Καλοκαίρι 2020: Με αποστάσεις… στις ξαπλώστρες
Σε μεγάλη σύγχυση και αγωνία βρίσκονται όλοι οι Έλληνες αναφορικά με το φετινό καλοκαίρι, το οποίο θα είναι πολύ διαφορετικό και από πολλές πλευρές προμηνύεται ως ιδιαίτερα δύσκολο. Παρά τις ελπίδες που γεννούν έρευνες και εκτιμήσεις ειδικών ότι ο ήλιος, οι υψηλές θερμοκρασίας και η εντονότερη υγρασία δημιουργούν προϋποθέσεις σημαντικού περιορισμού της μετάδοσης του κορονοϊού, η επιστημονική κοινότητα αδυνατεί μέχρι στιγμής να υιοθετήσει με σιγουριά τη συγκεκριμένη άποψη.
Την ίδια στιγμή «κεραυνός εν αιθρία» έπεσε η πριν από λίγες μέρες τοποθέτηση του Σωτήρη Τσιόδρα αλλά και άλλων επιστημόνων ότι είναι προτιμότερο να αποφεύγονται τα κλιματιστικά στην εποχή του κορονοϊού, αφού ιδίως στις μεγάλες ο καύσωνας δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες τόσο στους χώρους εργασίας όσο και στα σπίτια.
Τέλος, μεγάλη ανησυχία υπάρχει αναφορικά και με το πώς θα γίνουν φέτος τα… μπάνια του λαού, αφού κανείς από τους ειδικούς δεν έχει ενημερώσει ακόμα για τα απαραίτητα μέτρα προστασίας στις παραλίες. Σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση βρίσκονται αυτην τη στιγμή η δήμοι, αφου ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά και πρέπει να γνωρίζουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, ώστε να οργανώσουν τις παραλίες.
Ελπίδες από τον ήλιο και τη ζέστη
Μεγάλες ελπίδες για σημαντικό περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού δημιουργεί έρευνα της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο κορονοϊός χάνει την ισχύ του, όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία και αυξάνεται η υγρασία. Επίσης, πολύ μεγάλος πολέμιος του κορονοϊού, τον οποίο φαίνεται να τον εξοντώνει τόσο στις επιφάνειες όσο και την ατμόσφαιρα, είναι το φως του ήλιου. Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο Γουίλιαμ Μπράιαν, ο ασκών χρέη επικεφαλής στην Υπηρεσία Επιστημών και Τεχνολογίας του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.
«Το πιο σημαντικό συμπέρασμά μας μέχρι στιγμής είναι η ισχυρή επιρροή που φαίνεται να έχει το φως του ήλιου στην εξόντωση του ιού, τόσο στις επιφάνειες όσο και στην ατμόσφαιρα. Παρατηρήσαμε αντίστοιχο αποτέλεσμα τόσο με τη θερμοκρασία όσο και με την υγρασία. Η αύξηση της θερμοκρασίας ή της υγρασίας ή και των δύο γενικά δεν ευνοεί τον ιό», τόνισε, παρουσιάζοντας τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας. Ωστόσο, τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνεται να διαψεύδουν σε κάποιο βαθμό τη συγκεκριμένη έρευνα, αφού και σε θερμές περιοχές του πλανήτη σημειώνονται θανατηφόρα κρούσματα.