Το μπλακ άουτ στο διαδίκτυο

Το μπλακ άουτ στο διαδίκτυο της περασμένης εβδομάδας μπορεί να ήταν βραχύβιας διάρκειας και να αποκαταστάθηκε τις απογευματινές ώρες ωστόσο οι επιπτώσεις του δεν υπήρξαν διόλου ευκαταφρόνητες.

0 256

Το μπλακ άουτ στο διαδίκτυο της περασμένης εβδομάδας μπορεί να ήταν βραχύβιας διάρκειας και να αποκαταστάθηκε τις απογευματινές ώρες ωστόσο οι επιπτώσεις του δεν υπήρξαν διόλου ευκαταφρόνητες.

Το προχθεσινό μπλακ άουτ στο διαδίκτυο μπορεί να ήταν βραχύβιας διάρκειας και να αποκαταστάθηκε τις απογευματινές ώρες ωστόσο οι επιπτώσεις του δεν υπήρξαν διόλου ευκαταφρόνητες. Ούτε λίγο, ούτε πολύ υπολογίζεται ότι τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα είχαν ως αποτέλεσμα να «παγώσουν» οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και να καταρρεύσουν ολόκληροι τομείς δραστηριότητας όπως στις τράπεζες, στις αγοραπωλησίες του Χρηματιστηρίου, τις τηλεπικοινωνίες και αλλού. Καθηγητής Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου υπολόγισε το κόστος του μπλακ άουτ σε 16 εκατομμύρια ευρώ σε μια διάρκεια διακοπής 6,5 ωρών καθώς έχει διαπιστωθεί ότι οι επιχειρήσεις πραγματοποιούν περίπου δύο εκατομμύρια ηλεκτρονικές συναλλαγές σε ετήσια βάση και σε εκάστη εξ αυτών διακινούνται περίπου 2.000 ευρώ κατά μέσο όρο.
Βεβαίως το τίμημα δεν ήταν αποκλειστικά οικονομικό αλλά και ευρύτερο αφού το Internet εξυπηρετεί σήμερα γύρω στα 2,5 εκατομμύρια συνδέσεις και τουλάχιστον οι 100.000 είχαν αποκλειστεί από την επικοινωνία την ώρα της διακοπής. Τούτο αποτελεί την καλύτερη διαπίστωση της εμβέλειας που έχει αποκτήσει το διαδίκτυο ως μέσο επικοινωνίας και συναλλαγών, αναδεικνύει το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στον επαγγελματικό, κοινωνικό, οικονομικό, πολιτιστικό, εκπαιδευτικό χώρο, ένας ρόλος που φθάνει σε αρκετές περιπτώσεις στην παραμόρφωση και την εξάρτηση.
Πέραν όλων αυτών αποτελεί πράγματι απαράδεκτη κατάσταση να επέρχεται το νέκρωμα της ψηφιακής επικοινωνίας επειδή δύο εργολάβοι στο Κάστρο Βοιωτίας και το Χιλιομόδι δεν φρόντισαν να λάβουν μέτρα προστασίας και έγιναν αφορμή να κοπούν οι οπτικές ίνες. Αποδεικνύεται πως στην Ελλάδα ακόμα και της ψηφιακής τεχνολογίας ισχύει το αμίμητο «μπάστε σκύλοι αλέστε και αλεστικά μη δίνετε», τουτέστιν κάνετε τη δουλειά σας και αδιαφορήστε για τα υπόλοιπα. Είναι πράγματα αυτά; Να γίνονται εργασίες σε χώρο όπου υπάρχουν γραμμές του Internet και να μην υπάρχει ένας υπεύθυνος να τους επιστήσει την προσοχή ή κάποια υπηρεσία να προλάβει την επιπολαιότητά τους; Όχι για κανένα άλλο λόγο αλλά θέλουν να μιλάνε κάποιοι και για ηλεκτρονικούς… πολέμους, οι κακόμοιροι.

Του Λάζαρου Τσουμένη

Η ΕΡΕΥΝΑ 10 Νοεμβρίου 2007, αρ. φύλλου 14762,   σελίδα 6 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr