Το 1ο Γυμνάσιο Καλαμπάκας στην Κωνσταντινούπολη με πρόγραμμα ERASMUS+ C.H.A.N.G.Ε.

0 992

Το 1ο Γυμνάσιο Καλαμπάκας  συμμετέχει στo πλαίσιo του προγράμματος ERASMUS+ 2018-2020: «Συμπράξεις ανταλλαγών μεταξύ σχολείων»  στο εγκεκριμένο σχέδιο με τίτλο «Collaboration to Have Abilities as New Goals of Education: C.H.A.N.G.Ε.- Συνεργασία για την απόκτηση δεξιοτήτων ως νέοι στόχοι της Εκπαίδευσης». Το σχέδιο ενώνει μια ομάδα έξι Ευρωπαϊκών σχολείων, τέσσερα εκ των οποίων είναι Ειδικής Αγωγής, ενώ τα άλλα δύο εντάσσουν και συνδιδάσκουν μαθητές με μαθησιακές ανάγκες στο βασικό εκπαιδευτικό πλαίσιο.

Η δεύτερη κινητικότητα πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας από τις 4 έως τις 8 Μαρτίου 2019. Πρόκειται για μια διακρατική συνάντηση για εκπαιδευτικούς, ως βραχυπρόθεσμη επιμορφωτική κινητικότητα, διάρκειας 5 ημερών. Συμμετείχαν εκπαιδευτικοί από  τα σχολεία των άλλων τεσσάρων Ευρωπαϊκών χωρών (Πολωνία, Λιθουανία, Ιταλία, Ρουμανία). Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας που συμμετείχαν στην επιμόρφωση ήταν η Υποδιευθύντρια κ. Νικολογιάννη Παρασκευή, ΠΕ03, η κ. Νταφούλη Ματίνα, ΠΕ06, ο κ. Παπαγιαννόπουλος Κωνσταντίνος, ΠΕ07 και η κ. Ρίζου Αντωνία, ΠΕ02.

Αναλυτικά η επιμόρφωση κύλησε ως εξής:

Τη Δευτέρα, 4 Μαρτίου στο Ειδικό Επαγγελματικό σχολείο της Τουρκίας Kazım Beyaz Özel Eğitim Meslek Okulu έλαβε χώρα μια εγκάρδια τελετή υποδοχής από τον Διευθυντή, τους καθηγητές, τους μαθητές αλλά και τον Προϊστάμενο Εκπαιδευτικών θεμάτων της περιοχής. Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια. Στη συνέχεια έγιναν οι παρουσιάσεις της Τουρκίας, του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας και παρουσίαση του σχολείου και επίσης έγινε ξενάγηση στο χώρο του σχολείου.

Την Τρίτη, 5 Μαρτίου παρουσιάστηκαν αναλυτικά  1. η ειδική Αγωγή στα πλαίσια του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας και 2. Οι μέθοδοι και οι τρόποι αντιμετώπισης των προβλημάτων συμπεριφοράς στην τάξη. Κατόπιν οι συντονιστές όλων των χωρών εταίρων παρουσίασαν τις δικές τους μεθόδους αντιμετώπισης των προβλημάτων συμπεριφοράς των μαθητών. Τέλος, έγινε ανάλυση της μεθόδου «Horticulturel» και των θετικών αποτελεσμάτων της στους μαθητές με ΕΕΑ. Το απόγευμα συμμετείχαμε σε μια πανέμορφη περιήγηση με καράβι στον Βόσπορο.

Την Τετάρτη, 6 Μαρτίου οργανώθηκε μια περιπατητική ξενάγηση στην περιοχή Φατίχ. Αναλυτικότερα επισκεφτήκαμε τη Βασιλική Δεξαμενή (σιστέρνα), το μπλε τζαμί, το Τοπ Καπί και θαυμάσαμε το εκθαμβωτικό μεγαλείο της μοναδικής Αγιάς Σοφιάς. Καταλήξαμε στο Μεγάλο Παζάρι με τα 4.000 μαγαζάκια με ποικίλα και ενδιαφέροντα προϊόντα.

Την Πέμπτη, 7 Μαρτίου, παρακολουθήσαμε μαθήματα σε δυο εργαστήρια: στο εργαστήρι της Μαγειρικής όπου οι μαθητές μαγείρεψαν παραδοσιακά πιάτα και στο εργαστήρι χειροτεχνίας όπου κατασκεύασαμε μαζί με τους μαθητές με Ειδικές Εκπαιδευτικές ανάγκες υπέροχα δεντράκια με χάντρες και σύρμα.

H τελευταία μέρα, Παρασκευή 8 Μαρτίου, ξεκίνησε με μάθημα στο εργαστήρι εκτυπώσεων. Οι μαθητές μας έδειξαν πώς τυπώνουμε σε κούπες και μπλουζάκια και μας επεφύλαξαν μια έκπληξη. Κατασκεύασαν και μας δώρισαν κούπες και μπλουζάκια με το λόγκο του σχεδίου ERASMUS+ CHANGE! Κατόπιν μιας ενδελεχούς συζήτησης των συντονιστών του προγράμματος τόσο επί των πεπραγμένων όσο και επί των επικείμενων δραστηριοτήτων του σχεδίου-ακολούθησε συζήτηση και συμπληρώθηκε το φύλλο αξιολόγησης. Τέλος, απονεμήθηκαν τα πιστοποιητικά παρακολούθησης.

Σε αυτή την κινητικότητα στην πόλη της Κωνσταντινούπολης αποτυπώσαμε στην καρδιά μας νοσταλγικές μνήμες, εικόνες, μυρωδιές και θύμησες τόσο μιας άλλης εποχής όσο και μιας σύγχρονης αλλά και αποκομίσαμε καινούριες εκπαιδευτικές γνώσεις και εμπειρίες που κουβαλήσαμε στην επιστροφή μας στην Ελλάδα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr