά επεισόδια φαίνεται πως θα έχει το θέμα διαγραφής του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παπαχρήστου από την Δημοτική Ομάδα του κ. Αλέκου την οποία ανακοίνωσε σήμερα ο Δήμαρχος με σχετική ανακοίνωσή του!
Το θέμα που προκύπτει είναι αν ο ίδιος μπορεί να διαγράψει έναν σύμβουλό του καθώς ο νόμος θέλει να αποφασίζουν τα 2/3 της Δημοτικής Ομάδας για την διαγραφή του.
Άραγε ο Δήμαρχος έχει τον απαιτούμενο αριθμό συμβούλων που θα πουν ΝΑΙ στην διαγραφή Παπαχρήστου?
Β. Ακολουθούμενη διαδικασία σε περιπτώσεις ανεξαρτητοποίησης ή διαγραφής
α. Ως προς τους δημοτικούς συμβούλους
i. Δημοτικοί σύμβουλοι δύνανται να ανεξαρτητοποιηθούν με δική τους πρωτοβουλία από τη δημοτική παράταξη στην οποία ανήκουν, μέσω υποβολής γραπτής δήλωσής τους προς το προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου. Κατ’ αντιστοιχία με όσα γίνονται παγίως δεκτά στην περίπτωση της παραίτησης αιρετών από αξίωμα, η ανωτέρω γραπτή δήλωση πρέπει να διατυπώνεται κατά τρόπο σαφή, ώστε να προκύπτει η βούληση του δημοτικού συμβούλου να αποχωρήσει, οριστικά, από την δημοτική παράταξη.
ii. Δημοτικοί σύμβουλοι δύνανται, επίσης, να διαγραφούν από τη δημοτική παράταξη στην οποία ανήκουν. Για να λάβει χώρα το ανωτέρω, εάν η δημοτική παράταξη έχει τουλάχιστον τρία (3) μέλη, απαιτείται απόφαση της πλειοψηφίας των δύο τρίτων (2/3) αυτών. Η απόφαση πρέπει να είναι ειδικά αιτιολογημένη, ενώ το πρακτικό λήψης της απόφασης, το οποίο φέρει τις απαιτούμενες υπογραφές, κοινοποιείται υποχρεωτικά στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, δίχως όμως να ελέγχεται από αυτόν, καθώς και στον διαγραφέντα σύμβουλο.
iii. Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου οφείλει να ανακοινώσει την απόφαση διαγραφής ή ανεξαρτητοποίησης δημοτικού συμβούλου στο δημοτικό συμβούλιο και να κοινοποιήσει την απόφαση στην αρμόδια Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
πηγη lawspot.gr