Οι κάτοικοι της Καλαμπάκας έχουν κακές διατροφικές συνήθειες!

Αν και ζούμε στην ύπαιθρο, οι διατροφικές μας συνήθειες είναι σε μεγάλο βαθμό ανθυγιεινές με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία μας. Τα συμπεράσματα εργασίας που πραγματοποιήθηκε την τελευταία διετία σε συνεργασία με το Α’ ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και αναφέρεται στις διατροφικές συνήθειες ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών, είναι αποκαλυπτικά.

woman-faghto-3.jpg
0 261

Αν και ζούμε στην ύπαιθρο, οι διατροφικές μας συνήθειες είναι σε μεγάλο βαθμό ανθυγιεινές με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία μας. Τα συμπεράσματα εργασίας που πραγματοποιήθηκε την τελευταία διετία σε συνεργασία με το Α’ ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και αναφέρεται στις διατροφικές συνήθειες ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών, είναι αποκαλυπτικά. Αν και ζούμε στην ύπαιθρο, οι διατροφικές μας συνήθειες είναι σε μεγάλο βαθμό ανθυγιεινές με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία μας. Τα συμπεράσματα εργασίας που πραγματοποιήθηκε την τελευταία διετία σε συνεργασία με το Α’ ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και αναφέρεται στις διατροφικές συνήθειες ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών, είναι αποκαλυπτικά. Όπως προκύπτει από τη μελέτη, οι κάτοικοι άνω των 65 ετών καταναλώνουν εβδομαδιαίως, 4-5 μερίδες περισσότερο κόκκινο κρέας από τις συνιστώμενες και 5-7 λιγότερο λευκό κρέας (1-2 μερίδες πουλερικά και 4-5 ψάρι). Καταναλώνουν περίπου ένα αυγό την ημέρα, ενώ η πρόσληψη ξηρών καρπών, πατατών, δημητριακών, ελαιόλαδου και γλυκών κυμαίνεται στα επίπεδα των διατροφικών οδηγιών. Η κατανάλωση οσπρίων και γαλακτοκομικών είναι σημαντικά αυξημένη, ενώ η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι σημαντικότερα μειωμένη . Η πρόσληψη οινοπνεύματος είναι οριακά αυξημένη πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, οι διατροφικές συνήθειες στα ηλικιωμένα άτομα στην επαρχία Καλαμπάκας αποκτούν τον χαρακτήρα μιας ανθυγιεινής διατροφής. Το αποτέλεσμα αυτό, διαπιστώνουν, αποτελεί λογική συνέπεια διότι εκτός από την οικονομική δυσχέρεια στους ηλικιωμένους υπάρχει έλλειψη ενδιαφέροντος για το φαγητό, δυσκολία στην προμήθεια, στην προετοιμασία και στη μάσηση του φαγητού. Τέλος διαπιστώνουν ακόμα πως το προστιθέμενο φορτίο στη νοσηρότητα εξαιρετικά των χρόνιων νοσημάτων των ηλικιωμένων της περιοχής μπορεί να οφείλεται και σε αυτές τις διατροφικές συνήθειες της ανθυγιεινής διατροφής που καταγράφηκε στη μελέτη. Να σημειώσουμε πως η συγκεκριμένη μελέτη παρουσιάστηκε στο 10ο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρίας, το οποίο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ο συμπολίτης μας γιατρός Δρ. Αθανάσιος Μ. Νάτσης – Ειδικός Γενικής Ιατρικής παρουσίασε αυτή τη σημαντική και πρωτότυπη επιστημονική εργασία , αφού έγινε δεκτή από την Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr