Σε επιφυλακή ο νομός λόγω χιονοπτώσεων
Σε επιφυλακή τίθεται ο μηχανισμός της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Τρικάλων, για την αντιμετώπιση εκτάκτων ακραίων καιρικών φαινομένων, καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας όπως ανακοινώθηκε, τις επόμενες μέρες 14,15 και 16 Δεκεμβρίου, επίκεινται χιονοπτώσεις σε ολόκληρο το νομό.
Σε επιφυλακή τίθεται ο μηχανισμός της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Τρικάλων, για την αντιμετώπιση εκτάκτων ακραίων καιρικών φαινομένων, καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας όπως ανακοινώθηκε, τις επόμενες μέρες 14,15 και 16 Δεκεμβρίου, επίκεινται χιονοπτώσεις σε ολόκληρο το νομό.
Σε επιφυλακή τίθεται ο μηχανισμός της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Τρικάλων, για την αντιμετώπιση εκτάκτων ακραίων καιρικών φαινομένων, καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας όπως ανακοινώθηκε, τις επόμενες μέρες 14,15 και 16 Δεκεμβρίου, επίκεινται χιονοπτώσεις σε ολόκληρο το νομό. Μπροστά σε αυτές τις καιρικές εξελίξεις, το γραφείο Πολιτικής προστασίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Τρικάλων επισημαίνει εκ νέου τις αρμοδιότητες του κάθε εμπλεκόμενου φορέα, προκειμένου, όπως εξηγεί να βρίσκεται σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει κάθε φυσική καταστροφή.
Ποιες είναι οι ευθύνες…
Πιο συγκεκριμένα τονίζεται πως θα πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα ρίψης αλατιού κατά μήκος των χιονισμένων οδών ώστε να μη διακόπτεται η κυκλοφορία, όπως και τα παρακάτω:
– Να τονισθούν οι υφιστάμενες διαγραμμίσεις των οδοστρωμάτων όπου αυτές έχουν αποχρωματιστεί και είναι δυσδιάκριτες και να επανατοποθετηθούν πινακίδες σημάνσεως και δείκτες ύψους χιονιού όπου ενδεχομένως έχουν καταστραφεί ή δεν έχουν ορατότητα.
– Να απομακρυνθούν τα πρόχειρα φράγματα και άλλα υλικά που υπάρχουν στους ποταμούς, στους χείμαρρους και στα ρυάκια των περιοχών, για την αποκατάσταση της ομαλής ροής των υδάτων, ώστε να αποφευχθούν καταστροφικές πλημμύρες και ζημιές στις περιουσίες των πολιτών.
-Να υπάρχει άμεση δυνατότητα διαθέσεως αποχιονιστικών μηχανημάτων με τους χειριστές τους για συνεχή εργασία σε περιόδους εκτάκτων καιρικών φαινομένων.
– Να υπάρχει συνεχής επαφή και επικοινωνία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοικήσεως Τρικάλων ( Γραφείο Πολιτικής Προστασίας, Τεχνικές Υπηρεσίες, Αστυν.Διεύθυνση, Πυροσβεστική Υπηρεσία κλπ) και να υπάρχει διαρκής ενημέρωση για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων.
– Να παρακολουθούνται τα Δελτία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) που μεταδίδονται από τα Μέσα Ενημερώσεως και να γνωστοποιείται το περιεχόμενο τους, όταν πρέπει, στους κατοίκους της περιοχής και ιδιαίτερα στους κτηνοτρόφους, προκειμένου να λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα.
– Να λαμβάνεται μέριμνα για την τοποθέτηση ικανής ποσότητας χαλικιού και ψιλής άμμου σε επικίνδυνα σημεία των οδών για την πρόληψη ατυχημάτων σε περιόδους χιονοπτώσεων και παγετού.
Επίσης θα πρέπει να υπάρχουν οργανωμένες ομάδες διασώσεως εφοδιασμένες με τα απαραίτητα μέσα και υλικά και ιδιαίτερα στοιχειώδες υγειονομικό και θερμαντικό υλικό για δυνατότητα παροχής αμέσου βοηθείας σε παγιδευμένα στα χιόνια αυτοκίνητα, άτομα ή ζώα.
Τέλος επισημαίνεται πως απαιτείται ειδικότερα τόσο από τους Οργανωμένους φορείς όσο και από τους πολίτες, οι οποίοι πρέπει να μεταβληθούν σε ενεργητικούς συμμέτοχους στην αποσόβηση της εκτάκτου ανάγκης και να ενισχυθεί η συνεργασία τους με την Πολιτεία. Πρωτεύοντα ρόλο σ’ αυτή την προσπάθεια μπορούν να παίξουν οι "Εθελοντικές Ομάδες Πολιτών".
Η ΕΡΕΥΝΑ 14 Δεκεμβρίου 2007, αρ. φύλλου 14787, σελίδα 8
του Αποστόλη Ζώη