Εως 67% λιγότερα κέρδη για τα περίπτερα

Θέμα επιβίωσης θέτουν οι περιπτερούχοι εξαιτίας της αύξησης του ειδικού φόρου στα τσιγάρα.

0 414

Θέμα επιβίωσης θέτουν οι περιπτερούχοι εξαιτίας της αύξησης του ειδικού φόρου στα τσιγάρα.

Θέμα επιβίωσης θέτουν οι περιπτερούχοι εξαιτίας της αύξησης του ειδικού φόρου στα τσιγάρα. Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας ΜRΒ Ηellas την οποία παρουσίασε η Ενωση Επαγγελματιών Καπνοπωλών Περιπτερούχων, ο συνολικός τζίρος του κλάδου έχει υποχωρήσει κατά 30% από την αρχή του χρόνου, ενώ σημαντική είναι και η πτώση της κερδοφορίας που φθάνει έως και το 67%.

Οπως τόνισε ο πρόεδρος της Ενωσης, Γιάννης Πλακόπουλος, τα περίπτερα περνούν την πιο κρίσιμη καμπή τους, αφού το 52% των πωλήσεών τους προέρχεται από τα είδη καπνού, ενώ ανέφερε ότι σε ένα πακέτο τσιγάρων με τιμή 3,20 ευρώ το περίπτερο εισέπραττε 25 λεπτά, ενώ μετά την αύξηση των φόρων το κέρδος είναι 9 λεπτά. Ως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης τον τελευταίο μήνα έχουν μπει 100 λουκέτα.

Από την έρευνα προκύπτει ότι 86% των περιπτέρων παρουσιάζουν μείωση του τζίρου τους στα καπνικά προϊόντα τους τελευταίους 6 μήνες (κατά μέσον όρο 32%), ενώ 95% των περιπτερούχων απάντησαν ότι οι πρόσφατες αυξήσεις της φορολογίας και των τιμών των τσιγάρων έχουν επηρεάσει την οικονομική κατάσταση της επιχείρησής τους. Μάλιστα, εννέα στις δέκα επιχειρήσεις του κλάδου δήλωσαν πως η βιωσιμότητά τους απειλείται από αυτές τις αυξήσεις.

Επιπλέον, οι επαγγελματίες του κλάδου διαπιστώνουν στροφή των καταναλωτών σε φθηνότερες μάρκες τσιγάρων ή στον καπνό (ένας στους πέντε). Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλάδος απαρτίζεται από 40.000 καταστήματα, εκ των οποίων 15.000 είναι περίπτερα και τα υπόλοιπα είδη ψιλικών και από αυτόν συντηρούνται συνολικά 100.000 οικογένειες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr