Συνήγορο την Τουρκία βρήκαν τα Σκόπια
Τη στήριξη του… (δικού μας) κουμπάρου Τ. Ερντογάν εξασφάλισαν χθες τα Σκόπια, καθώς μετά τη συνάντησή του με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ν. Γκρουέφσκι στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρωθυπουργός αποδοκίμασε έντονα την πολιτική της Ελλάδας στο θέμα του ονόματος, στέλνοντας ένα ακόμη ανησυχητικό μήνυμα ενόψει της επίσκεψης Καραμανλή στην Τουρκία.
Τη στήριξη του… (δικού μας) κουμπάρου Τ. Ερντογάν εξασφάλισαν χθες τα Σκόπια, καθώς μετά τη συνάντησή του με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ν. Γκρουέφσκι στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρωθυπουργός αποδοκίμασε έντονα την πολιτική της Ελλάδας στο θέμα του ονόματος, στέλνοντας ένα ακόμη ανησυχητικό μήνυμα ενόψει της επίσκεψης Καραμανλή στην Τουρκία. Ο κ. Ερντογάν χαρακτήρισε «κακή και λανθασμένη» την θέση της Ελλάδας ότι η «Μακεδονία» θα πρέπει να αλλάξει το όνομά της προκειμένου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και τόνισε ότι «κάθε χώρα πρέπει να σεβασθεί την ανεξαρτησία και το όνομα της Μακεδονίας». «Εάν ένα ή δυο κράτη (από τις τρεις υποψήφιες Αλβανία, Κροατία, ΠΓΔΜ) δεν γίνουν δεκτές στο ΝΑΤΟ, τότε θα υπάρξουν συνέπειες στην περιοχή», δήλωσε ο κ. Ερντογάν. Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, ο οποίος εξασφάλισε δεσμεύσεις και για ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας των δυο χωρών, έσπευσε να προσφέρει στην Άγκυρα και ανταλλάγματα στην τουρκική μειονότητα του 3,5% του συνολικού πληθυσμού, υποσχόμενος ότι θα υποστηρίξει το άνοιγμα τουρκικών σχολείων και τη θέσπιση τεσσάρων θέσεων βουλευτών για την εκπροσώπηση της μειονότητας. Ενδεικτικό της αμηχανίας που προκαλεί στην Αθήνα καταρχήν η κινητικότητα των Σκοπιανών, αλλά και η στάση της κυβέρνησης Ερντογάν, ήταν η δήλωση της κ. Μπακογιάννη από τη Μόσχα, όπου αρκέσθηκε να δηλώσει ότι η Τουρκία «θα έπρεπε να γνωρίζει ότι τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. έχουν δικαιώματα και τη δυνατότητα να τα ασκούν και ότι τόσο η Τουρκία όσο και τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν ενημερωθεί για το κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα ασκήσει η Ελλάδα το δικαίωμα του βέτο».
«Αντεπίθεση»
Η σκοπιανή κυβέρνηση έχει εξαπολύσει διπλωματική αντεπίθεση προκειμένου να προωθήσει τις θέσεις της και ο υπουργός Εξωτερικών Α. Μιλοσόσκι σε σύσκεψη που είχε χθες με όλους τους πρέσβεις της ΠΓΔΜ στο εξωτερικό, χαρακτήρισε το δικαίωμα του βέτο που έχει η Ελλάδα ως «πυρηνικό όπλο» το οποίο, εάν είναι «σοβαρή χώρα», δεν θα χρησιμοποιήσει. «Το δικαίωμα του βέτο είναι σαν να έχεις στη διάθεσή σου ένα πυρηνικό όπλο. Το πώς και εάν θα το χρησιμοποιήσεις εξαρτάται από τη σοβαρότητα της κάθε χώρας που το έχει στη διάθεσή της. Πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι σοβαρή χώρα και θα το σκεφθεί δυο φορές πριν καταφύγει σε αυτή την επιλογή λόγω των δυσάρεστων συνεπειών που θα υπάρξουν και για την ίδια», δήλωσε ο κ. Μιλοσόσκι.
Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ