Η ώρα του τσιγάρου….
Έφτασε η ώρα της απαγόρευσης στους κλειστούς κοινόχρηστους χώρους. Οι αρμόδιοι διαμηνύουν ότι ο νόμος θα ισχύσει χωρίς αποκλίσεις, καθώς η απαγόρευση έχει ως στόχο την προάσπιση της δημόσιας υγείας και την προστασία όσων δεν καπνίζουν.
Έφτασε η ώρα της απαγόρευσης στους κλειστούς κοινόχρηστους χώρους. Οι αρμόδιοι διαμηνύουν ότι ο νόμος θα ισχύσει χωρίς αποκλίσεις, καθώς η απαγόρευση έχει ως στόχο την προάσπιση της δημόσιας υγείας και την προστασία όσων δεν καπνίζουν. Έφτασε η ώρα της απαγόρευσης στους κλειστούς κοινόχρηστους χώρους. Οι αρμόδιοι διαμηνύουν ότι ο νόμος θα ισχύσει χωρίς αποκλίσεις, καθώς η απαγόρευση έχει ως στόχο την προάσπιση της δημόσιας υγείας και την προστασία όσων δεν καπνίζουν.
Σύμφωνα με τις μετρήσεις, ένας μη καπνιστής που περνά τρείς ώρες σε ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης, είναι το ίδιο σα να έχει καπνίσει 100 τσιγάρα! Η νυχτερινή διασκέδαση μπορεί να βλάπτει την υγεία; Ναι, λένε οι επιστήμονες και αυτό, γιατί εξ αιτίας του καπνίσματος και του κακού εξαερισμού ο αέρας στους κλειστούς χώρους διασκέδασης είναι υπερφορτωμένος με επικίνδυνα μικροσωματίδια.
Έρευνα, που πραγματοποίησαν επιστήμονες του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με επικεφαλής τον καθηγητή Ματθαίο Σανταμούρη, έδειξε ότι η συγκέντρωση αιωρούμενων μικρο-σωματιδίων στα νυκτερινά κέντρα διασκέδασης είναι εξαιρετικά υψηλή.
Το αποτέλεσμα είναι οι χώροι αυτοί να μετατρέπονται σε ”θάλαμο αερίων”, για έναν παθητικό καπνιστή!
Όπως λέει χαρακτηριστικά ο κος Σανταμούρης, αναλόγως με την συγκέντρωση αιωρούμενων μικρο-σωματιδίων στη οποία εκτίθεται ένα άτομο και αναλόγως με την χρονική διάρκεια της παραμονής του στον χώρο νυκτερινής διασκέδασης [1-5 ώρες], μπορεί να εισπνεύσει αιωρούμενα μικρο-σωματίδια, που αντιστοιχούν σε 10-100 τσιγάρα.
Σα να μην έφτανε αυτό, τα επίπεδα εξαερισμού μέσα στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης βρέθηκαν να απέχουν πολύ από τα εθνικά και ευρωπαϊκά όρια!
Όπως διαπίστωσε ο κος καθηγητής και η ερευνητική του ομάδα, βρέθηκε ότι ο αερισμός είναι κατά 50-70 % μικρότερος από τα προβλεπόμενα όρια, με επιπλέον αρνητικό αποτέλεσμα το να μην υπάρχει άνεση χώρου, κι έτσι, η συγκέντρωση αιωρούμενων μικρο-σωματιδίων να είναι εξαιρετικά μεγαλύτερη!
Ο νέος νόμος, που τίθεται σε εφαρμογή από 1η Ιουλίου, προβλέπει στα κέντρα διασκέδασης την τοποθέτηση διαχωριστικών μεταξύ του χώρου καπνιζόντων και μη καπνιζόντων.
Ωστόσο, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα απαιτείται η τήρηση αυστηρών μηχανικών προδιαγραφών, για να μην περνούν οι ρύποι στον χώρο των μη καπνιζόντων.
Η μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών έγινε τον περασμένο χειμώνα σε 10 νυχτερινά κέντρα της Αθήνας.
ΠΗΓΗ: ΝΕΤ