Μπάμπης Δ. Δεληλίγκας: Η θυσία των Τρικαλινών παλικαριών στην επανάσταση του 1821
Για να είναι η Ελλάδα σήμερα ελεύθερη, κάποιοι πολέμησαν στο παρελθόν, δίνοντας ακόμη και την ζωή τους για την απελευθέρωση της πατρίδας. Έτσι έγινε και στην ελληνική επανάσταση του 1821, όπου πήραν μέρος εκτός από τους επώνυμους αγωνιστές που όλοι γνωρίζουμε και πολλά Τρικαλινά παλληκάρια που πολέμησαν γενναία και πολλά απ’ αυτά θυσιάστηκαν για την πατρίδα.
Ένα απ’ αυτά τα παλληκάρια ήταν και ο Γεώργιος Δεληλίγκας με καταγωγή από την Ήπειρο. Όπως αναφέρει ο συμπολίτης συγγραφέας Χρύσανθος Κόκκας στο βιβλίο του «Η συμβολή των Ηπειρωτών στο νομό Τρικάλων από το 1800 και εντεύθεν» στην σελίδα 350, «η οικογένεια Δεληλίγκα έλκει την καταγωγή της από την Ήπειρο. Με την έναρξη της ελληνικής επαναστάσεως (1821), ο Γεώργιος Δεληλίγκας μαζί με άλλους Ηπειρώτες μετέβησαν στο Μεσολόγγι, όπου έλαβαν μέρος στις μάχες των Μεσολογγιτών κατά του Ιμπραήμ. Στη συνέχεια επέστρεψε στην Ήπειρο και λόγω των διωγμών του Αλή πασά, αναγκάστηκε να φύγει και ήρθε στα Τρίκαλα, όπου εγκαταστάθηκε αρχικά στην Περιστέρα Καλαμπάκας (πρώην Τσιάσι). Ο Γεώργιος Δεληλίγκας με την γυναίκα του Ευθυμία απέκτησαν 4 παιδιά τον Θύμιο, τον Γιάννη, τον Δημήτριο και τον Βασίλειο».
Σημαντική όμως ήταν και η συμβολή της εκκλησίας στην απελευθέρωση του γένους, με τους παπάδες μπροστάρηδες να κρατάνε στην πρώτη γραμμή του αγώνα τα τουφέκια, όπως έκανε ο Παπαφλέσσας και να προσπαθούν να μάθουν στα ελληνόπουλα τα πρώτα τους γράμματα με το κρυφό σχολειό. Σε όλους τους εθνικούς αγώνες η εκκλησία ήταν πάντοτε παρούσα, ακόμη και σήμερα στην οικονομική κρίση η εκκλησία είναι παρούσα με τα συσσίτια και την βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη.
Άρα όλοι οι Έλληνες έχουμε την ιερή υποχρέωση να μην ξεχνάμε να τιμούμε αυτούς τους ήρωες που θυσιάστηκαν, γιατί δυστυχώς η ιστορία έχει δείξει πως η Ελλάδα ξεχνάει και «τρώει» τα παιδιά της…
Μπάμπης Δ. Δεληλίγκας
Πρώην Αντινομάρχης και Αντιδήμαρχος Τρικάλων