Χορήγηση υποκαταστάτων και από ιδιώτες

0 330

Χορήγηση υποκαταστάτων και από ιδιώτες

Σε χρονικό ορίζοντα ενός μηνός θα έχει υπογραφεί η υπουργική απόφαση με την οποία θα ενεργοποιηθεί το Πρόγραμμα Ελεγχόμενης Δευτεροβάθμιας Χορήγησης και Θεραπείας Ουσιοεξαρτημένων Ατόμων, δηλαδή, θα μπορούν οι γιατροί εκτός ΟΚΑΝΑ, είτε στα νοσοκομεία είτε ιδιώτες υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις συμβαλλόμενοι με τον ΟΚΑΝΑ, να χορηγούν τη θεραπεία υποκατάστασης σε ουσιοεξαρτημένους.

Την απάντηση αυτή έδωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Υγείας κ. Μ. Σαλμάς σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτού της ΝΔ και α’ αντιπροέδρου της Βουλής κ. Γ. Σούρλα. Μάλιστα, ο υφυπουργός είπε ότι θα προηγηθεί νέα συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για την καταπολέμηση των ναρκωτικών την ερχόμενη εβδομάδα για να οριστικοποιηθεί το κείμενο της υπουργικής απόφασης.

Ο υφυπουργός παραδέχθηκε ότι η λίστα του ΟΚΑΝΑ για ένταξη στο πρόγραμμα υποκαταστάτων έχει φτάσει τα 5.000 άτομα, παρά το γεγονός ότι την τελευταία πενταετία έχουν δημιουργηθεί εφτά νέες μονάδες του ΟΚΑΝΑ και ετοιμάζονται άλλες τρεις. Ο κ. Σαλμάς είπε ακόμη ότι επεστράφη πρόσφατα από το Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά από την σχετική επεξεργασία, το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο θα ορίζονται οι διαδικασίες ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας μονάδων θεραπευτικών προγραμμάτων σε δήμους και κοινότητες, την Εκκλησία, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου και κοινωφελή ιδρύματα εφόσον προβλέπεται στο καταστατικό τους.

Από την πλευρά του ο κ. Γ.Σούρλας εξέφρασε την απαισιοδοξία του για την επικρατούσα κατάσταση σήμερα, ημέρα κατά των ναρκωτικών, λόγω της παγκόσμιας αδιαφορίας ή ανοχής των ισχυρών της γης έναντι του Αφγανιστάν, το οποίο παράγει 8.500 τόνους οπίου παρουσία 60.000 ένοπλων του ΝΑΤΟ. Μίλησε επίσης και για αδιαφορία στον τόπο μας για την πηγή προμήθειας των ναρκωτικών. Σημείωσε τέλος, ότι έχει αργήσει πάρα πολύ η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για τη δημιουργία μονάδων απεξάρτησης και από άλλους φορείς.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr