Καλαμπάκα: «Ένα Μουσείο για τα Ελληνικά Γράμματα και την Ελληνική Παιδεία» γράφει το cnn.gr
Tο Μουσείο Ελληνικής Παιδείας βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Καλαμπάκας Τρικάλων,
Tο Μουσείο Ελληνικής Παιδείας βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Καλαμπάκας Τρικάλων,
Tο Μουσείο Ελληνικής Παιδείας βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Καλαμπάκας Τρικάλων, σε ένα χώρο περίπου 1000 τ.μ με εκπαιδευτικό και πολιτιστικό προσανατολισμό και φιλοξενεί συλλογές βιβλίων και αντικειμένων σχετικές με την ελληνική εκπαίδευση και την παιδεία γενικότερα. Αυτό που ξεχωρίζει είναι το πρώτο βιβλίο που τυπώθηκε με Ελληνικό κείμενο, η Γραμματική του Κωνσταντίνου Λασκάρεως του Βυζαντίου. Δυο εκδόσεις του βιβλίου αυτού στη Βενετία, η πρώτη από το τυπογραφείο του Πάνου Θεοδοσίου και η άλλη από το τυπογραφείο του Νικολάου Γλυκύ. Υπάρχει και ένα χειρόγραφο του καλλιγράφου Βασιλείου Χαρίτωνος του εξ Αδριανουπόλεως.
Σκοπός του Μουσείου είναι η διαφύλαξη, μελέτη, προβολή και ανάδειξη της Ελληνικής Παιδείας και των αξιών που απορρέουν από αυτή. Ειδικότερα, προβάλλεται όλη η πορεία της ελληνικής εκπαίδευσης, από την ίδρυση του Νέου Ελληνικού Κράτους, 1830 έως σήμερα, μέσα από τα μοναδικά εκθέματα του Μουσείου. Το ελληνικό σχολείο (νηπιαγωγείο, δημοτικό, σχολαρχείο-γυμνάσιο -λύκειο), όπως λειτούργησε από τα πρώτα χρόνια του Νέου Ελληνικού Κράτους (1830) μέχρι σήμερα. Βιβλία, τετράδια, σχολικά αντικείμενα, παιχνίδια, παιδικά περιοδικά και μαθητικές ενδυμασίες. Τα ελληνικά σχολεία εκτός του Ελλαδικού χώρου και τα σχολεία της διασποράς (Βιβλία και αντικείμενα από Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Αλεξάνδρεια, Κύπρο, Αμερική καθώς και πρώην Σοσιαλιστικές χώρες της Ευρώπης).
Όσον αφορά στον νεοελληνικό διαφωτισμό, υπάρχουν παλιές εκδόσεις έργων των Μεγάλων Διδασκάλων του Νεοελληνικού Διαφωτισμού (Αδαμαντίου Κοραή, Ευγενίου Βουλγάρεως, Νεοφύτου Δούκα, Κωνσταντίνου Κούμα, Θ. Φαρμακίδη, Κωνσταντά, Κομμητά και άλλων). Για τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς, υπάρχουν δυο προθήκες με έργα του Ομήρου, του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη, του Θουκυδίδη και άλλων Ελλήνων Συγγραφέων της Αρχαιότητος με κείμενο Ελληνικό ή παράλληλο Ελληνικό – Λατινικό. Εκδόσεις από τα φημισμένα τυπογραφεία της Ευρώπης κατά την χρονική περίοδο 1500-1800. Ξεχωριστή αίθουσα αφιερωμένη στους μύθους του Αισώπου και στο Παραμύθι. Αυθεντικές εκδόσεις των Μύθων του Αισώπου από το 1600 μΧ, με κείμενο Ελληνικό η παράλληλο Ελληνικό- Λατινικό.
Από ένα χώρο αφιερωμένο στην ελληνική εκπαίδευση, δεν θα μπορούσε να λείπει η παλιά σχολική αίθουσα, που ξυπνά αναμνήσεις από τα μαθητικά και ανέμελα χρόνια. Μια ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα διδασκαλίας με τα παλιά ξύλινα θρανία, τον μαυροπίνακα και τους παλιούς χάρτες στους τοίχους, τις παλιές ενδυμασίες των μαθητών, μεταφέροντας τον επισκέπτη σε μια άλλη εποχή. Επίσης, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να γράψει στην πλάκα με το κοντύλι και να δοκιμάσει να γράψει με μελάνι και πένα χρησιμοποιώντας μελανοδοχείο, κονδυλοφόρο και στυπόχαρτο. Στην αίθουσα των Μετεώρων εκτίθενται χαρακτικά και γκραβούρες περιηγητών που επισκέφθηκαν τα Μετέωρα κατά τον 18ο και 19ο αιώνα. Φωτογραφίες των Μετεώρων από τον φημισμένο Γάλλο- Ελβετό φωτογράφο Boissonas και τους Βολιώτες φωτογράφους Στέφανο και Νικόλαο Στουρνάρα, καθώς και παλιά ξενόγλωσσα περιοδικά που αναφέρονται στα Μετέωρα. Χρησιμοποιώντας τις παλιές στερεοσκοπικές μηχανές, που υπάρχουν στο χώρο του μουσείου, o επισκέπτης μπορεί να δει τρισδιάστατα παλιές φωτογραφίες των Μετεώρων. Ακόμα υπάρχουν ειδικές προβολές στις αίθουσες του Μουσείου σχετικά με την Ιστορία και την εξέλιξη της γραφής , την ιστορία της τυπογραφίας , τον Νεοελληνικό διαφωτισμό, τους Ολυμπιακούς αγώνες, τους Μύθους του Αισώπου και την Ελληνική Μυθολογία.
Δύο σημαντικά γεγονότα για το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας αποτέλεσαν, σύμφωνα με όσα δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής και δημιουργός αυτής της προσπάθειας Παύλος Μπαλογιάννης, οι δύο τιμητικές διακρίσεις που έλαβε στο διάστημα των τελευταίων δύο μηνών (Μάιο-Ιούνιο), την πρώτη στα «EducationBusinessAwards 2017» και τη δεύτερη από το Tripadvisor. Τιμητική βράβευση έλαβε ο Παύλος Μπαλογιάννης στα EducationBusinessAwards2017, χωρίς να θέσει υποψηφιότητα, με ομοφωνία της Κριτικής Επιτροπής των βραβείων, με πρόεδρο την πρώην υπουργό Παιδείας και Ευρωβουλευτή κυρία Μαριέττα Γιαννάκου, για την δημιουργία του Μοναδικού Μουσείου της Ελληνικής Παιδείας.
Οι πολύ καλές κριτικές των επισκεπτών του Μουσείου συνετέλεσαν, σύμφωνα με τον κ. Μπαλογιάννη, στην απόκτηση πιστοποιητικού διάκρισης για το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας από το “TRIPADVISOR” και πιστοποιείται έτσι από τις κριτικές των επισκεπτών ότι πρόκειται για ένα μουσείο μοναδικό στο είδος του με στόχο τη διαφύλαξη, μελέτη, προβολή και ανάδειξη της Ελληνικής Παιδείας και των αξιών που απορρέουν από αυτή.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η μεγαλύτερη και σπουδαιότερη διάκριση και βράβευση προέρχεται από τα λόγια και τις αντιδράσεις των ίδιων των επισκεπτών που περνούν καθημερινά από το Μουσείο, ιδιαίτερα των μαθητών και των εκπαιδευτικών τους. Τέλος, είναι πολύ σημαντικό επίσης, το γεγονός ότι προσελκύει το ενδιαφέρον των αλλοδαπών επισκεπτών οι οποίοι εκφράζουν έντονο το ενδιαφέρον και τον θαυμασμό τους για τον πλούτο της ελληνικής εκπαίδευσης και της παιδείας γενικότερα, καταλήγει ο ίδιος.