Οδηγίες για τους μαθητές – Διαχείριση του χρόνου στις πανελλήνιες εξετάσεις

Ένα διαχρονικό κείμενο του διακεκριμένου Μαθηματικού και Συγγραφέα κ. Αντώνη Κυριακόπουλου

0 545

Ένα διαχρονικό κείμενο του διακεκριμένου Μαθηματικού και Συγγραφέα κ. Αντώνη Κυριακόπουλου

Ένα διαχρονικό κείμενο του διακεκριμένου Μαθηματικού και Συγγραφέα κ. Αντώνη Κυριακόπουλου  προς τους μαθητές που θα εξεταστούν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση .

Οδηγίες για τους μαθητές – Διαχείριση του χρόνου στις πανελλήνιες εξετάσεις
του Αντώνη Κυριακόπουλου

Αγαπητέ μαθητή. Σε λίγες ημέρες θα δώσεις Πανελλήνιες Εξετάσεις, για τις οποίες προετοιμαζόσουν ένα ή ίσως και περισσότερα χρόνια. Για να έχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε συμβουλεύω να προσέξεις ιδιαίτερα τα εξής:

1) Να κοιμάσαι νωρίς τις προηγούμενες ημέρες των εξετάσεων, ώστε την άλλη ημέρα να είναι το μυαλό σου καθαρό.

2) Όταν σου δώσουν τα θέματα, να πάρεις μια βαθιά αναπνοή και να τα διαβάσεις όλα προσεκτικά. Όταν τα τελειώσεις ίσως να σου φανούν πολύ δύσκολα. Είναι φυσιολογική αντίδραση όταν βλέπουμε κάτι για πρώτη φορά. Εσύ δεν θα πρέπει να πανικοβληθείς, γιατί, κατά πάσα πιθανότητα, σε λίγο θα αλλάξεις γνώμη.

3) Να διαβάσεις όλα τα θέματα για δεύτερη φορά και να εντοπίσεις ποιο από όλα σου είναι πιο εύκολο. Ξεκίνα από αυτό, γράφοντας στο πρόχειρο τα τελείως απαραίτητα και στη συνέχεια πέρασε το στο καθαρό.

4) Συνέχισε με εκείνο το θέμα, από τα υπόλοιπα, που σου έχει φανεί πιο εύκολο, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία (πρόχειρο μόνο τα απαραίτητα- καθαρό).

5) Όμοια για το επόμενο θέμα και όμοια για το τελευταίο.

ΠΡΟΣΟΧΗ!

1) Η σειρά με την οποία θα γράψεις τα θέματα δεν έχει καμία σημασία για τον βαθμολογητή.

2) Όταν προσπαθείς να λύσεις μια άσκηση στα Μαθηματικά, θυμήσου άλλες παρόμοιες ασκήσεις που έχεις λύσει. Σκέψου μήπως ανήκει σε καμία γενική κατηγορία ασκήσεων που υπάρχει γενικός τρόπος αντιμετώπισης. Γενικά όταν προσπαθούμε να λύσουμε ένα πρόβλημα στα Μαθηματικά, επιστρατεύουμε την πείρα μας, την φαντασία μας, την εποπτεία και ότι άλλο νομίζουμε ότι θα μας βοηθήσει για να φθάσουμε στη λύση. Αλλά η τελική διατύπωση της λύσης θα πρέπει να γίνει μόνο με τους νόμους και τους κανόνες της Μαθηματικής Λογικής.

3) Αν κάποιο θέμα σου φάνηκε εύκολο, αλλά στην πορεία διαπιστώσεις ότι έκανες λάθος και δεν είναι εύκολο όπως φαντάστηκες, άφησέ το και προχώρα στα επόμενα. Γιατί αν «κολλήσεις» σε κάποιο θέμα και επιμένεις να το λύσεις χωρίς αποτέλεσμα. υπάρχει περίπτωση να περάσει ο χρόνος και να μην γράψεις τα άλλα θέματα που πιθανόν να τα ξέρεις. Θα είναι κρίμα να σου πάρουν το γραπτό χωρίς να έχεις γράψει αυτά που ξέρεις!!! Γράψε πρώτα αυτά που ξέρεις και όσος χρόνος απομείνει τον αφιερώνεις για τα υπόλοιπα.

4) Μην ασχολείσαι και μην γράψεις οτιδήποτε που δεν σου έχει ζητηθεί στα θέματα. Και τούτο για τους εξής λόγους : α) Αν αυτά τα επιπλέον είναι σωστά, τότε θα προδιαθέσεις μεν θετικά τον βαθμολογητή, αλλά δεν έχει το δικαίωμα να σου βάλει μεγαλύτερο βαθμό. β) Αν αυτά τα επιπλέον είναι λανθασμένα , τότε θα προδιαθέσεις αρνητικά τον βαθμολογητή, πράγμα το οποίο δεν σε συμφέρει, διότι θα βλέπει το γραπτό σου με καχυποψία και γ) Θα χάσεις χρόνο, με αποτέλεσμα να μην προφθάσεις να ασχοληθείς με αυτά που σου έχουν ζητηθεί.

5) Στις Πανελλήνιες Εξετάσεις οι μαθητές καλούνται να εξεταστούν στην ύλη της Γ΄ τάξης του Λυκείου που καθορίζει το Υπουργείο Παιδείας και βέβαια θεωρούνται γνωστά ότι έχουν μάθει στις προηγούμενες τάξεις. Οι μαθητές, αυτά έχουν διδαχθεί, αυτά έχουν διαβάσει, σε αυτά έχουν προετοιμαστεί και σε αυτά καλούνται να εξεταστούν. Στα θέματα που τους δίνονται, στην τελευταία σελίδα, έχουν και μερικές οδηγίες, μεταξύ των οποίων και η εξής: « Κάθε απάντηση επιστημονικά τεκμηριωμένη είναι αποδεκτή». Τι σημαίνει αυτό; Είναι αυτονόητο, αλλά έχει απαντηθεί παλαιότερα από το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας και σημαίνει το εξής: « Ο μαθητής μπορεί να χρησιμοποιήσει την παραπάνω ύλη που είπαμε και ότι άλλο αποδείξει με βάση την ύλη αυτή».

— Συνεπώς, στις απαντήσεις των θεμάτων, δεν πρέπει να χρησιμοποιήσεις τύπους ή προτάσεις που δεν υπάρχουν στην εξεταζόμενη ύλη, εκτός αν προηγουμένως κάνεις την απόδειξη αυτών που θα χρησιμοποιήσεις (με βάση την εξεταζόμενη ύλη).
6) Από την τάξη να βγεις μεταξύ των τελευταίων, έστω και αν έχεις τελειώσει τις λύσεις των θεμάτων μπροστά από πολύ ώρα. Κοίταξε πάλι όλες τις λύσεις και όλο κάτι θα βρίσκεις που θέλει διόρθωμα.

Καλή επιτυχία.
Αθήνα 14 – 5 – 2016

Το θέμα επιμελήθηκε ο Γεώργιος Γ. Ούτρας
Μαθηματικός ΠΕ03-Τεχνικός Δικτύων Η/Υ- Απόφοιτος Ιερατικής Σχολής Καρδίτσας (Ι.Σ.Δ.Ε.Κ.)

outras geo

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr