Αυξάνεται ο ΦΠΑ κατά 2 μονάδες

Ο υπουργός οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ένα μήνα σχεδόν μετά τις εκλογές βρίσκεται αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα των αριθμών της ελληνικής οικονομίας. 

0 238

Ο υπουργός οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ένα μήνα σχεδόν μετά τις εκλογές βρίσκεται αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα των αριθμών της ελληνικής οικονομίας.  Ο υπουργός οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ένα μήνα σχεδόν μετά τις εκλογές βρίσκεται αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα των αριθμών της ελληνικής οικονομίας. Για τη φετινή χρονιά, το έλλειμμα θα κλείσει στα 28,9 δισ. ευρώ, μέγεθος που οδηγεί τον υπουργό σε σκέψεις για δραστικότερα μέτρα από τα αρχικά προγραμματισμένα.Ο Κ. Παπακωσταντίνου, με επιστολή του προς τον επίτροπο κ. Χοακίν Αλμούνια, αφού έκανε μία αναδρομή στα αποτυχημένα μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης, παρουσίασε τη δέσμη των μέτρων που προσανατολίζεται να πάρει το ΠαΣοΚ.

Ο υπουργός όπως και προεκλογικά είχε εξαγγείλει το ΠαΣοΚ, θα προχωρήσει σε αύξηση της άμεσης φορολογίας με νέα φορολογική κλίμακα, κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης επιδομάτων και φοροαπαλλαγών καθώς και των έμμεσων φόρων όπως ο ειδικός φόρος στα καύσιμα, στα ποτά και στα τσιγάρα.

Η μεγάλη αλλαγή στην οικονομική πολιτική του υπουργού είναι η απόφαση για αύξηση του ΦΠΑ. Αν και προεκλογικά σύσσωμο το ΠαΣοΚ είχε δηλώσει ότι δεν θα γίνει αύξηση του ΦΠΑ, κάτω από το πρίσμα των νέων δεδομένων για τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας που φέρνει η καταγραφή, και με την Κομισιόν να «απειλεί» και να πιέζει για άμεσα μέτρα, ο κ. Παπακωστντίνου αποφάσισε να δεχτεί τις εισηγήσεις για αύξηση του ΦΠΑ. Για κάθε μονάδα αύξησης του ΦΠΑ τα έσοδα του Κράτους αυξάνονται κατά 600 εκατ. ευρώ.

Οι σκέψεις που κυριαρχούν στο οικονομικό επιτελείο τη κυβέρνησης είναι να αυξηθεί ο συντελεστής από 19% σε 21% και συγχρόνως σε ορισμένα είδη πρώτης ανάγκης να μειωθεί ώστε να υπάρξει η απαραίτητη κοινωνική ισορροπία στη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης.

Πηγή: Hellenic Business
Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr