Προβλήματα κατοίκων και δασεργατών στον Ασπροπόταμο

Στον Ασπροπόταμο του Νομού Τρικάλων που εκτείνεται στην ορεινή Πίνδο βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα δασικά συμπλέγματα της πατρίδας μας τον πλούτο του οποίου αξιοποιούν και οι υλοτόμοι των είκοσι περίπου χωριών και οικισμών της ομώνυμης Διευρυμένης Κοινότητας.

Προβλήματα κατοίκων και δασεργατών στον Ασπροπόταμο
0 158

Στον Ασπροπόταμο του Νομού Τρικάλων που εκτείνεται στην ορεινή Πίνδο βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα δασικά συμπλέγματα της πατρίδας μας τον πλούτο του οποίου αξιοποιούν και οι υλοτόμοι των είκοσι περίπου χωριών και οικισμών της ομώνυμης Διευρυμένης Κοινότητας.

Στον Ασπροπόταμο του Νομού Τρικάλων που εκτείνεται στην ορεινή Πίνδο βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα δασικά συμπλέγματα της πατρίδας μας τον πλούτο του οποίου αξιοποιούν και οι υλοτόμοι των είκοσι περίπου χωριών και οικισμών της ομώνυμης Διευρυμένης Κοινότητας. Υπενθυμίζω ότι λειτουργούν εκεί δασικοί συνεταιρισμοί, τα μέλη των οποίων ξυλεύουν το δάσος υπό την άμεση επίβλεψη και ευθύνη του Δασαρχείου Καλαμπάκας, που εκπονεί και τις απαραίτητες διαχειριστικές μελέτες για αυτή τη δράση.

Όμως, μετά την αμφισβήτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος για εκτάσεις δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων δάσους και τη δικαστική διεκδίκησή τους από ιδιώτες, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις επέφερε διακοπή της εκμετάλλευσής τους, πρόσφατα μετά την ένταξη τμήματος της Διευρυμένης Κοινότητας Ασπροποτάμου στο Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων και με τις διατάξεις μέσω των οποίων οριοθετούνται σε αυτό τέσσερις ζώνες προκαλείται ανησυχία στις 70 περίπου οικογένειες των δασεργατών για το μέγεθος και την προοπτική της δουλειάς τους, λόγω της ασάφειας στη διαδικασία και τον τρόπο υλοτόμησης έτσι όπως καθορίζονται στο άρθρο όπου αναφέρονται οι χρήσεις , οι δραστηριότητες, τα μέτρα, οι όροι και οι περιορισμοί προστασίας και διαχείρισης σε αυτές. Επισημαίνω ότι μεταξύ των άλλων συγκεκριμένα αναγράφεται ότι δεν επιτρέπεται η υλοτόμηση ώριμων και υπερώριμων δασικών συστάδων του Πάρκου κάτι που είναι βέβαιο ότι αν εφαρμοστεί έτσι θα δημιουργήσει προβλήματα.

Μετά από τα ανωτέρω θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη και ξεκάθαρη τοποθέτηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και τους αρμόδιους φορείς για το παραπάνω ζήτημα να εξασφαλιστεί η συνέχιση της δυνατότητας άσκησης της δραστηριότητας των δασεργατών της περιοχής καθώς επίσης και να προβλεφθούν συγκεκριμένοι τρόποι στήριξής τους λόγω της επικείμενης απώλειας της δουλειάς τους και τρόποι αναπλήρωσης του ήδη πενιχρού εισοδήματος τους το οποίο θα μειωθεί από αυτή τη δυσμενή για αυτούς ανωτέρω εξέλιξη.

Διαφορετικά τα προπαγανδιστικά και επικοινωνιακά ημίμετρα που ανακοινώνονται από την Κυβέρνηση της Ν.Δ. για τις εγκαταλελειμμένες μειονεκτικές περιοχές της Περιφέρειας της χώρας μας, οι αλληλοαναιρούμενες ρυθμίσεις των συναρμόδιων Υπουργείων για τα ίδια θέματα, όπως αυτές για τους δασικούς συνεταιρισμούς και την υλοτόμηση των δασών που προανέφερα καθώς επίσης και η μεγάλη υποχρηματοδότηση των Δασικών Υπηρεσιών θα συσσωρεύσουν και θα οξύνουν τα προβλήματα των δοκιμαζόμενων κατοίκων του ορεινού και ημιορεινού όγκου του Νομού μας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr