Χαρίλαος Δ. Γκέρτσος – Ο βουλευτής των εφήβων

Ποτέ δεν μπορούσε να φανταστεί ο μαθητής της Γ΄ Τάξης του ενιαίου Λυκείου Καλαμπάκας Χαρίλαος Γκέρτσος ότι θα είχε την δυνατότητα να καθίσει στα έδρανα του Ναού της Δημοκρατίας, το Εθνικό Κοινοβούλιο. Κι όμως, η έκθεση που έγραψε για την διαφθορά και τα διαπλεκόμενα, τον οδήγησαν στη Βουλή.

0 759

Ποτέ δεν μπορούσε να φανταστεί ο μαθητής της Γ΄ Τάξης του ενιαίου Λυκείου Καλαμπάκας Χαρίλαος Γκέρτσος ότι θα είχε την δυνατότητα να καθίσει στα έδρανα του Ναού της Δημοκρατίας, το Εθνικό Κοινοβούλιο. Κι όμως, η έκθεση που έγραψε για την διαφθορά και τα διαπλεκόμενα, τον οδήγησαν στη Βουλή.

Ποτέ δεν μπορούσε να φανταστεί ο μαθητής της Γ΄ Τάξης του ενιαίου Λυκείου Καλαμπάκας Χαρίλαος Γκέρτσος ότι θα είχε την δυνατότητα να καθίσει στα έδρανα του Ναού της Δημοκρατίας, το Εθνικό Κοινοβούλιο.
Κι όμως, η έκθεση που έγραψε για την διαφθορά και τα διαπλεκόμενα, τον οδήγησαν στη Βουλή. Και όχι μόνο αυτό. Ως εκπρόσωπος του νομού Τρικάλων στη Βουλή των Εφήβων, είχε τη μοναδική εμπειρία να μιλήσει από του βήματος της Εθνικής αντιπροσωπείας.
Ο μαθητής λοιπόν του Λυκείου Καλαμπάκας δεν δίστασε, μίλησε.
Και τα «έχωσε χοντρά» για τη διαφθορά, τη σήψη και παρακμή που ταλανίζει τον δημόσιο βίο. Τα λόγια του και οι απόψεις του ενόχλησαν αλλά πως μπορούσε να σωπάσει και να κάνει γαργάρα για αυτά που συμβαίνουν.
Το έκανε λοιπόν.
Και το έκανε με τόλμη και παρρησία ελπίζοντας πως κάποιοι θα ακούσουν.
Αλλά ας δούμε τι λέει ο ίδιος για την εμπειρία του.
Ερ.: Ποιες οι εμπειρίες σου ως Βουλευτή της Βουλής των Εφήβων;
Απ.: Ήταν μοναδικές. Όταν ξεκίνησε πέρυσι η διαδικασία επιλογής μαθητών για την Βουλή των Εφήβων, η αλήθεια είναι ότι είδα το θέμα κάπως επιπόλαια, αλλά μετά την επιλογή μου μέσω της γραπτής έκθεσης, αισθάνθηκα το βάρος της ευθύνης. Για πρώτη φορά θα έμπαινα, επίσημα, στο ναό της Δημοκρατίας, εκεί όπου λαμβάνονται όλες οι αποφάσεις που αφορούν τη χώρα μας. Ήταν εμπειρία και μόνο που κάθισα στα ίδια έδρανα με τους βουλευτές, που μίλησα ενώπιον μεγάλου κοινού και που είχα την ευθύνη των λόγων μου και των συνεπειών τους.
Ερ.: Πώς αξιολογείς το θεσμό; Συμβάλλει και σε ποιο βαθμό στην βελτίωση της Δημοκρατίας;
Απ.: Φάνηκε ότι θεωρητικά είναι πολύ καλά δομημένος ο θεσμός. Θεωρώ όμως ότι μάλλον εθιμοτυπικά διεξάγεται παρά τις προσδοκίες του εμπνευστή του, Αντώνη Σαμαράκη. Υπάρχει επισημότητα, τηρούνται πρακτικά, αλλά αμφιβάλλω αν όλα όσα λέμε εμείς οι έφηβοι θα ληφθούν σοβαρά υπόψιν από τους πολιτικούς.

 

legas_vouli.jpg

Ερ.: Ποια είναι η άποψή σου για την πολιτική και τους πολιτικούς;
Απ.: Εκεί για πρώτη φορά συνειδητοποίησα πόσο πολύ μοιάζουν με τους ανθρώπους της διπλανής πόρτας. Απέναντί μας απλοί, προσιτοί, πρόθυμοι για διάλογο αλλά όχι για θέματα ουσίας και με συγκεκριμένο στόχο. Σίγουρα διέκρινα την αγωνία τους για το μέλλον της Ελλάδας, αλλά δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι με έπεισαν.
Ερ.: Νομίζεις πως ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων.
Απ.: Δεν ξέρω αν μπορούν να ανταποκριθούν, έδειξαν όμως επιμονή στην προσπάθειά τους να βγάλουν από μας φρέσκιες ιδέες και όνειρα. Κατά κάποιο τρόπο, μας παροτρύνουν να παρουσιάσουμε την εικόνα της Ελλάδας όπως τη θέλουμε για το μέλλον. Αποδέχθηκαν με προβληματισμό τη σκληρή κριτική μας για την τρέχουσα πολιτική, και αυτό με κάνει να ελπίζω ότι κάποιες απ’ τις προσδοκίες μας ίσως πραγματοποιηθούν.
Ερ.: Για ποιους λόγους πιστεύεις ότι οι νέοι αποστρέφονται την πολιτική και δεν μετέχουν στα κοινά;
Απ.: Οι νέοι αποστρέφονται τους πολιτικούς και όχι την πολιτική. Μετέχουμε στα μαθητικά συμβούλια, στα φοιτητικά, αγωνιζόμαστε για θέματα που μας αφορούν κρίνουμε αυτά που συμβαίνουν. Φαίνεται ότι δεν μετέχουμε ίσως γιατί ένα μεγάλο ποσοστό νέων είναι τόσο απογοητευμένο ή και αδιάφορο, για τη γενική κατάσταση, που προτιμά να σιωπά.
Ερ.: Η ομιλία σου στη σύνοδο της Βουλής των Εφήβων αφορούσε την διαφθορά. Τι σε θυμώνει από την σημερινή εικόνα και τι νομίζεις ότι πρέπει να γίνει;
Απ.: Το έναυσμα για την ερώτησή μου ήταν η τοποθέτηση του προέδρου της Βουλής κου Σιούφα. Επισήμανε για μια φορά ακόμη ότι η δεινή κατάσταση της χώρας οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά οφείλεται στο σύντομο ελεύθερο βίο της. Και ‘κει ρώτησα: «δεν οφείλεται άραγε και στην κατάχρηση του δημοσίου χρήματος από επιτήδειους, και θρασείς που μας εκπροσωπούν και μας εκμεταλλεύονται; Όταν επί ένα μήνα στην τηλεόραση βλέπουμε για συνδιαλλαγή και διαφθορά πολιτικών και δημοσιογράφων τι μπορεί να σκεφτεί ένας νέος;
Ερ.: Θα ήθελες να ασχοληθείς με την πολιτική μελλοντικά;
Απ.: Ναι, αλλά, δεν ξέρω αν θ’ αποκτήσω εκείνα τα εφόδια που θα με οδηγήσουν στην Βούλη.

 

Η ΕΡΕΥΝΑ 26 Ιανουαρίου 2008, αρ. φύλλου 14817,   σελίδα 18 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr