Κοινωνικό μέρισμα 2019: Πότε θα πληρωθεί – Αυτοί θα το πάρουν
Το εύρος των παροχών υπό μορφή μερίσματος δεν αποκλείεται να ξεπεράσει τελικά τα 100-200 εκατ. ευρώ, τα οποία προκύπτουν από τον αρχικό δημοσιονομικό χώρο των 436 εκατ. ευρώ που προσδιορίζεται στον προϋπολογισμό του 2020.
Επικρατέστερο σενάριο θεωρείται η χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος να γίνει σε δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, μονογενεϊκές οικογένειες και νοικοκυριά στα όρια της φτώχειας, ενώ αρμόδιες πηγές διαψεύδουν πληροφορίες περί πιθανής εφάπαξ μείωσης της ειδική εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία επιβάλλεται σήμερα σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.
Εφάπαξ μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης θα στόχευε απευθείας στη μεσαία τάξη, η οποία δεν ωφελείται ανάλογα με τα χαμηλότερα ή τα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια μέσω των δρομολογούμενων παρεμβάσεων στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.
Αν δοθεί μόνο σε δικαιούχους Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, θα φτάσει στα 1.500 ευρώ
Αν το επίδομα αυτό διατεθεί αποκλειστικά και μόνο στους δικαιούχους Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, θα φτάσει στα 1.500 ευρώ. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι μεγάλο μέρος του φετινού υπερπλεονάσματος διατέθηκε την περασμένη Άνοιξη για την προεκλογική καταβολή της αποκαλούμενης «13ης σύνταξης», ενώ έχουν «τρέξει» οι μειώσεις ΦΠΑ σε αγαθά, όπως επίσης η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22%.
Ποια είναι τα κριτήρια για το κοινωνικό μέρισμα
Από την 1η Νοεμβρίου του 2018 ισχύει ένας νέος κανονισμός για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, φέρνοντας πιο στοχευμένα κριτήρια για τους δικαιούχους. Τα κριτήρια είναι εισοδηματικά και καθορίζονται από την κινητή και την ακίνητη περιουσία κάθε νοικοκυριού.
Συγκεκριμένα, βάσει της Κ.Υ.Α. Δ13/οικ./33475/1935/2018 ισχύουν οι εξής προϋποθέσεις:
Ακίνητη περιουσία: Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ.
Κινητή περιουσία:
– Η αντικειμενική δαπάνη της κινητής περιουσίας του νοικοκυριού (επιβατικά ΙΧ αυτοκίνητα ή και δίκυκλα) δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 6.000 ευρώ.
– Το συνολικό ύψος εισοδήματος ή καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λπ. δεν μπορεί να υπερβαίνουν το εξής ποσό, έως έξι μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης:
- Μονοπρόσωπο νοικοκυριό, 1.200 ευρώ.
- Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος, 1.800 ευρώ.
- Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη, 2.100 ευρώ.
- Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και δύο ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη, το όριο που τίθεται είναι τα 2.400 ευρώ.
- Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τέσσερα ανήλικα μέλη, το όριο αυξάνεται στα 2.700 ευρώ.
- Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και τέσσερα ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε ανήλικα μέλη, το όριο φτάνει στα 3.000 ευρώ.
Σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες θα διανεμηθεί το Κοινωνικό Μέρισμα 2019
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ αναφέρθηκε στη διανομή του υπερπλεονάσματος με το κοινωνικό μέρισμα 2019, τονίζοντας ότι ένα μέρος του θα κατευθυνθεί σε εκείνους που υπερφορολογήθηκαν και ένα άλλο τμήμα του στους πιο ευάλωτους.
Διευκρίνισε ότι οι τελικές αποφάσεις για το μέρισμα, οριστικοποιούνται αυτές τις μέρες και η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα ενσωματωθεί πιθανότατα στο φορολογικό νομοσχέδιο.
Για το 2020 τόνισε ότι το πλεόνασμα θα είναι στο 3,5% και πως στόχος είναι να μην υπερπλεονάσματα που προέρχονται από την υπερφορολόγηση.
«Από το 2021 και μετά στόχος είναι να «προσγειωθεί» σε χαμηλότερα επίπεδα και αυτό το χώρο που θα εξοικονομήσουμε το μεγαλύτερο μέρους του, περίπου 8 από τα 10 ευρώ να κατευθύνονται για μείωση φόρων και εισφορών και τα υπόλοιπα σε στοχευμένες κοινωνικές δαπάνες και στήριξη της οικογένειας».
Το Κοινωνικό Μέρισμα το 2019 δεν θα μειώσει την εισφορά αλληλεγγύης ή κάποιον άλλο μόνιμου χαρακτήρα φόρο, διότι το ποσό που θα προκύψει είναι πολύ μικρό, αποκάλυψε πριν λίγες μέρες ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Σκυλακάκης.
Οι δαπάνες που προκύπτουν από το υπερπλεόνασμα, αν και δεν θα έπρεπε να υπάρχει πρέπει να δίνονται εφάπαξ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Οικονομικών αποκλείοντας το κοινωνικό μέρισμα το 2019 να μειώσει τον φόρο της εισφοράς αλληλεγγύης.
Ο υφυπουργός Οικονομικών επικαλέστηκε ουσιαστικά τον κλονισμό της εμπιστοσύνης στην περίπτωση που σε μια επιδοματική ουσιαστικά πολιτική όπως το μέρισμα, μειώνεις φόρους «δεν μπορείς να δεσμεύεσαι με έναν φόρο που του χρόνου θα ξαναμπεί γιατί δημιουργεί μια αβεβαιότητα φορολογική και στη ζωή των ανθρώπων» επισήμανε ο κ. Σκυλακάκης.