Ξεκίνησε η «μάχη» για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων – Και η Ελλάδα στους υποψήφιους

Kατατέθηκαν 19 υποψηφιότητες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα – Τα «πρωτότυπα» πλεονεκτήματα που προβάλλουν διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις.

0 519

Kατατέθηκαν 19 υποψηφιότητες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα – Τα «πρωτότυπα» πλεονεκτήματα που προβάλλουν διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις.

Kατατέθηκαν 19 υποψηφιότητες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα – Τα «πρωτότυπα» πλεονεκτήματα που προβάλλουν διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις.

Εταιρείες δημοσίων σχέσεων, γυαλιστερές μπροσούρες και ελκυστικά βίντεο, δελεαστικές προσφορές και χιουμοριστικά καυχήματα, έχουν επιστρατεύσει τα 19 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα), που έθεσαν υποψηφιότητα για τη μετεγκατάσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, μετά το επίσημο Brexit, το Μάρτιο του 2019.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει την πόλη όπου θα μεταφερθει ο Οργανισμός, το φθινόπωρο του 2017.

Αναλυτικά οι πόλεις που διεκδικούν τον EMA είναι: Άμστερνταμ, Αθήνα, Βαρκελώνη, Βόννη, Μπρατισλάβα, Βρυξέλλες, Βουκουρέστι, Κοπεγχάγη, Δουβλίνο, Ελσίνκι, Λιλ, Μάλτα, Μιλάνο, Πόρτο, Σόφια, Στοκχόλμη, Βιέννη, Βαρσοβία, Ζάγκρεμπ.

Κάποια από τα πιο περίεργα πλεονεκτήματα που προβάλλουν οι διάφορες υποψήφιες πόλεις, σταχυολόγησε η βρετανική εφημερίδα «Guardian».

Το Άμστερνταμ στα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, εκτός από την ευρεία χρήση της αγγλικής γλώσσας, αναφέρει: «Δεν είμαστε και τόσο διαφορετικοί. Έχουμε κι εμείς πολύ κομψή βασίλισσα και απολαμβάνουμε ‘fish and chips’».

Η Βιέννη προβάλλει την υψηλή ποιότητα του νερού του δικτύου της πόλης, καθώς και την ανερχόμενη τοπική οινοποιία.

Το Μιλάνο υπερηφανεύεται για τα 17.000 εστιατόρια που διαθέτει, ενώ η Στοκχόλμη υπενθυμίζει ότι η Σουηδία είναι η πατρίδα των βραβείων Νομπέλ, των καταστημάτων Ikea, του Spotify και του Skype.

Την υποψηφιότητα της Αθήνας συνέταξε η Επιτροπή διεκδίκησης υπό τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, και την περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου. Το κεντρικό επιχείρημα της ελληνικής πρότασης είναι ότι η Αθήνα διαθέτει έτοιμες κτηριακές εγκαταστάσεις, ικανές να στεγάσουν τις υπηρεσίες του EMA, στο ανακαινισμένο κτήριο Κεράνη. Τονίζει δε, ότι το ενοίκιο για τον Οργανισμό θα είναι σημαντικό χαμηλότερο από το αντίστοιχο κόστος του Λονδίνου.

Για τη μετακίνηση των 1.000 εργαζομένων στον EMA, έχει προβλεφθεί νέα λεωφορειακή γραμμή, η οποία θα συνδέει το κτήριο Κεράνη με το μετρό του Αιγάλεω, ενώ δίνονται διαβεβαιώσεις ότι θα παραδοθεί το πρώτο τρίμηνο του 2019 και ο σταθμός του μετρό στη Νίκαια.

Όσο για τους 40.000 επισκέπτες ετησίως του Οργανισμού, η Ένωση Ξενοδόχων Αττικής και Αργοσαρωνικού τονίζει ότι η ημερήσια δυναμικότητα κλινών είναι μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρώπη. Επιπλέον, λόγω και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, οι περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες έχουν ανακαινιστεί ενώ είναι επαρκείς και οι συνεδριακοί χώροι. Στα πλεονεκτήματα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και η καθημερινή ανταπόκριση με τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, οι δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες υγείας όλων των βαθμίδων, η δυναμική της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, τα δημόσια ερευνητικά κέντρα καθώς και οι σχετικές σχολές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ.α.

«Στην Ελλάδα λατρεύουμε από τα πανάρχαια χρόνια την Υγεία. Είμαστε βέβαιοι ότι η μετεγκατάσταση του EMA στην Αθήνα θα είναι ένα βήμα εμπρός στην αναζήτηση της Πανάκειας» αναφέρει ο Γιώργος Κατρούγκαλος στο εισαγωγικό του σημείωμα, ενώ η Ρένα Δούρου σημειώνει: «Η υποψηφιότητα της Ελλάδας είναι μια υποψηφιότητα αμοιβαίου οφέλους, τόσο για τον Οργανισμό όσο και για τους Ευρωπαίους πολίτες, καθώς δεν αντιμάχεται άλλες υποψηφιότητες. Δεν έχει σκοπό να “υπερισχύσει”, αλλά να υπηρετήσει το θεσμό, την υγεία και τους πολίτες».

Πηγή:onmed.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr