Ξεπέρασαν τα 1.000 τα κρούσματα της νέας γρίπης στην Ελλάδα
Ξεπέρασαν τα 1.000 τα κρούσματα της νέας γρίπης στη χώρα μας, ενώ παγκοσμίως περί τις 200.000 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον ιό Η1Ν1. Δοκιμές των εμβολίων σε ανθρώπους ξεκινούν οι φαρμακοβιομηχανίες.
Ξεπέρασαν τα 1.000 τα κρούσματα της νέας γρίπης στη χώρα μας, ενώ παγκοσμίως περί τις 200.000 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον ιό Η1Ν1. Δοκιμές των εμβολίων σε ανθρώπους ξεκινούν οι φαρμακοβιομηχανίες. Ξεπέρασαν τα 1.000 τα κρούσματα της νέας γρίπης στη χώρα μας, ενώ παγκοσμίως περί τις 200.000 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον ιό Η1Ν1. Δοκιμές των εμβολίων σε ανθρώπους ξεκινούν οι φαρμακοβιομηχανίες.
Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της γρίπης που εκδίδει το ΚΕΕΛΠΝΟ από τις 29/7 έως και την Τετάρτη, 5 Αυγούστου, επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 272 επιπλέον κρούσματα νέας γρίπης Α (Η1Ν1) στην Ελλάδα ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 1.002.
Τα περισσότερα κρούσματα εμφανίζονται στην Αττική (460) και ακολουθούν η Κρήτη (159), τα Ιόνια νησιά (127) και η Κεντρική Μακεδονία (87).
Πάντως το ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρει ότι η δραστηριότητα της γρίπης στη χώρα μας βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με αυτά της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς και ότι οι εκδηλώσεις συνεχίζουν να είναι ήπιες στην πλειονότητα των περιπτώσεων.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, τις τελευταίες έξι μέρες κατεγράφησαν 338 θάνατοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), συνολικά παγκοσμίως οι θάνατοι εξαιτίας της νέας γρίπης έχουν ανέλθει σε 1.154.
Μεγάλη αύξηση παρουσιάζει ο αριθμός των θυμάτων στην Αργεντινή, καθώς μέσα σε διάστημα 15 ημερών διπλασιάστηκε και έφτασε από 165 σε 337. Μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων καταγράφεται μόνον στις ΗΠΑ (353).
Όπως έγινε γνωστή, μεγάλη ελβετική φαρμακοβιομηχανία ήδη ξεκίνησε τις δοκιμές πανδημικού εμβολίου σε ανθρώπους, σε Βρετανία, Γερμανία και ΗΠΑ, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται άλλες δύο μεγάλες εταιρείες.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η διαδικασία παρασκευής των εμβολίων κατά της νέας γρίπης Α (H1N1) βρίσκεται εντός των χρονοδιαγραμμάτων και οι πρώτες εγκρίσεις του παρασκευάσματος είναι πιθανό να δοθούν τον Σεπτέμβριο.
Όπως δήλωσε η Μαρί-Πολ Κάινι, διευθύντρια του τμήματος εμβολίων του διεθνούς οργανισμού, τα πρώτα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών αναμένονται στις αρχές του επόμενου μήνα και αυτές οι δοκιμές θα δείξουν εάν θα χρειαστούν μία ή δύο δόσεις για την επίτευξη της ανοσίας.
Σε κάθε περίπτωση, ο ΠΟΥ διαβεβαίωσε ότι οι διαδικασίες διανομής των εμβολίων κατά της νέας γρίπης Α (H1N1) που βρίσκονται στο στάδιο της παρασκευής δεν θα επισπευσθούν εις βάρος της ποιότητας του παρασκευάσματος.
Μετά τους φόβους που εκφράσθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης, «πρέπει να διαβεβαιώσουμε το κοινό ότι οι διαδικασίες για την αδειοδότηση εμβολίων κατά της πανδημίας […] είναι αυστηρές και δεν διακυβεύουν την ασφάλεια και την ποιότητα των ελέγχων» εξηγεί ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του.
Στην ίδια ανακοίνωση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προσθέτει ωστόσο ότι «οι χρονικοί περιορισμοί σημαίνουν ότι τα κλινικά δεδομένα θα είναι αναπόφευκτα περιορισμένα όταν θα διανεμηθούν τα πρώτα εμβόλια κατά της πανδημίας».
Για τον λόγο αυτό συνιστά «σε όλες τις χώρες που θα διαθέσουν το εμβόλιο να ασκούν εντατική εποπτεία όσον αφορά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα» του παρασκευάσματος όταν θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί.
Newsroom ΔΟΛ