Κόστισαν 22,8 εκατομμύρια ευρώ, αξίζουν 3 εκατομμύρια
Δημοτικές Διαδικτυακές Πύλες – Τέσσερις εταιρείες μοιράστηκαν το κονδύλιο: Περισσότερα από 22 εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν σε ανάδοχες εταιρείες για την κατασκευή 469 ιστοσελίδων για Δήμους και Κοινότητες της χώρας μέσω του προγράμματος της Κοινωνίας της Πληροφορίας, με σκοπό την ενημέρωση δημοτών και πολιτών μέσω του διαδικτύου για θέματα και υπηρεσίες που αφορούν τον (κάθε) Δήμο.
Δημοτικές Διαδικτυακές Πύλες – Τέσσερις εταιρείες μοιράστηκαν το κονδύλιο: Περισσότερα από 22 εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν σε ανάδοχες εταιρείες για την κατασκευή 469 ιστοσελίδων για Δήμους και Κοινότητες της χώρας μέσω του προγράμματος της Κοινωνίας της Πληροφορίας, με σκοπό την ενημέρωση δημοτών και πολιτών μέσω του διαδικτύου για θέματα και υπηρεσίες που αφορούν τον (κάθε) Δήμο.
Περισσότερα από 22 εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν σε ανάδοχες εταιρείες για την κατασκευή 469 ιστοσελίδων για Δήμους και Κοινότητες της χώρας μέσω του προγράμματος της Κοινωνίας της Πληροφορίας, με σκοπό την ενημέρωση δημοτών και πολιτών μέσω του διαδικτύου για θέματα και υπηρεσίες που αφορούν τον (κάθε) Δήμο.
Αυτό που έχει ενδιαφέρον να δούμε είναι ότι οι περισσότεροι κόμβοι των δήμων, μεταξύ αυτών και όσων Τρικαλινών εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, έχουν υλοποιηθεί με εφαρμογές που κοστίζουν ούτε λίγο ούτε πολύ… μηδέν ευρώ.
Από τα 22,8 εκ. ευρώ ακριβώς που είναι η συνολική επιχορήγηση του έργου, οι ανάδοχες εταιρείες πήραν περίπου 60.000 ευρώ για κάθε Δήμο και το κόστος των εφαρμογών που τοποθέτησαν είναι σχεδόν μηδενικό.
Διευκρινίζουμε ότι, δεν αναφερόμαστε σε όλες τις εφαρμογές που προστέθηκαν στις ιστοσελίδες, όπως παραδείγματος χάρη οι υπηρεσίες online αποστολής αιτημάτων και έκδοσης πιστοποιητικών (θα εξηγήσουμε όμως παρακάτω ότι ακόμη και αυτά είναι λίγα μπροστά στα εκατομμύρια που πληρώσαμε).
Αρχικά, ας σταθούμε στον σχεδιασμό και την φιλοξενία των ιστοσελίδων των Δήμων. Οι εφαρμογές που χρησιμοποιήθηκαν (συστήματα διαχείρισης περιεχομένου ή CMS) ήταν στο μεγαλύτερο ποσοστό ανοιχτού κώδικα (πρόκειται για εφαρμογές οι οποίες διατίθενται δωρεάν συνήθως ή επί πληρωμή και ο καθένας μπορεί και έχει το δικαίωμα να επέμβει στον κώδικα της εφαρμογής ώστε να το τελειοποιήσει, αρκεί να αναφέρει όλους όσοι συνεισέφεραν).
Αυτό είναι πολύ φυσιολογικό και καλό να γίνεται, καθώς πολλές από τις εφαρμογές που κυκλοφορούν στην αγορά, παρότι δεν είναι επί πληρωμή, ξεπερνούν σε δυναμική και υποστήριξη πολλές ακριβοπληρωμένες εφαρμογές κατασκευής ιστοσελίδων μεγάλων εταιρειών. Ωστόσο είναι ένα κόστος το οποίο θα πρέπει να αφαιρεθεί από τον συνολικό προϋπολογισμό εφόσον δεν υπάρχει κόστος.
Δεύτερο στοιχείο που προκαλεί εντύπωση είναι σχεδιασμός ή αλλιώς το webdesign. Όλα τα συστήματα πλέον έρχονται με έτοιμους σχεδιασμούς (ή αλλιώς, πρότυπα). Στην περίπτωση των Δημοτικών διαδικτυακών πυλών, οι σχεδιασμοί των ιστοσελίδων ήταν πανομοιότυποι, κάτι το οποίο ενισχύει την ένδειξη ότι, οι ανάδοχες εταιρείες ελαχιστοποίησαν ακόμη περισσότερο το κόστος κατασκευής των portals, αφού χρησιμοποίησαν ένα ίδιο πρότυπο και το τοποθέτησαν σε όσο περισσότερες σελίδες είχαν αναλάβει.
Τρίτο στοιχείο είναι το περιεχόμενο και οι εφαρμογές που προστέθηκαν. Σε αυτή την περίπτωση συμβαίνει αυτό που εξηγήσαμε παραπάνω. Οι ίδιες εφαρμογές, πολλές φορές τα ίδια λόγια, το ίδιο μενού με τα μηνύματα των Δήμων. Τα πανομοιότυπα site εκτός του ότι δεν αποσκοπούν στην ανάδειξη της διαφορετικότητας των Δήμων για ακόμη μια φορά μειώνουν το κόστος κατά πολύ.
Πόσες μέρες τους πήρε;
Αυτό που γνωρίζουν καλά όσοι ασχολούνται με την κατασκευή ιστοσελίδων, είναι ότι, ένα site, μπορεί να σχεδιαστεί και να στηθεί online σε χρόνο από μια βδομάδα ως ένα μήνα. Αν το ζητούμενο όμως είναι να στηθούν 500 site με το ίδιο περιεχόμενο, τις ίδιες εφαρμογές και συγκεκριμένα στοιχεία, το πολύ να χρειαστούν μερικές ώρες ακόμη και να μην ξοδευτεί… φράγκο.
Αυτό ονομάζεται από τους σχεδιαστές ως quickstart. Τα site έρχονται συμπιεσμένα, έτοιμα με τις εφαρμογές τους και αποσυμπιέζονται στον server μαζί με τις πληροφορίες που προστίθενται στους κατάλληλους πίνακες στις βάσεις δεδομένων.
Με απλά λόγια, μπορεί ο καθένας να καθυστερήσει στην κατασκευή ενός site, ωστόσο το ίδιο site, μπορεί με το πάτημα ενός κουμπιού να το ανεβάσει σε εκατοντάδες άλλους servers χωρίς να ιδρώσει καθόλου.
Τρικαλινά δεδομένα
Το πρόγραμμα Δημοτικές Διαδικτυακές Πύλες της “Κοινωνίας της Πληροφορίας” επιδότησε στην περιοχή μας την κατασκευή 19 ιστότοπων για ισάριθμους δήμους.
Οι ιστοσελίδες αυτές είναι οι εξής:
Δήμος Αιθήκων www.ETHIKES.gov.gr, Δήμος Βασιλικής: www. VASILIKI.gov.gr, Δήμος Γόμφων: www.GOMFI.gov.gr, Δήμος Εστιαιώτιδας: www.ESTIEOTIDA.gov. gr, Δήμος Καλαμπάκας: www. KALAMBAKA.gov.gr, Δήμος Καλλιδένδρου: www.KALLIDENDRO.gov.gr, Δήμος Καστανιάς: www.KASTANIA.gov.gr, Δήμος Κλεινοβού: www.KLINOVO.gov.gr, Δήμος Κόζιακα: www.KOZIAKAS.gov.gr, Δήμος Μαλακασίου: www.MALAKASIO.gov.gr, Δήμος Μεγάλων Καλυβιών: www.MEGALAKALIVIA.gov.gr, Δήμος Οιχαλίας: www.lCHALIA.gov.gr, Δήμος Παραληθαίων: www.PARALITHEON.gov.gr, Δήμος Πελινναίων: www.PELINNAION.gov.gr, Δήμος Πιαλείων: www.PIALION.gov.gr, Δήμος Πινδέων: www.PINDEON.gov.gr, Δήμος Πύλης: www.PILI.gov.gr, Δήμος Τυμφαίων: www.TIMFEA.gov.gr και Δήμος Χασίων: www.CHASIA-TRIKALON.gov.gr
Οι περισσότερες σελίδες έχουν κατασκευαστεί βάσει συγκεκριμένων προτύπων και σε πολλές περιπτώσεις μοιάζουν τόσο έντονα μεταξύ τους που κανείς δεν μπορεί να ξεχωρίσει σε ποιο Δήμο παραπέμπει η κάθε σελίδα.
Όπως προκύπτει μετά από έρευνα, οι σχεδιαστές δημιούργησαν 338 διαφορετικά πρότυπα, τα οποία ανέβασαν σε όλες τις σελίδες συγκεντρωτικά, μαζί με τις πρώτες πληροφορίες και τα ενδεικτικά μενού. Ο επισκέπτης δεν χρειάζεται να έχει μεγάλη παρατηρητικότητα για να καταλάβει πώς οι ιστοσελίδες είναι όμοιες σε ύφος, σχεδιασμό και ενδεικτικό περιεχόμενο.
Σε πολλές περιπτώσεις η ανάδοχη εταιρεία δεν διόρθωσε κάποια λάθη όπως παραδείγματος χάρη στο Δήμο Αιθήκων (www.ethikes.gov.gr) που όταν κάποιος χρήστης πατήσει το κουμπί “ΑΜΕΑ” αλλάζει το λογότυπο του δήμου και στη θέση της εμφανίζεται το λογότυπο του Δήμου Τυρνάβου!
Ονόματα και φιλοξενία
Ένα ακόμη στοιχείο που αξίζει να επισημάνουμε είναι η καταχώρηση των ονομάτων ή διευθύνσεων (domain) των Δήμων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της Κοινωνίας της Πληροφορίας και των server που φιλοξενούνται οι σελίδες.
Όπως διαπιστώσαμε από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, μερικά από τα ονόματα των σελίδων κατοχυρώθηκαν και φιλοξενούνται σε συγκεκριμένη εταιρεία η οποία όμως κήρυξε πτώχευση πριν μερικούς μήνες και σταμάτησε να λειτουργεί!
Θυμίζουμε ότι, μετά την προ μηνών κήρυξη πτώχευσης της παραπάνω εταιρείας, διακόπηκε η παροχή υπηρεσιών Ίντερνετ σε ελληνικά Υπουργεία, φορείς και δημόσιες υπηρεσίες, ενώ τον περασμένο Αύγουστο ο ΟΤΕ προχώρησε σε διακοπή κυκλωμάτων διασύνδεσης προς την επιχείρηση, λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών της εταιρίας προς τον Οργανισμό.
Επιπρόσθετα, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) προχώρησε στη λήψη προσωρινών μέτρων κατά της εταιρίας για τη μη συμμόρφωσή της με την αρχή της αδιάλειπτης παροχής υπηρεσιών και τη μη τήρηση της υποχρέωσης διεκπεραίωσης αιτήσεων φορητότητας, δεδομένου ότι οι πελάτες της αδυνατούν να κάνουν χρήση των υπηρεσιών.
Τι κοστίζει πραγματικά;
Ακόμη κι αν δεχτούμε ότι υπάρχει πιθανότητα η παραπάνω εταιρεία, την περίοδο που έγινε η καταχώρηση των ονομάτων (Απρίλιος 2008), να είχε τις εγγυήσεις που χρειαζόταν και προσθέτοντας ότι δεν κατοχυρώθηκαν στην ίδια εταιρεία όλα τα ονόματα, ας ξεκινήσουμε τις μαθηματικές πράξεις για να βρούμε το πραγματικό κόστος του προγράμματος των Δημοτικών Πυλών.
Υπάρχουν 469 ονόματα που η κατοχύρωση τους για 2 χρόνια, φτάνει το μέγιστο τα 20 ευρώ. Συνεπώς, 9.380 ευρώ δόθηκαν για τα ονόματα των Δήμων με κατάληξη gov.gr.
Ας περάσουμε στην φιλοξενία. Τα βασικό πακέτο της παραπάνω εταιρείες που έχει την δυνατότητα χρήση βάσεων δεδομένων και με χώρο φιλοξενίας 250 MB κοστίζει 12,5 ευρώ τον μήνα, ενώ το πιο ακριβό πακέτο ανέρχεται στα 48 ευρώ το μήνα. Οι παραπάνω τιμές, ισχύουν με την προϋπόθεση ότι η φιλοξενία θα είναι 24μηνη. Σκεπτόμενοι ότι τα πακέτα φιλοξενίας και οι τιμές είναι περίπου ίδιες σε όλες τις εταιρείες που έχουν server στην Ελλάδα, ας ξεκινήσουμε τους υπολογισμούς.
Κάνοντας τις προσθέσεις έχουμε 9.380 ευρώ για τα ονόματα, συν 540.000 ευρώ για 24 μήνες φιλοξενίας με ένα σχετικά ακριβό πακέτο φιλοξενίας.
Συγκεντρωτικά, με 550.000 ευρώ πληρώθηκαν τα ονόματα και η φιλοξενία όλων των ιστοσελίδων 469 Δήμων της χώρας.
Ας περάσουμε στις υπηρεσίες του ανθρώπινου δυναμικού. Οι εφαρμογές, όπως αναφέραμε, δεν κοστίζουν τίποτα, η δημιουργία των προτύπων κοστολογείται σύμφωνα με τα στοιχεία, τον κώδικα και τις μετατροπές που έγιναν περίπου στα 20 ευρώ (πρόκειται για πρότυπα που δεν έχουν εξειδικευμένο κώδικα και πρόσθετες επιλογές, ενώ όσες υπάρχουν είναι και αυτές δωρεάν). Συνεπώς 1.000 ευρώ περίπου κοστολογείται ο σχεδιασμός.
Όσον αφορά την εγκατάσταση όλων των στοιχείων ώστε οι ιστοσελίδες να μπορούν να είναι προσβάσιμες, τονίσαμε προηγουμένως ότι, εφόσον δημιουργήσεις ένα πρότυπο site με όλα τα στοιχεία που θέλεις να προσθέσεις, μπορείς με το πάτημα ενός κουμπιού να αντιγραφεί αυτό σε χιλιάδες άλλες ιστοσελίδες, αλλάζοντας απλά τις διευθύνσεις.
Αναλυτικά, η εργασία που έγινε ήταν η κατασκευή μιας κύριας ιστοσελίδας στην οποία προστέθηκαν όλα τα μενού, οι φωτογραφίες και τα βασικά κείμενα. Στη συνέχεια, μαζί με την ιστοσελίδα προστέθηκαν τα 338 πρότυπα που έφτιαξε η εταιρεία. Όταν η εργασία ολοκληρώθηκε τα παραπάνω στοιχεία συμπιέστηκαν και χωρίστηκαν σε δυο μέρη.
Το πρώτο αφορά το multimedia περιεχόμενο και τα αρχεία της ιστοσελίδας (εικόνες, χρώματα, πρότυπα) και το δεύτερο την βάση δεδομένων όπου πάνω της δένονται όλα τα προηγούμενα.
Συνεπώς η κατασκευή των εκατοντάδων Δημοτικών site ήταν απλώς μια εύκολη διαδικασία ανεβάσματος των αρχείων στον server, αποσυμπίεσης του περιεχομένου και της βάσης δεδομένων.
Δεν υπάρχει κοστολόγιο για αυτή την εργασία αλλά δεν μπορεί να ξεπερνά τα 200 ευρώ ανά ιστοσελίδα (σύμφωνα με τις εργατοώρες που θα ξοδευτούν για την υλοποίηση καθενός site), άρα περίπου 100.000 ευρώ για όλες τις Δημοτικές Πύλες.
Να συμπληρώσουμε ότι, σύμφωνα με την τεχνική περιγραφή του έργου της ΚτΠ, εκτός από τα παραπάνω, οι ανάδοχοι έχουν αναλάβει την προμήθεια και εγκατάσταση βασικού εξοπλισμού σε κάθε Δήμο (PCs, Printers Scanners) όπου ο ακριβής αριθμός του εξοπλισμού θα κλιμακώνεται ανάλογα με τον πληθυσμό του Δήμου, την εκπαίδευση των χρηστών (εσωτερικών και εξωτερικών), την πραγματοποίηση ημερίδων, την έκδοση φυλλαδίων και την εγκατάσταση εκθεσιακού περιπτέρου με τον απαραίτητο εξοπλισμό για την επίδειξη της λειτουργίας της Δικτυακής Πύλης ενώ παράλληλα οφείλουν να παράσχουν Υπηρεσίες Τεχνικής Υποστήριξης.
Υπολογίζουμε ότι, κάθε Δήμος θα εξοπλιστεί με υπολογιστές που κοστίζουν 2.000 ευρώ, μαζί με όλες τις απαραίτητες περιφερειακές συσκευές (εκτυπωτές, scanner). Συμπερασματικά, η προμήθεια των υπολογιστών κοστολογείται περίπου στα 938.000 ευρώ.
22,8 εκατομμύρια για site αξίας 3 εκ. Ευρώ
Όπως προκύπτει από τους παραπάνω πρόχειρους υπολογισμούς, η ανάπτυξη των 469 ιστοσελίδων Δήμων και Κοινοτήτων της χώρας κόστισαν περίπου 600.000 ευρώ για τον σχεδιασμό τους, την προσθήκη του κατάλληλου περιεχομένου, την εγκατάσταση των online εφαρμογών και όλων των άλλων στοιχείων που θα τις κάνουν λειτουργικές στον κόσμο.
Επίσης, υπολογιστές και περιφερειακές συσκευές, κόστισαν 1 εκατομμύριο ευρώ περίπου. Προσθέτουμε και άλλο ένα εκατομμύριο ευρώ για έκδοση φυλλαδίων, υπηρεσίες υποστήριξη των Δήμων και ότι άλλο χρειαστεί στο μέλλον για την εύρυθμη λειτουργία των Δημοτικών portals.
Δηλαδή με 2,6 εκατομμύρια ευρώ κατασκευάζονται, συντηρούνται, φιλοξενούνται χωρίς προβλήματα 469 ιστοσελίδες για 24 μήνες, ενώ παράλληλα οι Δήμοι προμηθεύονται ηλεκτρονικές συσκευές αξίας 2.000 ευρώ (δηλαδή τρία pc, ένα εκτυπωτή και ένα scanner τελευταίας τεχνολογίας).
Επειδή μας αρέσουν οι στρογγυλοποιήσεις, προσθέτουμε και 200.000 ευρώ για χαρτόσημα και άλλα έξοδα που είχαν οι ανάδοχες εταιρείες οι οποίες ανέλαβαν το project της κατασκευής των Δημοτικών portal, άρα το πραγματικό κόστος αγγίζει τα 2,8 εκατομμύρια ευρώ.
Το παραπάνω ποσό είναι κατά 20 εκατομμύρια λιγότερο από τον αρχικό προϋπολογισμό του έργου της ΚτΠ που ανέλαβαν να διεκπεραιώσουν τέσσερις εταιρείες και κοινοπραξίες της Ελλάδας. Δηλαδή, οι ανάδοχες εταιρείες, έλαβαν 20 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα για υπηρεσίες που ακόμη δεν γνωρίζουμε την φύση τους και δεν υπήρχαν στην τεχνική περιγραφή του έργου.
Σημειωτέον, ανάδοχοι των 5 έργων (το πρόγραμμα διαχωρίζεται γεωγραφικά σε 5 υποέργα) ανέλαβαν τέσσερις εταιρείες με την μία εξ αυτών να έχει κηρύξει πτώχευση, την δεύτερη να έχει συμμετάσχει στο μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο της δεκαετίας που έσκασε σαν βόμβα πριν μήνες, ενώ οι υπόλοιπες δυο είναι οι μεγαλύτερες εταιρείες στον χώρο των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής στην χώρα με εξειδικευμένο προσωπικό, καινοτόμες υπηρεσίες και μεγάλη τεχνογνωσία.
Παρόλα αυτά σχεδόν κανένα site δεν καταφέρνει να δικαιολογήσει το αστρονομικό ποσό των 22,8 εκατομμυρίων ευρώ που καταβλήθηκαν καθώς αποτελούν δημιουργήματα που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν ακόμη και από μικρότερες επιχειρήσεις, εταιρείες ή ακόμη και απλούς χρήστες του διαδικτύου.
Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί καθώς και άλλοι Δήμοι σκοπεύουν να δηλώσουν συμμετοχή. Πόσα εκατομμύρια θα χρειαστούν για την μελλοντική εργολαβία όταν τα υπόλοιπα site θα είναι απλά παράγωγα αυτών, που ήδη έχουν δημιουργηθεί;
πηγή Τρικαλινά Νέα – Γιώργος Μαργαρίτης