«Το 65% των μοσχευμάτων στην Κίνα προέρχεται από θανατοποινίτες»

0 289

Πάνω από το 65% των οργάνων που μεταμοσχεύονται στην Κίνα προέρχονται από εκτελεσμένους θανατοποινίτες, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της China Daily. Ο υπουργός Υγείας της χώρας χαρακτηρίζει το αναφερόμενο γεγονός ανάρμοστο και δυνητικά επικίνδυνο. Πρόκειται για μια σπάνια παραδοχή για τη βιομηχανία μεταμοσχεύσεων της Κίνας.

Οι εκτελεσμένοι κρατούμενοι «οπωσδήποτε δεν είναι η κατάλληλη πηγή για μοσχεύματα», δήλωσε στην εφημερίδα ο υφυπουργός Υγείας Χουάνγκ Τζιεφού.

Προκειμένου να απαλλαγεί η Κίνα από την «μακρόχρονη εξάρτηση» της από τη χρήση οργάνων που προέρχονται από θανατοποινίτες, η Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού στην Κίνα εγκαινίασε χθες ένα εθνικό σύστημα δωρεάς οργάνων, με στόχο τον τερματισμό του ευρέως διαδεδομένου λαθρεμπορίου οργάνων, χάρη στο οποίο οι ασθενείς που έχουν χρήματα λαμβάνουν μοσχεύματα αψηφώντας τη λίστα αναμονής και παρακάμπτοντας άλλους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, αναφέρεται στο σημερινό δημοσίευμα.

Η Κίνα, σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, εκτελεί περισσότερους κατάδικους από κάθε άλλη χώρα στον κόσμο. Ο ακριβής αριθμός των εκτελέσεων όμως δεν είναι γνωστός καθώς το Πεκίνο δεν κάνει καμία σχετική ανακοίνωση.

Η Κίνα θέσπισε νόμους για τις μεταμοσχεύσεις μόλις το 2007 μετά από καταγγελίες για αφαίρεση οργάνων από εκτελεσθέντες, χωρίς αυτοί να είχαν εκφράσει σχετική επιθυμία. Η νομοθεσία απαγορεύει πλέον το λαθρεμπόριο οργάνων καθώς και τον «τουρισμό» ξένων που αγοράζουν όργανα χωρίς να μπαίνουν σε λίστες αναμονής. Οι κανονισμοί αναφέρουν πως οι θανατοποινίτες μπορούν να συμφωνούν στην μεταμόσχευση των οργάνων τους μόνο εάν προορίζονται για συγγενείς τους, χωρίς ωστόσο αυτό να αλλάξει κάτι στην πραγματικότητα.

Επίσημες εκτιμήσεις αναφέρουν πως 1,5 εκατ. Κινέζοι χρειάζονται μεταμοσχεύσεις κάθε χρόνο, όμως ετησίως γίνονται μόλις 10.000 τέτοιες επεμβάσεις λόγω της μεγάλης έλλειψης δωρητών οργάνων, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr