Η Λένα Μαντά στο kalabakacity.gr
Φραντζέσκα, η ηρωίδα μου…
Αθηνά, η μητέρα μου…
Ζωή σε πόλεμο, η ζωή της…
Μ’ αυτά τα λόγια ξεκινά το οπισθόφυλλο του νέου βιβλίου της Λένας Μαντά, η οποία δίκαια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί “Μύτικα” της συγγραφής.
Γεννημένη στην Πόλη, μεγαλωμένη στην Ελλάδα και νυν κάτοικος Καπανδριτίου. Όποια πτυχή της και να μελετήσεις μένεις εκστασιασμένος. Σπούδασε νηπιαγωγός, χωρίς ποτέ να θελήσει να ασκήσει το συγκεκριμένο επάγγελμα. Επί τρία χρόνια είχε δικό της θίασο κουκλοθέατρου, με έργα δικής της συγγραφής. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε τοπικές εφημερίδες και για δύο χρόνια διετέλεσε διευθύντρια προγράμματος σε ραδιοφωνικό σταθμό των βορείων προαστίων. Είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά. Έχει βραβευθεί εις διπλούν ως «Συγγραφέας της Χρονιάς» από το περιοδικό Life & Style.
Με αφορμή την παρουσίαση του νέου της βιβλίου “Ζωή Σε Πόλεμο “, στην πόλη μας την Πέμπτη 14/6 και ώρα 7.00 μ.μ. στη Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας, η Λένα Μαντά μας παραχώρησε την ακόλουθη συνέντευξη.
Α.Γ.: Σε μία εποχή που πλήττεται από την απουσία ηθικών αξιών πιστεύετε ότι το ποιοτικό βιβλίο λειτουργεί ως αντίδοτο;
Λ.Μ.: Θα με βρείτε αντίθετη με τον χαρακτηρισμό «ποιοτικό» και για να το αναλύσουμε θα χρειαστούμε ώρες! Ας πούμε λοιπόν, ότι το βιβλίο, γενικά, είναι όχι μόνο αντίδοτο, αλλά και στήριγμα και καταφύγιο και δύναμη! Σε κάνει καλύτερο άνθρωπο ένα βιβλίο, γαληνεύει την ψυχή και διευρύνει ορίζοντες.
Α.Γ.: Είναι ευρέως γνωστό πως τα βιβλία σας γίνονται best-seller, από τις πρώτες μέρες κυκλοφορίας τους, και όπως δήλωσε ο εκδότης σας κ. Θάνος Ψυχογιός σε πρόσφατη συνέντευξή του τον επόμενο χρόνο θα φτάσετε τα 2 εκατομμύρια αντίτυπα. Θεωρείτε πως υπάρχει το «μυστικό της επιτυχίας»;
Λ.Μ.: Αν υπήρχε, όλοι οι εκδότες θα έβγαζαν μόνο best seller και αυτό θα ήταν μεγάλο πλήγμα για την βιβλιοπαραγωγή! Μυστικά, συνταγές και κρυφές συμβουλές, μην τις αναζητήσετε και δεν υπάρχουν! Το αναγνωστικό κοινό κρατάει τα…κλειδιά!
Α.Γ.: Ως πνεύμα ανήσυχο, όπως διαφαίνεται από τη συγγραφή σας, θα σκεφτόσασταν να εμπλακείτε με τα κοινά;
Λ.Μ.: Όχι! Αγαπώ πολύ αυτό που κάνω για να ασχοληθώ με κάτι τόσο ψυχοφθόρο και μάλιστα σε μια εποχή που ιδεολογίες, ιδανικά και όνειρα έχουν περάσει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.
Α.Γ.: Στα βραβεία βιβλίου Public το 2016 βραβευθήκατε στην κατηγορία «Ηρωίδα–Έμπνευση» για το έργο σας «Μια συγγνώμη για το τέλος», ποιος όμως είναι ο μέντορας της Λένας Μαντά;
Λ.Μ.: Δεν ήταν ένας! Από μικρή ηλικία με βοήθησαν πολλοί! Από την Πολυάννα και την Μαίρη Πόππινς, μέχρι τον κόμη Μοντεχρήστο και τους τρεις Σωματοφύλακες! Σκάρλετ Ο Χάρα αργότερα αλλά και Αναδυομένη! Τζέην Ευρ αλλά και Λωξάνδρα! Ότι κι αν έπεφτε στα χέρια μου το διάβαζα! Κάποια βιβλία και δυο και τρεις φορές! Αναρίθμητα βιβλία που όλα έβαλαν κι ένα λιθαράκι μέσα μου! Έγιναν ίσως εφαλτήριο!
Α.Γ.: Τον Αύγουστο του 2017 περάσατε εφιαλτικές στιγμές, καθώς η πύρινη λαίλαπα που έκαιγε τον Κάλαμο Αττικής έφθασε και το Καπανδρίτι, όπου διαμένετε. Πώς σας επηρέασε μια τέτοια στιγμή; Θα περιγράφατε αυτή την εμπειρία σε κάποιο βιβλίο σας;
Λ.Μ.: Δεν μου αρέσει να μεγαλοποιώ χωρίς λόγο γεγονότα ή να υπερβάλλω. Το σπίτι μου δεν κινδύνευσε άμεσα. Αυτό όμως που πραγματικά με ανησύχησε ήταν η μεγάλη ποσότητα καπνού και αυτό διότι ο άντρας μου μετά την πρόσφατη περιπέτεια υγείας που πέρασε με την καρδιά του, έχει κάποια αναπνευστικά προβλήματα που φοβήθηκα μην επιδεινωθούν. Ζώντας όμως τόσα χρόνια σε μια περιοχή με δάσος, έχω μάθει πια να παίρνω τα μέτρα μου. Επίσης με θλίβει όταν τόσα στρέμματα πανέμορφου πευκοδάσους μετατρέπονται σε θλιβερά κατάμαυρα αποκαΐδια.
Α.Γ.: Τι θα αποκομίσει ο αναγνώστης διαβάζοντας το νέο σας βιβλίο «ΖΩΗ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός;
Λ.Μ.: Αυτό το βιβλίο, αν και ξεκίνησε ως ένα ταξίδι στην αφετηρία μου, τελικά, έδωσε λαβή σε όσους το διάβασαν, να επαναπροσδιορίσουν τόσο την σχέση τους με τους γονείς τους, όσο και να επανεξετάσουν την δική τους σχέση με τα παιδιά τους…
Α.Γ.: Έχετε πει ποτέ: «Αχ, να το ‘γραφα εγώ αυτό», διαβάζοντας έργο κάποιου άλλου συγγραφέα;
Λ.Μ.: Όχι! Όταν δεν γράφω, διαβάζω και κατά ένα παράξενο τρόπο, αποποιούμαι της συγγραφικής μου ιδιότητας και γίνομαι απλή αναγνώστρια. Βυθίζομαι στον μύθο και στην εξέλιξη του εκάστοτε βιβλίου, χωρίς να κρίνω ή να ζηλεύω!
Α.Γ.: Όλοι βλέπουν σήμερα μια συγγραφέα μεγάλου βεληνεκούς, πώς ήταν όμως η αρχή της Λένας Μαντά, τι δυσκολίες αντιμετώπισε και ποια συμβουλή θα έδινε σε νέους συγγραφείς;
Λ.Μ.: Η αρχή είχε δάκρυα, απογοητεύσεις, απορρίψεις κι ένα σωρό άλλα εμπόδια που όμως δεν με έκαναν να εγκαταλείψω! Ίσως γιατί πρώτα απ όλα έγραφα για μένα! Η επαγγελματική διάσταση ούτε που μ’ ενδιέφερε! Τέλος να ξέρετε ότι σιχαίνομαι να δίνω συμβουλές! Αυτό που λέω πάντα, είναι ότι η συγγραφή είναι έρωτας! Μεγάλος και σαρωτικός! Κι όταν ζεις έναν τόσο δυνατό έρωτα, ούτε ακούς κανένα, ούτε υπολογίζεις θυσίες και δάκρυα!
Α.Γ.: Στον επίλογο του εισαγωγικού σημειώματος του τελευταίου σας βιβλίου, «ΖΩΗ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ», αναφέρετε ότι η αναδρομή στο παρελθόν είναι επώδυνη και ότι οι μνήμες που πλησιάζετε θα αιμορραγήσουν. Με αφορμή αυτό, πιστεύετε πως στη ζωή υπάρχουν δεύτερες ευκαιρίες;
Λ.Μ.: Όχι πάντα! Βλέπετε στην ζωή δεν μπορείς να βαδίζεις στα σίγουρα! Έχει ρίσκο! Οι δεύτερες ευκαιρίες δεν έρχονται με ταμπέλα « δεύτερη ευκαιρία» για να την αναγνωρίσουμε!
Α.Γ.: Θα μπορούσατε να κάνετε κάποια αποκάλυψη σχετικά με το επόμενο λογοτεχνικό έργο σας;
Λ.Μ.: Το επόμενο μυθιστόρημα, έχει παραδοθεί ήδη στις εκδόσεις Ψυχογιός και θα κυκλοφορήσει τον προσεχή Μάιο, αλλά είναι πολύ νωρίς να πούμε γι αυτό! Τώρα ζούμε έναν….πόλεμο!
Τα βιβλία της Λένας Μαντά έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, στα ιταλικά, στα ισπανικά, στα τουρκικά, στα κινεζικά, στα αλβανικά, στα σερβικά και στα βουλγαρικά, ενώ συνολικά έχουν πουλήσει περισσότερο από 1,8 εκατομμύρια αντίτυπα στην Ελλάδα. Τα βιβλία της κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.