Παναγιώτα Δριτσέλη: Άμεση επίλυση των προβλημάτων με την συνδεδεμένη ενίσχυση των αιγοπροβατοτρόφων του Νομού Τρικάλων

Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Δριτσέλη,

0 458

Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Δριτσέλη,

Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Δριτσέλη, σχετικά με τα προβλήματα στην καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης των αιγοπροβατοτρόφων του Νομού Τρικάλων.

Στην ερώτησή της η βουλευτής επισημαίνει ότι απαιτείται η αναθεώρηση των ορίων παραγωγής γάλακτος για την πρόσβαση στην συνδεδεμένη ενίσχυση για τους αιγοπροβατοτρόφους του Νομού. Λόγω της έξαρσης των ζωονόσων, η εν λόγω παραγωγή ήταν πέρσι εξαιρετικά μειωμένη, με αποτέλεσμα να απαιτείται και η ανάλογη μείωση των προβλεπόμενων ορίων για την απρόσκοπτη καταβολή των ενισχύσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό των αγροτών, συμβάλλοντας επί της ουσίας στην βελτίωση των συνθηκών παραγωγής, ενώ ο συνεχής διάλογος με τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα μπορεί να συμβάλλει στην επίλυση όλων των κρίσιμων ζητημάτων της αγροτικής οικονομίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα : Προβλήματα στην απόδοση της συνδεδεμένης ενίσχυσης αιγοπρόβειου κρέατος σε κτηνοτρόφους του Νομού Τρικάλων.

Αθήνα, 12 Φεβρουαρίου 2015

Τον Μάιο του 2015 εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση υπ. αρίθμ. 833/14-5-2015 με τίτλο «Καθορισμός λεπτομερειών χορήγησης της συνδεδεμένης ενίσχυσης στον τομέα πρόβειου και αιγείου κρέατος, σύμφωνα με το άρθρο 52, του Κανονισμού (ΕΕ) 1307/2013 του Συμβουλίου και το Κεφάλαιο 5 του Κανονισμού (ΕΕ) 639/2014 της Επιτροπής». Σύμφωνα με την απόφαση αυτή και συγκεκριμένα στο άρθρο 8 προβλέπεται ότι για να ενταχθεί στους δικαιούχους της ενίσχυσης ένας κτηνοτρόφος πρέπει να ισχύουν σωρευτικά πρώτον, ότι η παραδιδόμενη ποσότητα γάλακτος να υπερβαίνει τους 6 τόνους για ορεινές περιοχές και 10 τόνους για πεδινές περιοχές και δεύτερον, να επιτυγχάνεται παράδοση κατά κεφαλή 120 κιλών γάλακτος ανά ζώο.

Εντούτοις, όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Τρικάλων σε υπόμνημά της «λόγω του καταρροϊκού πυρετού που έπληξε πολλές αιγοπροβατοτροφικές μονάδες το έτος 2014 – χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν λάβει οποιαδήποτε αποζημίωση απωλειών – οι γεννήσεις των ζώων ήταν μειωμένες αλλά και η απόδοση σε γάλα των γεννημένων ζώων ήταν μειωμένη. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η μεγάλη μείωση των ποσοτήτων γάλακτος που παραδόθηκαν το έτος 2015 από τους παραγωγούς στις γαλακτοκομικές μονάδες.»

Επειδή οι έκτακτες αυτές συνθήκες καθιστούν εξαιρετικά περιοριστικές τις προβλέψεις για την απόδοση της συνδεδεμένης ενίσχυσης σε πάρα πολλούς κτηνοτρόφους του Νομού Τρικάλων.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός :

Προτίθεται για το έτος 2015 να μειώσει την ελάχιστη απαιτούμενη ποσότητα γάλακτος καθώς και την μέση ποσότητα γάλακτος ανά ζώο, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν στην συνδεδεμένη ενίσχυση περισσότεροι κτηνοτρόφοι;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Δριτσέλη Παναγιώτα
Αραχωβίτης Στάυρος

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr