Καλαμπάκα

Η Καλαμπάκα βρίσκεται χτισμένη κάτω ακριβώς από τους επιβλητικούς βράχους των Μετεώρω

kalabaka.olh
0 2.120

ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ

Η Καλαμπάκα είναι η μεγαλύτερη πόλη της περιοχής και πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας. Τους Ρωμα’ι’κούς χρόνους ονομαζόταν Αιγίνιο και κατά τους Βυζαντινούς Σταγών.Η ονομασία Καλαμπάκα δόθηκε πριν 6-7 περίπου αιώνες και είναι Τουρκικής προέλευσης και σημαίνει ισχυρό φρούριο.

DimosKalampakas_logo

Σήμερα η πόλη αριθμεί γύρω στους 12.000 κατοίκους και πολλοί από αυτούς ασχολούνται με τον τουρισμό. Το σημαντικότερο αξιοθέατο είναι ο ιστορικός Ναός κοιμήσεως της Θεοτόκου, ο οποίος ανεγέρθει με υλικά του αρχαίου Ναού του Απόλλωνα, και ακολουθούν η τρίκλιτη βασιλική της Καλαμπάκας, σκήτες και κελιά εντός του Μετεωρίτικου χώρου, το σπήλαιο της Θεόπετρας, τον παραδοσιακό οικισμό του Καστρακίου, τα Βυζαντινά μνημεία της περιοχής των Χασίων (Ιερά Μονή Σταγιάδων 11ος αι. ) και Ασπροποτάμου (Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού Δολιανών1770 ), τις Ιερές Μονές Κοιμ. Θεοτόκου Βυτουμά (1559) και Αγίων Θεοδώρων (1541), την παλαιά γέφυρα της Σαρακίνας, έργο του Αγίου Βησσαρίωνος, τον λαξευμένο σε βράχο Ναό των Αγίων Αποστόλων Σαρακίνας (1766) κ.λ.π.Επίσης δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε και την συνοικία του Σωποτού η οποία έχει αναπλαστεί πρόσφατα!

Στην πόλη και το Καστράκι θα βρείτε αρκετές βιοτεχνίες εικόνων, την μοναδική στην Ελλάδα Σχολή Ξυλογλυπτικής το Χαλκουργείο Στεφανίδη και τη βιοτεχνία φλοκάτης του κ. Παπαγεωργίου που εξάγει τα προ’ι’όντα της μέχρι και την Άπω Ανατολή.

Λίγα για την Ιστορία…

Η πόλη ελευθερώθηκε από τον Τουρκικό ζυγό στις 27 Αυγούστου 1881.Το 1899 η επισκοπή ΣΤΑΓΩΝ συγχωνεύτηκε με την επισκοπή ΤΡΙΚΚΗΣ.Κατά τον Μακεδονικό αγώνα η πόλη ήταν ορμητήριο των Ελλήνων αγωνιστών.Την Μεγάλη Πέμπτη 23 Απριλίου 1943 έγινε στην Καλαμπάκα μάχη με 70 Ιταλούς νεκρούς. Στις 18 Οκτωβρίου 1943 η πόλη κάηκε από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Σαν πανάρχαιη πόλη, η Καλαμπάκα έχει να επιδείξει μια σειρά από γιορτές και πανηγύρια, που λαβαίνουν χώρα στη διάρκεια όλου του έτους.
Αξίζει εδώ να
πούμε ότι εκτός από τα Βυζαντινά Μνημεία, στην περιοχή έχουν βρεθεί και πιστεύεται ότι ακόμα υπάρχουν αρχαιολογικοί θησαυροί αμύθητης αξίας, αλλά δυστυχώς το επίσημο κράτος δεν έχει ποτέ ενδιαφερθεί για ανασκαφές και μελέτες.
Μόλις τον Απρίλιο του 1995
βρέθηκε αρχαίος τάφος του 20ου Π.Χ. αιώνα λίγα μέτρα μακριά από την Πλατεία Δημαρχείου της Καλαμπάκας!
Τα Θεοφάνεια και όταν ο καιρός το επιτρέπει ο σταυρός ρίχνεται στον Πηνειό ποταμό, όπου κάποιοι γενναίοι νεαροί κολυμπούν για να τον πιάσουν. Η Αποκριά στην Καλαμπάκα γιορτάζεται με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία χρόνια. Η πόλη παρουσιάζει το δικό της Καρναβάλι την Κυριακή της Αποκριάς, ενώ την Καθαρά Δευτέρα γιορτάζονται τα Κούλουμα ένα έθιμο που γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1995 και σύμφωνα με το οποίο ο Δήμος προσφέρει Φασουλάδα, λαγάνα, ελιές και χαλβά δωρεάν στο λαό.
Ολόκληρη η Μεγάλη Εβδομάδα και η Πρώτη και Δεύτερη Μέρα του Πάσχα γιορτάζονται με τρόπο παραδοσιακό, και θα λέγαμε, πως οι μέρες αυτές, αποτελούν και μια από τις καλύτερες περιόδους να επισκεφθείτε την περιοχή.
Τη Δεύτερη και Τρίτη Μέρα του Πάσχα, στη συνοικία Πουλιάνα, οι Καλαμπακιώτες χορεύουν τους μοναδικούς πασχαλινούς παραδοσιακούς χορούς τους, που αναφέρονται κυρίως, στα χρόνια της Τουρκοκρατίας.
Του Αγίου Γεωργίου επίσης, στο Καστράκι, νέοι του χωριού και της Καλαμπάκας, αναρριχώνται στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Μαντηλά προσφέροντας μαντήλια στον Άγιο, σύμφωνα με την τοπική παράδοση!

Την Πρωτομαγιά, οι Καλαμπακιώτες ξεχύνονται στην εξοχή, όπου η βλάστηση είναι υπέροχη και κυρίως στην τοποθεσία Τζέρζη (πιο πάνω από τα Μετέωρα) ,όπου ανάμεσα σε τραγούδια, χορούς και παιχνίδια υποδέχονται το Μάη. Το μεσημέρι, μάλιστα, με πρώτους τους γεροντότερους χορεύουν τους Καλαμπακιώτικους Παραδοσιακούς χορούς.
Στις 20 lουλίου, η Καλαμπάκα έχει
την ετήσια Εμποροπανήγυρή της που διαρκεί τέσσερις ημέρες και στην οποία συμμετέχουν έμποροι απ’ όλη την Ελλάδα.
Το Δεκαπενταύγουστο γιορτάζει και πανηγυρίζει ο ιστορικός Ναός της κοίμησης της Θεοτόκου, με περιφορά της Αγίας Εικόνας της Κοίμησης της Θεοτόκου.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όλα σχεδόν τα χωριά της Επαρχίας Καλαμπάκας έχουν τα δικά τους θρησκευτικά πανηγύρια ή γιορτές που παρουσιάζουν ο πολιτιστικοί τους Σύλλογοι!
Τον Αύγουστο επίσης γιορτάζεται στο Καστράκι η “Γιορτή του Κρασιού” με την παρουσία κορυφαίων ονομάτων της Ελληνικής Λαϊκής και Δημοτικής Μουσικής, δωρεάν ντόπιο κρασί και εκλεκτούς μεζέδες.
,
Στα μέσα του Σεπτέμβρη στα Τρίκαλα λειτουργεί η μεγάλη
Εμποροπανήγυρη, που κρατά περίπου μια εβδομάδα, με συμμετοχή πολύ μεγάλου αριθμού εμπόρων και πανηγυριωτών.
Στην Καλαμπάκα επίσης γιορτάζεται ο πολιούχος της Άγιος Βησσαρίων με περιφορά της εικόνας του στην πόλη.
Τον Οκτώβρη, Νοέμβρη και Δεκέμβρη εκτός από τις μεγάλες θρησκευτικές γιορτές δεν υπάρχει κάτι το ιδιαίτερο!

Επίσης έχει καθιερωθεί η πραγματοποίηση μιας σειράς εκδηλώσεων τόσο στην Καλαμπάκα όσο και στα Δημοτικά διαμερίσματα με την ονομασία “Μετέωρα Τέχνης”

sidrivani

Χιλιομετρικές Αποστάσεις

Καλαμπάκα – Τρίκαλα 21 Km Καλαμπάκα – Πύλη 40 km   Καλαμπάκα – Περτούλι 70 km Καλαμπάκα – Κρανιά 55 km Καλαμπάκα – Καστράκι 1 km Καλαμπάκα – Αθήνα 326 Km Καλαμπάκα – Πήλιο 145 km Καλαμπάκα – Πάτρα 320 km Καλαμπάκα – Δελφοί 224 Km Καλαμπάκα – Ευζωνοι 274 Km Καλαμπάκα – Ηγουμενίτσα 247 km Καλαμπάκα – Θεσσαλoνίκη 285 km
Kalampaka_IMG_5846.jpg
Kalampaka_IMG_5852.jpg
Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr