Στο στόχαστρο τώρα και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα
Παρουσιάστηκε ως ένα εντελώς αθώο υποκατάστατο του τσιγάρου, η ιδανική λύση για όσους προσπαθούν να απαλλαγούν από τη βλαβερή συνήθεια. Πολύ καλό για να είναι αληθινό: δειγματοληπτικοί έλεγχοι έδειξαν ότι ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν καρκινογόνες και τοξικές ουσίες.
Παρουσιάστηκε ως ένα εντελώς αθώο υποκατάστατο του τσιγάρου, η ιδανική λύση για όσους προσπαθούν να απαλλαγούν από τη βλαβερή συνήθεια. Πολύ καλό για να είναι αληθινό: δειγματοληπτικοί έλεγχοι έδειξαν ότι ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν καρκινογόνες και τοξικές ουσίες.
Παρουσιάστηκε ως ένα εντελώς αθώο υποκατάστατο του τσιγάρου, η ιδανική λύση για όσους προσπαθούν να απαλλαγούν από τη βλαβερή συνήθεια. Πολύ καλό για να είναι αληθινό: δειγματοληπτικοί έλεγχοι έδειξαν ότι ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν καρκινογόνες και τοξικές ουσίες. Μια από τις τοξικές ουσίες που περιέχει το ηλεκτρονικό τσιγάρο χρησιμοποιείται στα αντιψυκτικά, σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDΑ).
Τα ευρήματα της έρευνας αναιρούν τους ισχυρισμούς των κατασκευαστών του e-cigarette, όπως είναι γνωστό διεθνώς, ότι το προϊόν τους είναι μια ασφαλής εναλλακτική λύση για το κάπνισμα και ότι περιέχει κάτι περισσότερο από υδρατμό. Αυτό το «κάτι περισσότερο» είναι πολύ μικρές ποσότητες νικοτίνης και γλυκόλης προπυλενίου, η οποία χρησιμοποιείται για τη δημιουργία τεχνητού καπνού στον κινηματογράφο και το θέατρο. Όταν θερμανθεί, το υγρό αυτό μετατρέπεται σε ατμό, τον οποίο οι χρήστες «φουμάρουν» μέσω της ηλεκτρονικής συσκευής, αντικαθιστώντας την εξάρτηση και την απόλαυση που νιώθουν με το πραγματικό τσιγάρο.
Η ανάλυση
Η αμερικανική υπηρεσία ανέλυσε 19 τύπους φίλτρων στα οποία περιέχεται η γλυκόλη και δύο ηλεκτρονικά τσιγάρα, ένα που προωθείται από την εταιρεία ΝJoy και ένα από τη Smoking Εverywhere. Από την ανάλυση διαπιστώθηκε ότι αρκετά από τα φίλτρα περιείχαν ανιχνεύσιμα επίπεδα σε νιτροσαμίνες, ουσίες που έχουν ανιχνευθεί στον καπνό και είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο. Σε ένα φίλτρο της εταιρείας Smoking Εverywhere εντοπίστηκε γλυκόλη διεθυλενίου, μια ουσία που χρησιμοποιείται στα αντιψυκτικά. Με αυτή την ουσία είχε αντικατασταθεί σε οδοντόκρεμεςμαϊμού η γλυκερίνη, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι στον κόσμο. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων δεν είναι πάντως σε θέση να βεβαιώσει τι είδους επιπτώσεις έχουν η γλυκόλη διεθυλενίου και άλλες καρκινογόνες ουσίες, όταν εισάγονται στον ανθρώπινο οργανισμό από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Γ
ια να αντικρούσει τα ευρήματα της υπηρεσίας, η Ένωση Ηλεκτρονικού Τσιγάρου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι οι δοκιμές της FDΑ «ήταν πολύ λίγες για να οδηγήσουν σε ασφαλή και αξιόπιστα συμπεράσματα». Σημειώνει, επιπλέον, ότι τα προϊόντα της πωλούνται μόνο σε ενηλίκους. Εκπρόσωπος της ΝJoy υποστήριξε ότι ανεξάρτητοι ερευνητές βρήκαν εντελώς αβλαβή τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Κατασκευάζονται εξ ολοκλήρου στην Κίνα Τα περισσότερα ηλεκτρονικά τσιγάρα κατασκευάζονται εξ ολοκλήρου στην Κίνα και, όπως σημειώνει η FDΑ, υπόκεινται σε ελλιπή ποιοτικό έλεγχο. «Γνωρίζαμε ελάχιστα πράγματα γι΄ αυτά τα προϊόντα και δεν είχαμε πληροφορίες για τη νικοτίνη ή άλλες ουσίες που περιέχουν», δήλωσε ο υποδιευθυντής της αμερικανικής υπηρεσίας Γιούσουα Σέιρφσταϊν.
Όπως διαπιστώθηκε από τις προκαταρκτικές έρευνες, ορισμένα από αυτά περιέχουν νικοτίνη μολονότι οι κατασκευαστές τους ισχυρίζονται το αντίθετο. Έπειτα από αυτά τα ευρήματα, η FDΑ χαρακτήρισε τα e-cigarettes «ναρκωτικές συσκευές» και ζήτησε την απαγόρευση της εισαγωγής τους στις ΗΠΑ. Απαντώντας, η Ένωση Ηλεκτρονικών Τσιγάρων μήνυσε την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων υποστηρίζοντας ότι δεν έχει δικαιοδοσία ελέγχου στα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Οι ουσίες που ανιχνεύθηκαν δεν είναι το μόνο για το οποίο κατηγορούνται τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Σύμφωνα με οργανώσεις για τη δημόσια υγεία, το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει στόχο τον νεαρό κόσμο και μπορεί να γίνει «προθάλαμος» για το κανονικό τσιγάρο.