4ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμπάκας – Συμμετοχή στην Πανελλήνια ‘Εβδομάδα Εθελοντισμού «Let’s do it Greece 2015» με Δράση για την Ανακύκλωση

Ξεχύθηκαν στους δρόμους της Καλαμπάκας πριν λίγες μέρες οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμπάκας,

0 668

Ξεχύθηκαν στους δρόμους της Καλαμπάκας πριν λίγες μέρες οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμπάκας,

Ξεχύθηκαν στους δρόμους της Καλαμπάκας πριν λίγες μέρες οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμπάκας, στο πλαίσιο της εβδομάδας εθελοντικής δράσης ‘Let’s do it Greece’.

Σκοπός τους να ενημερώσουν τους κατοίκους της περιοχής μας για το σημαντικό θέμα της ανακύκλωσης απορριμμάτων. Τους μαθητές συνόδευαν ο δάσκαλος της τάξης κ. Χρήστος Σιούλας, η εκπαιδευτικός κα. Ελένη Βότσαρη και ο διευθυντής του Σχολείου κ. Βασίλης Νάστος.

Οι δύο ‘εξορμήσεις’ των μαθητών πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος Σπουδών και με τη σύμφωνη γνώμη της οικείας Σχολικής Συμβούλου κας. Μαρίας Πετρίδη. Τη δράση μας ενίσχυσε με την παρουσία του ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου και Καθαριότητας κ. Στέργιος Τσιαντούλας, ο οποίος μας παρείχε και τη γνωστή αφίσα του μπλε κάδου, την οποία χρησιμοποιήσαμε για την ενημέρωση των κατοίκων.

Στην πρώτη τους ‘εξόρμηση’ οι μαθητές πραγματοποίησαν ενημέρωση κατοίκων και καταστηματαρχών ‘πόρτα-πόρτα’, από τους οποίους ζητούσαν να παραλάβουν τα ανακυκλώσιμα απορίμματά τους, για να τα μεταφέρουν εθελοντικά στον μπλε κάδο. Με τον τρόπο αυτό αξιοποίησαν την ευκαιρία για ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη διαλογή απορριμμάτων σε ανακυκλώσιμα και μη. Στο τέλος, οι μαθητές μοίραζαν σε όλους ενημερωτικό φυλλάδιο για τον ορθό τρόπο ανακύκλωσης, το οποίο είχαμε ετοιμάσει στο σχολείο.

Στη δεύτερη ‘εξόρμησή’ τους οι μαθητές υλοποίησαν μικρο-έρευνα/επισκόπηση στο χώρο της λαϊκής αγοράς, με ένα σύντομο ερωτηματολόγιο σχετικό με την ανακύκλωση, το οποίο στη συνέχεια επεξεργάστηκαν στην τάξη, με την καθοδήγηση των δασκάλων τους. Ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για βιωματική κατανόηση των βασικών εννοιών της στατιστικής και του μέσου όρου. Οι διαπιστώσεις από την επεξεργασία των ερωτηματολογίων στην τάξη υπήρξαν ενθαρρυντικές και ελπιδοφόρες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι τα εξής:
Διαπιστώθηκε πως 76% των κατοίκων του δείγματος κάνουν ανακύκλωση ‘πάντοτε’, ενώ το 15% ανακυκλώνει ‘συχνά’. Αυτό δείχνει πως οι περισσότεροι από εκείνους που είναι θετικοί στο θέμα της ανακύκλωσης, ανακυκλώνουν συστηματικά κι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ευτυχώς, μόλις το 9% των κατοίκων ανακυκλώνουν ‘σπάνια’ ή ‘ποτέ’. Επίσης, το 81% των κατοίκων είναι ευχαριστημένοι από την πρόσβαση σε μπλε κάδο. Όμως, το 19% έχει δυσκολία πρόσβασης, είτε επειδή ο μπλε κάδος είναι μακριά, είτε επειδή δεν υπάρχει καθόλου (κυρίως στα χωριά).

Ένα πολύ ικανοποιητικό μέσο ποσοστό 89%, γνωρίζει τα υλικά που μπορούν να ανακυκλωθούν στο μπλε κάδο (πλαστικό, χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο, δοχείο κονσέρβας, κουτί από γάλα ή χυμό κτλ). Όμως, υπήρξαν και κάποιοι που θα έβαζαν στο μπλε κάδο υλικά που δεν πρέπει, όπως: καμμένη λάμπα (38%), χαλασμένο σίδερο ατμού (37%), μπαταρία (25%) και αποφάγια (4%). Αυτό σημαίνει πως χρειάζεται περισσότερη και συστηματική ενημέρωση των κατοίκων για το τρόπο, με τον οποίο ανακυκλώνονται σωστά οι ηλεκτρικές συσκευές και ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός, οι λάμπες φωτισμού, οι μπαταρίες κτλ. Επίσης, χρειάζεται ενημέρωση για τη δυνατότητα κομποστοποίησης συγκεκριμένων οργανικών αποβλήτων (φλούδες, λαχανικά, τσόφλια, καφές, κλαδέμματα, φύλλα κτλ) και προοπτικά η τοποθέτηση κάδων κομποστοποίησης δίπλα στους μπλε κάδους.

Οι μαθητές μας θεωρούν πως οι περισσότεροι κάτοικοι τους αντιμετώπισαν με ευγένεια και ενδιαφέρον. Ιδιαίτερα τους εντυπωσίασε η πρωτοβουλία συντοπίτη μας, ο οποίος συγκεντρώνει τα ανακυκλώσιμα όλου του χωριού, στο οποίο διαμένει και τα μεταφέρει εθελοντικά σε μπλε κάδους της Καλαμπάκας. Οφείλουμε λοιπόν να ευχαριστήσουμε τους κατοίκους της περιοχής μας για τη συμμετοχή τους στη δράση μας και να τους συγχαρούμε για την ευαισθησία που δείχνουν στο θέμα της ανακύκλωσης, από το οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η ποιότητα της ζωής μας.

Τέλος, έχουμε κάθε λόγο να ελπίζουμε πως ο Δήμος Καλαμπάκας θα λάβει υπόψη του τη μικρή μας έρευνα, ώστε να βελτιωθούν τα ζητήματα που αναδείξαμε.

Τα μηνύματα των μαθητών μας:
• Το περιβάλλον είναι το σπίτι μας. Η ανακύκλωση είναι ένας τρόπος για να το σώσουμε, μειώνοντας τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής…

• Το περιβάλλον σας δίνει πολλά! Δώστε του κάτι κι εσείς… Κάντε ανακύκλωση για το καλό το δικό σας και της φύσης!

• Ανακυκλώστε εκείνα που πρέπει γιατί όλοι αξίζουμε μια καλύτερη ζωή!

• Τα δέντρα είναι πηγή ζωής! Βοηθήστε κι εσείς να τα σώσουμε, κάνοντας ανακύκλωση χαρτιού. Όπως το δάσος μας δίνει το οξυγόνο που χρειαζόμαστε, οφείλουμε κι εμείς να του χαρίζουμε ζωή και όχι σκουπίδια…

• Με την ανακύκλωση εξοικονομούμε ενέργεια! Βοήθησε κι εσύ να περιορίσουμε τη σπατάλη κάνοντας ανακύκλωση. Μπορείς!!

• Αγωνίσου για τη ζωή σου, για τη ζωή των παιδιών σου, για ένα καλύτερο ‘αύριο’. Κάνε τη διαφορά, ανακύκλωσε σωστά!

• Κάποια υλικά δε μπορούμε να τα ανακυκλώσουμε, όμως μπορούμε να τα κομποστοποιήσουμε. Η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση προστατεύουν τη φύση και μαζί τον άνθρωπο!

• Η ανακύκλωση πάει χέρι-χέρι με τη ζωή. Ανακύκλωση για πάντα!!

4o dim IMGP00434o dim IMGP00454o dim IMGP0048-24o dim IMGP0070-24o dim IMGP00714o dim IMGP00724o dim IMGP0074

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr