Κορονοϊός: Ανησυχία για τα κρούσματα σε περιοχές της χώρας – Ανησυχία για μετά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος
Παρότι οι εστίες περιλαμβάνουν – κάθε μία ξεχωριστά – λιγοστά κρούσματα, οι πηγές μετάδοσης που αναπτύσσονται σε διάφορες περιοχές προκαλούν προβληματισμό στις Αρχές.
Στην Τρίπολη, σύμφωνα με την ΕΡΤ, έχει εντοπιστεί θετικό κρούσμα κορονοϊού σε δομή ψυχικής υγείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της κρατικής τηλεόρασης, πρόκειται για άνδρα ο οποίος έχει ήδη διακομιστεί στο νοσοκομείο αναφοράς στο Ρίο.
Επιτόπου στη δομή βρίσκεται κλιμάκιο του ΕΟΔΥ καθώς φιλοξενούνται άλλα 10 με 11 άτομα.
Η δομή έχει ήδη τεθεί σε άτυπη καραντίνα και παράλληλα αναμένονται ανακοινώσεις από το Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης, καθώς πριν από λίγες μέρες ο άνδρας είχε νοσηλευθεί στην Παθολογική Κλινική και ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία της ιχνηλάτησης.
Πρόκειται για το πρώτο κρούσμα στην Τρίπολη, καθώς τα προηγούμενα κρούσματα είχαν αναφερθεί από την περιοχή της Κυνουρίας.
Επίσης, αναμένονται τα αποτελέσματα ελέγχου σε άνδρα ξένης υπηκοότητας, ο οποίος έχει παρουσιάσει συμπτώματα και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Τρίπολης.
Επίσης, τέσσερα νέα κρούσματα καταγράφηκαν τις τελευταίες ώρες στη Λαμία.
Πρόκειται για συγγενείς 86χρονου που είχε ταξιδέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες και νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου της πόλης.
Θετικοί στον ιό βρέθηκαν η κόρη του η οποία επίσης εισήχθη στη ΜΕΘ, η σύζυγος και ο εγγονός του, οι οποίοι νοσηλεύονται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης.
Οι αρχές ιχνηλατούν τις επαφές του 86χρονου και στην Αταλάντη.
Στην Κοζάνη το τελευταίο 48ωρο καταγράφηκαν 5 νέα κρούσματα, δύο εκ των οποίων είναι ζευγάρι Ελλήνων ταξιδιωτών που νοσηλεύονται στο «Μποδοσάκειο» Πτολεμαΐδας.
Ήδη έχουν αρχίσει ιχνηλατήσεις στο περιβάλλον τους, καθώς έσπασαν την καραντίνα αφού επέστρεψαν από την Τσεχία.
Θετικός διαγνώστηκε ένας 57χρονος που μετέβει σε χωριό της Κοζάνης από την Πρέβεζα, καθώς και δύο στρατιωτικοί, οι οποίοι είναι ασυμπτωματικοί και παραμένουν σε καραντίνα.
Ο 57χρονος είναι υπάλληλος Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Πρέβεζας.
Από τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας έχουν ήδη διενεργηθεί οι πρώτες ιχνηλατήσεις, τόσο στο επαγγελματικό όσο και στο φιλικό του περιβάλλον.
Αυτή τη στιγμή το ενδιαφέρον εστιάζεται και στο δήμο Μύκης (ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης), όπου σε διάφορα χωριά εντοπίζονται σποραδικά κρούσματα κορονοϊού.
Τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά εντοπίστηκαν σε 2.600 εργαστηριακούς ελέγχους, που πραγματοποιήθηκαν από ειδικά κλιμάκια του ΕΟΔΥ.
Ακόμη, έγιναν άλλα 400 τεστ στο συγκεκριμένο μέρος από την Πολιτική Προστασία.
Πρόκειται για μία περιοχή, η οποία από την αρχή της πανδημίας είχε παρουσιάσει έξαρση κρουσμάτων.
Συνολική εικόνα για τον πιθανό αριθμό των κρουσμάτων στην περιοχή της Ξάνθης αναμένεται να υπάρξει αργά το απόγευμα της Δευτέρας, οπότε και είναι πιθανό να γίνουν και ανακοινώσεις είτε από τον ΕΟΔΥ είτε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Τα βλέμματα των ειδικών στρέφονται όμως και στην περιοχή της Θήβας, όπου 12 εργαζόμενοι του νοσοκομείου, γιατροί, νοσηλευτές και τραυματιοφορείς, μπήκαν σε προληπτική καραντίνα, καθώς εμφανίστηκε στην εφημερία του νοσοκομείου κρούσμα που επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια έπειτα από έλεγχο στο Θριάσιο Νοσοκομείο.
Πάντως, οι αρμόδιες υγειονομικές Αρχές αλλά και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας διατυπώνουν ανησυχία για το τι θα καταγραφεί μετά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, όπου πολλοί Έλληνες εκδρομείς ταξίδεψαν στα νησιά αλλά και σε επαρχιακές πόλεις, όπου καταγράφηκε συνωστισμός σε πολλά νυχτερινά μαγαζιά και όχι μόνο.
Την ανησυχία του για τις εικόνες συνωστισμού σε μπαρ της Μυκόνου, εξέφρασε ο καθηγητής Ιολογίας και μέλος του ΔΣ του ΕΟΔΥ, Γιώργος Σουρβίνος.
«Είναι διαφορετικό το καλοκαίρι αυτό, πρέπει να προσαρμοστούμε στην ιδέα», τόνισε και πρόσθεσε ότι «όλοι πρέπει να δείξουμε την αντίστοιχη υπευθυνότητα» σχολιάζοντας την επιχειρηματολογία των καταστηματαρχών, ότι δεν μπορούν όλο το βράδυ να επιτηρούν τους τουρίστες που πίνουν τους ποτό τους.
Ο καθηγητής σημείωσε ότι καταλαβαίνει και κατανοεί τα σχόλια περί οικονομίας καθώς «είναι μια λεπτή ισορροπία και μια πολύ δύσκολη εξίσωση που πρέπει να λυθεί μεταξύ της δημόσιας υγείας και του τουρισμού και της επανεκκίνησης της οικονομίας».
Τέλος, ο κ. Σουρβίνος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για τοπικά lockdown σε νησιά ή σε περιοχές όπου θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων. Σημείωσε ότι η επιτροπή αξιολογεί κάθε στιγμή τα επιδημολογικά δεδομένα και συμπλήρωσε ότι «μπορεί να ληφθούν μέτρα σταδιακής άρσης της χαλάρωσης των μέτρων ή ακόμη και ένα τοπικό lockdown. Όλα είναι πιθανά προέχει η δημόσια υγεία».
Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, χαρακτήρισε τα περιστατικά που παρατηρήθηκαν με τον μεγάλο συνωστισμό ατόμων ως «πετρέλαιο για τη φωτιά της πανδημίας» του κορωνοϊού. «Εχουμε ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα συνωστισμού και συγχρωτισμού. Ένας άνθρωπος μες στο πλήθος αυτό είναι αρκετός για να μολύνει 100 ή 200 άλλους», εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Δεν χρειάζεται κανένας εφησυχασμός, δεν έχει λήξει η επιδημία», είπε επίσης ο κ. Σύψας και συνέχισε: «Πολύ φοβάμαι πως εάν αναγκαστεί η επιτροπή των ειδικών να ασχοληθεί με το θέμα, θα ασχοληθεί με άσχημο τρόπο, με την έννοια ότι θα αναγκαστεί να επιβάλει νέα μέτρα και να αποσύρει τη χαλάρωση».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ΑΝΤ1. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ιδιαιτερότητα του φετινού καλοκαιριού, τονίζοντας πως «αντί για 1.000 ανθρώπους σε ένα μαγαζί, φέτος θα πρέπει να μπαίνουν μόνο 200».
Οπως εκτίμησε ο κ. Γώγος, είναι δεδομένο πως θα υπάρξουν εισαγόμενα κρούσματα στη χώρα κατά την τουριστική περίοδο, τονίζοντας πως μαζί με τη χαλάρωση των μέτρων «μπορεί να οδηγήσουν σε ένα εκρηκτικό μείγμα» που ίσως αποτελέσει τη βάση για την αναζωπύρωση της πανδημίας στη χώρα.