Ναρκωτικά – Αναγκαία η ίδρυση και λειτουργία θεραπευτικής μονάδας στα Τρίκαλα

Ερώτηση του κ. Χρήστου Χάϊδου στη Βουλή για τα Ναρκωτικά.
Το ζήτημα των ναρκωτικών είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για την κοινωνία. Χαρακτηρίζεται από πολλούς –και δεν αποτελεί υπερβολή- σαν κοινωνική μάστιγα, ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους. Επισημαίνω ότι ένας στους δέκα εφήβους ηλικίας 14 έως 17 ετών έχει κάνει χρήση παράνομης ουσίας.

0 418

Ερώτηση του κ. Χρήστου Χάϊδου στη Βουλή για τα Ναρκωτικά.
Το ζήτημα των ναρκωτικών είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για την κοινωνία. Χαρακτηρίζεται από πολλούς –και δεν αποτελεί υπερβολή- σαν κοινωνική μάστιγα, ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους. Επισημαίνω ότι ένας στους δέκα εφήβους ηλικίας 14 έως 17 ετών έχει κάνει χρήση παράνομης ουσίας.

Κύριε Υπουργέ, κύριοι Συνάδελφοι,

Το ζήτημα των ναρκωτικών είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για την κοινωνία. Χαρακτηρίζεται από πολλούς –και δεν αποτελεί υπερβολή- σαν κοινωνική μάστιγα, ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους. Επισημαίνω ότι ένας στους δέκα εφήβους ηλικίας 14 έως 17 ετών έχει κάνει χρήση παράνομης ουσίας.
Δύο έννοιες, εφηβεία και ναρκωτικά, που με την ευρεία φιλοσοφική τους θεώρηση είναι πέρα για πέρα αντίθετες και διαφορετικές, συναντιούνται, με δραματικές επιπτώσεις για τους χρήστες. Ελπιδοφόρα η πρώτη, η εφηβεία, ζοφερή η δεύτερη, τα ναρκωτικά. Εφηβεία σημαίνει δύναμη, αισιοδοξία, ζωντάνια, ενώ ναρκωτικά σημαίνει μαρασμός, φυγή από τη ζωή και θάνατος.
Το 50% των συνανθρώπων που βαδίζουν το Γολγοθά των ναρκωτικών προσδοκούν την Ανάσταση ζητώντας επίσημα θεραπευτική βοήθεια και είναι βέβαιο ότι τη θέλει η συντριπτική πλειοψηφία τόσο των ίδιων όσο και των γονέων τους. Είναι, λοιπόν, το ζήτημα των ναρκωτικών μεγάλο και σύνθετο πρόβλημα. Μας αγγίζει και μας αφορά όλους: πολίτες, φορείς και Πολιτεία.
Για την αντιμετώπισή του χρειάζεται σωστός σχεδιασμός, περιορισμός των αιτιών που το δημιουργούν, όπως η ανεργία των νέων και η φτώχεια και συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, με ειλικρίνεια και συνέπεια. Δυστυχώς όμως η Νέα Δημοκρατία παρασύρθηκε και ενέταξε και αυτό το ευαίσθητο ζήτημα στην προεκλογική δημαγωγία για προσπορισμό κομματικού οφέλους.
«Απαράδεκτη και απάνθρωπη» χαρακτήριζε τη λίστα ο σημερινός Πρωθυπουργός, τότε Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. «Λίστες ντροπής» τις ονόμαζε. Όμως οι λίστες αναμονής για ένταξη στα θεραπευτικά προγράμματα, αντί να μειωθούν, αυξήθηκαν από δυόμισι χιλιάδες που ήταν το 2003 σε πέντε χιλιάδες σήμερα. Αυτό δεν είναι μεγαλύτερη ντροπή, κύριοι Συνάδελφοι; Δεν είναι όνειδος;
Οι εντάξεις των χρηστών σε προγράμματα υποκατάστασης μειώθηκαν στην Περιφέρεια κατά 60%. Αλλά κι όλοι οι άλλοι δείκτες, που έχουν σχέση με τα ναρκωτικά και τις συνέπειές τους, επιδεινώθηκαν. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι οι θάνατοι από αυτά αυξήθηκαν. Ταυτόχρονα όμως οι δομές του ΟΚΑΝΑ και του ΚΕΘΕΑ δοκιμάζονται, ενώ οι Υπηρεσίες τους διαρκώς υποβαθμίζονται λόγω της υποχρηματοδότησης και των ελλείψεων προσωπικού. Για τους λόγους αυτούς οι πολίτες αγωνιούν, η κοινωνία κινητοποιείται και ζητά μέτρα, τολμηρές πολιτικές και δημιουργία νέων μονάδων, κυρίως στην Περιφέρεια.

Στα Τρίκαλα αναδείχθηκε προ τριετίας το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του παραρτήματος του Εθνικού Συμβουλίου κατά των ναρκωτικών και σε συνεργασία με όλους τους φορείς του Νομού, την Αυτοδιοίκηση, τον Ιατρικό Σύλλογο και άλλους ζητούν από το Υπουργείο την ίδρυση και λειτουργία Μονάδας Στεγνού Θεραπευτικού Προγράμματος. Στην ίδια πόλη δεκαπέντε αγωνίστριες μάνες χρηστών, ξεπερνώντας τα κοινωνικά ταμπού της επαρχίας, δημοσιοποίησαν το πρόβλημά τους και ζητούν τη λειτουργία Θεραπευτικής Μονάδος με υποκατάστατα στην πόλη για όλη τη Δυτική Θεσσαλία. Καταθέτω για τα Πρακτικά το δραματικό υπόμνημα, που αποτελεί και κραυγή αγωνίας απ’ αυτές τις ηρωίδες μητέρες.
Σημειώνω ότι με τη μεταφορά του Νοσοκομείου Τρικάλων στις νέες εγκαταστάσεις υπάρχει χώρος να λειτουργήσει αυτή η Μονάδα. Απηύθυνα ερώτηση στον αρμόδιο Υπουργό, ο οποίος μου απάντησε ότι θα περιλάβει και τα Τρίκαλα στο εθνικό πρόγραμμα κατά των ναρκωτικών, στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης. Καταθέτω για τα Πρακτικά την ερώτηση και την απάντηση. Δυστυχώς, μετά τη δημοσιοποίηση προ εξαμήνου του Εθνικού Σχεδίου Δράσης διαπιστώνουμε ότι δεν περιλαμβάνονται τα Τρίκαλα. Αυτή είναι η συνέπεια και η σοβαρότητα; Έτσι θα πείσει η Κυβέρνηση ότι προσπαθεί ειλικρινά για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών;

Κύριοι Συνάδελφοι, τα τέσσερα τελευταία χρόνια η Κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα. Μένει μόνο σε ανέξοδες διακηρύξεις και εξαγγελίες που συνοδεύονται από απογοητευτική απραξία επί της ουσίας. Και σ’ αυτήν την απραξία οι παραγωγοί και οι έμποροι ναρκωτικών κάνουν δουλειές με φούντες –το διαπιστώνουμε τελευταία απ’ αυτά που καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας- ενώ στις φυλακές της ναρκωμένης πολιτείας στήνεται πάρτι με ναρκωτικά.
Όμως το πρόβλημα των ναρκωτικών, το πρόβλημα της πρόληψης, της απεξάρτησης και της κοινωνικής επανένταξης των χρηστών δεν αντιμετωπίζεται με επικοινωνιακό τρόπο. Για να γίνει «η επαύριο της ζωής πάλι ζωή» γι’ αυτούς τους δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας, όπως είπε και ο Ελύτης, χρειάζεται σχέδιο, συνέπεια και έργο. Χρειάζονται νέες Θεραπευτικές Μονάδες.
Εσείς, κύριοι της Κυβέρνησης, με την πολιτική σας και τη στάση σας σ’ αυτό το ζήτημα θυμίζετε αυτούς που περιγράφει ο Βάρναλης σε ποίημά του σαν «δειλούς, μοιραίους και άβουλους αντάμα που προσμένουν ίσως κάποιο θάμα». Όμως, οι άνθρωποι δεν συμβιβάζονται με τα μοιραία. Οι χρήστες δεν είναι δειλοί, αλλά θύματα. Οι πολίτες δεν είναι άβουλοι και η κοινωνία δεν προοδεύει με θαύματα.
Γι’ αυτό αντιδρούν και απαιτούν αποφάσεις και πράξεις. Με επαρκή χρηματοδότηση και με έργα και όχι μόνο με διαπιστωτικές Εκθέσεις και σωστές προτάσεις Επιτροπών σαν αυτή που συζητούμε σήμερα, θα αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά το πρόβλημα των ναρκωτικών που έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις στην πατρίδα μας.

Ακολουθεί η Απάντηση του αρμόδιου Υφυπουργού Υγείας κ. Γιαννόπουλου

 

Απαντώντας στην με αριθ. 9532/6-4-2005 Ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή από τον Βουλευτή κ. Χρήστο Χάιδο, σχετικά με την Ίδρυση Θεραπευτικής Μονάδας κατά των Ναρκωτικών στο Νομό Τρικάλων, σας γνωρίζουμε ότι μεταξύ των Νέων Μονάδων Χορηγήσεως Υποκατάστατων που θα υπάρξουν στο επόμενο Εθνικό Σχέδιο Δράσης πρόθεση του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι να συμπεριληφθούν και τα Τρίκαλα, όπου σημειωτέων υπάρχει ήδη Κέντρο Πρόληψης κατά των Ναρκωτικών.

Ημερομηνία 22-4-2005

Αριθ. πρωτ.: 37321

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr